Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Правдата, братле, е в силата
02.2019

В началото ще ви успокоя – 2019 година ще бъде по-лоша, отколкото можете да си представите.

Разбира се, бих могъл да ви пробутвам приказки за "двойна порция" щастие, но нямам време да ви приспивам. Оставям това на другите.

И, тъй като съм вече на възраст, когато броя и секундите, ще ви обясня защо ще става по-лошо, защо сме в поредното затишие пред голямата буря и защо през 2019 г. ще живеем на напълно различна планета.

САЩ. Тръмп се провали. Планът му да "направи САЩ отново велики" е мъртъв. Говори за икономически ръст и стотици хиляди нови работни места. Лъже, както винаги. Данните са фалшиви и се дължат на данъчната ваканция за транснационалните корпорации. САЩ имат търговски дефицит от 1 трилион долара, федерален дефицит от 22 трилиона долара и задължения без покритие за 250 трилиона, при брутен продукт 15 трилиона. Въпросът не е кога ще обявят банкрут, а защо още не са го направили.

САЩ няма да върнат производството от Китай. Влакът е заминал. Китай е недостижим при основните критерии – евтина енергия, евтин и мотивиран труд, и ниски разходи за бизнеса. Тръмп търси изход в глобалната търговска война срещу всички, и в санкции срещу Русия и Китай. Но и тук провал.

Остават две опции – капитулация или война. Русия и Китай няма да капитулират. Напротив, стават все по-силни. Значи, остава войната. Всъщност САЩ отдавна не признават държавните граници и международното право. Направиха кървав преврат в Киев с една хунта и пищят за "руска агресия", т.е. създават "държави" на териториите на други държави и след това искат от последните да признаят "териториалната цялост" на измислените от тях "държави". Утре да обявят една метростанция в Москва за "суверенна" и ще поискат от Путин да не се меси в нейните "вътрешни работи". Войната е неизбежна.

САЩ затъват и във втора гражданска война. Империята-паразит не може да спре построения от нея свят и го бута напред, пищейки от страх от собственото си поведение. Това е капан – ако империята-паразит господства, ще умре планетата, ако не господства – ще умре самият паразит. Паразитът и човечеството са в непреодолим антагонизъм.

Русия. Основният противник на САЩ, продължава да е Русия. Но и тук провал за САЩ и успех за Русия, която само за няколко години възстанови стратегическото ядрено равновесие на планетата и сега доминира с въвеждането на руските хиперзвукови оръжия. Пробуждането за САЩ е жестоко. Това е краят на геополитиката на Запада срещу Русия и Изтока. Ако към това прибавим и залезът на долара и бягството от него на Русия, Китай, Иран и Турция, това е краят на сегашния финансов световен ред.

Курсът на САЩ срещу Русия води към неизбежна конфронтация, която е самоубийствена за Вашингтон и Лондон. Русия досега отстъпваше, но вече каза "нет". Още повече, че сега след войната в Сирия и въвеждането на новите оръжия, и Русия ще посвети повече време и средства на икономическото развитие, където нещата съвсем не са лесни. На дневен ред е и Украйна и нейният ционистки режим. На Русия е нужен икономически скок и ще го постигне, въпреки санкциите. Началната скорост вече е налице.

Китай. В Азия Китай предлага на света алтернативен цивилизационен модел, който става все по-привлекателен заедно с ръста на Китай като икономическа сила № 1 и все по-мощния му ядрен потенциал.

Китайският "Един път – един пояс" е нещо уникално в световната геополитика и предлага мащаби 60 пъти по-големи от плана Маршал на САЩ за Европа след Втората световна война. Проектът включва 140 държави. Миксът от англосаксонска наглост и арогантност в Азия губи сила. Китай предлага цивилизационна алтернатива. САЩ не могат да предложат нищо.

Европа. Изтощаването на неоколониалния и неофеодален модел на ЕС беше неизбежно. Резултатът е сривът на европейския интеграционен, т.е. експлоататорски проект. Че общата валута – еврото, няма да обедини Европа, беше ясно още преди да бъде въведена на 1 януари 2002 г. Отказът от национален суверенитет в Договора за ЕС също беше обречен. Финансовото колонизиране унищожи цяла Източна Европа. Появиха се мафиотски териториални анклави, като България.

