Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Логиката на хаоса
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Една банка, един долар, един вожд – Vanguard, един неофашизъм на капитала
03.2019

Още в началото на 80-те години, може би като един от първите в света, започнах да анализирам процеса на появата и укрепването на така наречените многонационални или транснационални корпорации, т.е. еволюцията на носителите на Pax Americana и след това на "новия световен ред", основаващ се на една банка, т.е. печатницата на Федералната резервна система на САЩ, на една валута – доларът на САЩ, на един вожд – хиперкорпорацията Vanguard, и един нов т.нар. неофашизъм.

Всъщност с това изречение бих могъл да завърша, защото в него се съдържа концентрирана цялата истина, вместо хилядите страници, изписани от други икономисти – анализи и глупости, за които са декорирани с разни нобелови награди, прикриващи израждането на съвременния неолиберален капитализъм в една хиперкорпорация – Vanguard, и оправдаващи митовете за свободна конкуренция, свободен пазар, свободен избор но нямащи нищо общо с действителността.

Каква е тя? Не е много сложна...

...Най-крупните финансови компании напълно се контролират от един от следните четири октопода:

  • Vanguard;
  • Fidelity;
  • BlackRock;
  • State Strеet.

Всички те принадлежат една на друга, но, ако акуратно се анализира балансът на пакетите с акциите, ще стане ясно, че реално Vanguard контролира всички тези свои партньори или конкуренти.

Значи светът се управлява от четири на брой корпорации, от които шапката е мегакорпорацията Vanguard, под чийто контрол се намират активи за 6 трилиона долара /към 18 октомври 2018 г./.

Основателят на това мегачудовище си отиде от този свят на 16 януари. Името му беше Джон Богл. И ще остане в историята не само с колосалните си престъпления, но и със сентенцията: "so – and – so – is, all hat and no cattle", т.е. "всичко са само шапки, но няма крави". Това е доста конкретна оценка за капитализма – всичко е измамна и фалшива надстройка, а базата липсва.

Така се появи и най-опасната за света симбиоза Федералната резервна система – т.е. банката, която притежава САЩ, и ЦРУ – т.е. основният въоръжен "пощаджия", разнасящ доларите на банката по света чрез войните за контрола и оценката на нефта и газа в долари – досега в Близкия изток и Персийския залив, а сега и във Венецуела.

От началото основен партньор на ФРС в ЦРУ беше Буш – старши, а след неговата неотдавнашна смърт Дик Чейни и Avanguard.

Това вече би трябвало да бъде разбрано в Москва и Пекин – че докато не се отърват от долара и корпорациите, Русия ще е енергиен придатък към САЩ и финансова колония на долара, а Китай ще е експлоатиран като основен производствен цех на САЩ и рециклатор на зелените хартийки, т.е. че двете големи държави ще играят по чужди правила в чужда игра на чужди корпорации.

Именно те се бяха събрали на последния форум в Давос, за да обсъдят отново тяхната "служба в полза на човечеството".

Последните данни са направо ужасяващи и показват, че тяхната Вавилонска дългова работна система е стоварила върху човечеството дълг от 244 трилиона долара, т.е. 318 процента от целия брутен продукт на планетата и че докато 48 процента от хората по света живеят с по-малко от 5,50 долара дневно, най-богатите 6 мулти трилионери притежават колкото най-бедните 50 процента.

Е, как може да издържи този абсурд?

Супербогатите крадат от най-бедните, а те са принудени да крадат от природата. Резултатът е най-унищожителното бедствие в историята на земята.

От 50 години коментирам този абсурд. Нарекоха го либерален или неолиберален капитализъм, или глобализъм. Но всъщност става дума за система на абсурда, за системен абсурд или абсурдна система.

Най-точното е система на абсурда, която доведе планетата до екологична гибел като човекът стана несъвместим със Земята.

Заради това бунтът, революцията е срещу тази абсурдна система.

Така е във Франция на "жълтите жилетки" – вече не е важно дали това е революция на французите срещу системата или противодействие на системата срещу хората. И в двата случая системата е врагът.

Тази система повече не може да съществува. Наблюдаваме нейната смъртна агония. Започна поредната антисистемна революция.

Това е грандиозна война в мащаба на цялата планета. Такова нещо досега не е имало.

Глобализирането на капитала покри целия свят. Заради това кризата е планетарна. И революцията ще бъде глобална. Срещу нас е противник, който е парализиран от страх – панически, животински. Кой ще надделее не е ясно. Двубоят е колосален, исторически, космически. Нещата не са толкова сложни.

Капитализмът, каквито и прилагателни да му слагат отпред или отзад, винаги идва, за да ограбва всичко. Той ограбва вашето имущество, вашите данъци, вашите права, вашата свобода, вашата история, образование, и вашето здраве. Нищо и никой няма да остане неограбен. Не се надявайте.

Вече разбрахте – България е най-ограбената и унищожена европейска държава от системата.

Всяка педя земя на "успешните" капиталистически държави е пропита с кръвта и златото на онези, които бяха ограбени. Капитализмът или ограбва други държави, или своето население. Но той винаги идва, за да ограбва. Такава е системата. Такъв е нейният закон от ХVІІІ до ХХІ век.

Нищо по същество не се променя през отминалите векове. Същността на капитализма остава грабежът. Конфликтът е нерешим и доведе до непримиримо противоречие със съхранението на живота на планетата.

Такава е страшната истина за нашите дни.

Човечеството стигна до задънена улица на своето развитие по всички параметри. Човекът беше превърнат от системата в животно и излишен лумпен.

Това е фашизъм. В новите условия – неофашизъм. Унищожение на 6 милиарда излишни хора.

Капитализмът, какъвто и да е той, е като акула с разпорен корем, която нагъва собствените си черва и никога няма да се наплюска. Това не е метафора. Това е законът на новия глобален фашизъм. Защото новият фашизъм е открита терористична диктатура на най-примитивните и алчни елементи на финансовия капитал.

Фашизмът е властта на самия финансов капитал. Тази формула е отпреди 80 години и нищо не се е променило.

Смисълът и целта на неофашизма е удържане на властта на паразитизма на САЩ и Запада на всяка цена. Заради това той може да мимикрира по различен начин – може да се прави на национализъм, патриотизъм, демокрация, либерализъм, мултикултуризъм. Да приема различни форми.

Ако трябва, фашизмът може да се маскира даже като антифашизъм, без да губи своето съдържание. Мимикрията е негова същност.

Цикълът на развитието на човечеството отхвърли това чудовище.

Капитализмът приключва.

Именно дълбоко в недрата на тази глобална икономическа война, която определя параметрите на новия свят, световното задкулисие (мафия) извършва най-голямата си маневра в историята на капитализма – супер концентрацията на западния капитал чрез супершапката над западните корпорации, а именно Vanguard, StateStreet и BlackRock, зад които евентуално се крият кланът на Буш – Чейни, Рокфелер и Ротшилд. "Евентуално", защото никой в момента не може да каже дали е така.

Но на основата на известното може да се предположи, че зад тези три мегакорпорации, опитващи се да концентрират глобалния капитал, за да спасят Запада, се крият и трите основни източника на съвременната "либерална западна система": наркотици – оръжие, нефт, валути – злато, като между тях постоянно става преливане на активи, спекулации и измами, които не е в състояние в момента да разгадае никой.

Това е и новият фронт на Запада срещу Изтока с безпрецедентна концентрация на капитала в мегакорпорацията Vanguard за противопоставяне преди всичко на Китай. Въпреки оскъдната или укривана информация, може да се предположи, че това е и последният етап на икономическата глобална война на Запада срещу Изтока.

Това е част от фона, на който Тръмп наложи мита на вноса на редица стоки от ЕС, Китай и т.н. Тръмп е прав, като казва, че САЩ имат търговски дефицит от 800 милиарда долара годишно и че е принуден да въвежда мита и ограничения. Но те няма да му помогнат. Защото причината е другаде. Тръмп явно не разбира, че причината е липсата на реална икономика и че, ако този икономически тренд продължи, в средносрочна перспектива американската икономика или по-точно онова, което е останало от нея, ще умре.

Разбира се, растящият търговски дефицит води към съкращаване на производствения сектор на САЩ. Заради това и лавината от мита и търговски ограничения ще продължи да расте. И всъщност САЩ ще продължат да се самоизолират.