Европейският неоколониален финансов модел е изчерпан. Вече няма нищо за ограбване и мародерстване. В условията на жестока конкурентна борба със САЩ, Европа е основният губещ – отстраняването на Меркел, без-брекзита на Мей, "жълтите жилетки" срещу Макрон. Европа се превърна в аморфна групировка без сериозни геополитически амбиции.

Пожарът ще кулминира в изборите за Европарламента за 23-26 май 2019 г., които ще променят лицето на континента. Промените са тектонични – традиционните партии залязват, новите са в процес на формиране, както и идеята за нова Европа срещу глобализма и атлантизма. 2019 г. ще е година на Европейската пролет. Скандалът с Брекзит е само потвърждение на дълбоката криза. Опитите на Мей за трета версия на Британската общност – също.

Сирия. Започва процесът на политическо регулиране, което ще доведе до президентски избори. САЩ, и емирствата излизат от играта. Израел ще продължи с провокациите. Големият победител е сирийският народ, подкрепян от Русия, Иран и Китай. Русия става арбитър на регионалната сигурност. САЩ въобще не са поканени.

Афганистан постепенно влиза в сферата на регулиране на Шанхайската организация за сътрудничество /ШОС/.

Израел пропада във военно-политическа криза. Вече не е в състояние да доминира над съседите. Глупостта на Тел Авив принуди Русия да достави С-300 на Сирия, което промени баланса на силите в района. Сега и шиитският полумесец е реалност, и Хизбула в Ливан укрепва, Хамас възстановява позициите си сред палестинците. Населението на Израел обеднява бързо, въпреки милиардните инжекции от САЩ. Но какво ще стане, когато те спрат?

Все повече анализатори са уверени, че в обозримо бъдеще Израел ще прекрати своето съществуване като държава в сегашния си вид.

Саудитска Арабия върви по траекторията към банкрута. Войната на монархията в Йемен се провали. Иран и тук печели. Авторитетът на саудитското кралство е на нулево равнище след убийството на Хашоги. Но това е само върхът на айсберга на деградирането на този съюзник на САЩ и Израел.

Иран е най-крупният регионален играч с тенденция към ръст, което вече е предизвикателство към САЩ. Но даже войната на САЩ срещу Иран няма никакви гаранции и изгледи за успех. Напротив. САЩ ще понесат историческо поражение в Залива, ще бъде взривен и нефтогазовият резервоар на планетата.

И, съвсем накратко:

 • Корейският полуостров се затопля, благодарение на дружелюбния "ядрен" Ким ІІІ;
 • Кримският мост и другите инфраструктурни проекти променят картината в Крим, при едновременно продължаване на позиционната война в Донбас;
 • поредният опит на САЩ за преврат срещу Мадуро във Венецуела може да има колосални последствия в цяла Латинска Америка;
 • връщането в политиката на Либия на сина на Кадафи;
 • активизирането на борбата за влияние в Африка между САЩ, Китай и Русия;
 • започва нова надпревара при средните и малки ракети между САЩ, Русия и Китай;
 • интифадата в Палестина ще продължи, както и напрежението между Израел и Ливан;
 • сепаратизмът в Европа ще се усилва заедно с Европейската пролет.
 • 2019 г. ще ни въведе в три едновременни кризи – на финансите и търговията, на енергетиката и на дестабилизирането на климата от геоинженерството.

Живеем в епоха на драматични промени, които набират все по-голяма скорост.

Така започва новата 2019 г. Как ще завърши?

Ще ви припомня една "политтеорема":

  - В какво е силата, братле?
  - Силата, братле, е в правдата.
  - А в какво е правдата?
  - Правдата, братле, е в силата.

You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 283, February 2019
Дали Максуел излезе от ковчега
Една от най-важните задкулисни фигури на контрареволюционните преврати в СССР и социалистическите страни от Източна Евро...
    В Европарламента – 54 полови разновидности
От Брюксел спуснаха указания за предстоящите евроизбори в страните – членки: да се спазва балансираното участие на двата...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com