Тръмп иска да върне в САЩ онези производства и работни места, които избягаха от страната в епохата на глобализирането в далечните 1970 – 1980 г.

Всичко това е свързано, както споменах, с развитието на транснационалните корпорации, кулминирало с появата на мегакорпорациите Vanguard, State Street, BlackRock и Fidelity.

Основният извод е, че налице е най-голямата пирамида в историята на съвременния капитализъм, зад която се крият и най-крупните банки в света – Bank of America, JP Morgan, Citi Group, Wells Fargo, Goldman Sachs и Morgan Stanley, контролирани от Vanguard Group.

За тези банки и компании Федералният резерв на САЩ печата колкото си поискат пари, за да спасяват американския капитализъм чрез войните. Последните са в Сирия и Украйна.

Когато започна войната в Сирия, активирането на Ислямска държава и събитията в Украйна и Гърция, стана ясно, че стратегическото и оперативно управление на тези и много други процеси съвсем не са дело на Обама или на Държавния департамент, а на нещо друго, на някакъв така наречен "доктор Зло", някаква неизвестна супер корпорация, която от много години е изградила задкулисен олигархичен финансов промишлен център, мозъкът на глобализирането и на "новия световен ред", който за първи път беше споменат от Джордж Буш - старши в началото на 90-те години. Неслучайно.

Защото този глобален център се оформи още от 70-те години около клана Буш и неговата симбиоза с ционистко-финансовата групировка на САЩ, Израел и Англия, и с наследството на хитлеристка Германия.

Става дума и за Vanguard Group, разположена в Малверн (Пенсилвания), основана през 1975 г. от Джон Богл, който беше "фронтова" фигура на Буш и ЦРУ, чиято смърт беше съобщена неотдавна.

Vanguard Group е най-големият съвременен финансов октопод с JP Morgan Chase, Halliburton City Group, Fidelity, Monsanto, Microsoft, BlackRock, bank of NY, Mellon, Wells Fargo, Goldman, Alcon, Altria, AT&T, Boeing, Coca-Cola, Dupont, Exxon Mobil, General Electric – General Motors, Hewlett-Packard, Verizon, Wal-Mart, Time Warner, Pfizer, Vivacom News Corp, CBS, NBC и още десетки и стотици корпорации, концерни, холдинги, преплели се в едно гнездо, на глобалния супероктопод – Vanguard.

Тези крупни финансови компании напълно се контролират – институционално или фондово, от акционери, от които може да се отдели ядро от споменатите четири компании, присъстващи във всички случаи във взимането на всички решения – Vanguard, Fidelity, BlackRock и State Street.

Ако се разровим още по-надълбоко ще видим, че в дъното на този октопод се появяват починалият Буш-старши, Дик Чейни и още няколко личности, които още преди 11 септември 2001 г. започнаха да изграждат паралелна структура на съвременния капитализъм – глобалният Vanguard.

Няколко думи за основателя на Vanguard Джон Богл, член на Съвета на попечителите на Академията "Блеър", на Йейлската школа по мениджмънт, на Съвета на попечителите на Националния съвет за конституцията /NCC/ във Филаделфия, САЩ. Той беше председател на Съвета на директорите на този фонд от 1999 г. до 2007 г., когато отстъпи поста на президента Джордж Буш – младши.

Ето за такива хора става дума, не само за Богл, но преди всичко за клана Буш и сивия кардинал Дик Чейни, собственици и идеолози на Vanguard Group, както и на Halliburton.

Щаб-квартирата на Halliburton се намира в Хюстън /Тексас/ и в Дубай /ОАЕ/. Номиналният собственик на Halliburton е Дейвид Лейзър, бивш главен управляващ директор на частните наемници KBR. И на двете длъжности е бил назначен от Дик Чейни.

Vanguard е най-големият в света фонд за взаимни инвестиции с около 2,5 трилиона долара инвестиции само в САЩ, където през 1975 г. на тази корпорация стана тясно и тя излезе на световния простор, като стана авангард на глобализма на най-новата капиталова финансова групировка на САЩ, събрана около Буш и вероятно надминала клановете на Рокфелер и Ротшилд, или влязла в симбиоза с тях, държаща под контрол Уиндзорите в Англия и Ватикана при Йоан Павел ІІ.

Vanguard назначава президентите, в това число Буш-младши и Обама, (вероятно и Тръмп), той контролира Държавния департамент. Директорите на ЦРУ също работят за Vanguard.

Що се отнася до Украйна, сред компаниите, които я разглеждат като пазар на своята продукция, е американската корпорация Monsanto, която се намира под контрола на Vanguard. Monsanto вече контролира 90 процента от световния пазар на трансгенните семена. Ако се вземе предвид, че Украйна притежава голяма част от чернозема на планетата и е основната в Европа житница за производство на зърнени храни, Monsanto се стреми да я качи на иглата на зависимостта от генетичните модифицирани семена.

Освен видимата страна от дейността на Monsanto в Украйна има и невидима. От 2014 г. в Украйна присъства и частната военна компания Academy (предишната BlackWater), която е под контрола на Monsanto.

Другата частна компания – KBR (Kellog, Brown and Root), принадлежаща на Halliburton на Чейни и Ръмсфелд, пък разчиташе на големи печалби от усвояването на шистовите залежи на територията на Донбас, където действа със своите постоянни партньори в нефтения бизнес Exxon Mobil и Chevron. И всичките тези компании са в империята Vanguard.

Vanguard, според последни данни, управлява активи от 5,1 трилиона долара. Това е втората в света, след BlackRock корпорация, която достигна такива величини и стойности на активите, като и двете реално се намират под една и съща шапка.

Към декември 2017 г. Vanguard беше на второ място в света по обема на активите под управление – 4,7 трилиона долара, и второ място по обема на активите – 902 милиарда, съсредоточени в управляемите компании на борсовите инвестиционни фондове.

Компанията съобщи, че над 90 милиона институционални и индивидуални инвеститори са нейни клиенти от около 180 американски и 210 международни фондове, намиращи се под управлението на Vanguard.

Като цяло делът на компанията на пазара на активите на САЩ през декември 2017 г. беше около 25 процента – от 19 трилиона долара, невиждан досега показател на концентрация на капитала в рамките на една операционна структура.

Според активите под управление на Vanguard особено място заема банката PNC, чиито най-голям собственик са Wellington и Vanguard – заедно, с 14,28 процента от банката.

PNC владее 21 процента от акциите на най-големия инвестиционен фонд в САЩ BlackRock. Другите акционери са Vanguard и Wellington.

Ролята на Vanguard е толкова важна, че тя не само е котва на фондовия пазар, но и реформаторски авангард на американското, а оттам и на глобалното корпоративно управление.

Това не е държавата САЩ, а една-две мегакорпорации с активи, по-големи от САЩ, като се превърнаха във върха на финансовата пирамида на САЩ и на техните големи банки.

Реално Vanguard ликвидира каквато и да било конкуренция и свободен пазар чрез монополизирането на капиталите.

През 2017 г. в САЩ започна разработката на новата редакция на националната икономическа политика, чиито очертания се виждат в някои от сегашните икономически и политически решения на Доналд Тръмп. Нейните принципи вече са известни – икономически национализъм и стимулиране на американските предприемачи чрез намаляване на данъците и запазване на високите държавни разходи. Вместо така наречения свободен пазар се появява свръхконцентрация, свръхмонопол, свръхцензура.

Пред нашите очи приключва формирането на новия финансов мегакапитализъм, т.е. на неговия ноев ковчег, в който се събират трилионите фалшиви долари, напечатани от въздуха от Федералната резервна система, контролирана и днес от Ротшилд.

Те са архитектът на енергийните войни, които започнаха през 2001 г. и продължават и до днес, като се изразиха в такива трагични събития, като събитията на 11 септември 2011 г., войните в Ирак и Сирия, "арабската пролет", убийството на Кадафи, провала на "Южен поток, Украйна, атаката срещу Турски поток, Венецуела и др.

Ако след време някой напише, че Третата световна война беше започната от мафията на Буш – Клинтън – Обама – Тръмп - Чейни и техният Vanguard, със сигурност няма да сбърка.

Или по-точно от една банка – от един долар – от един вожд Vanguard – и от един глобофашизъм.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 284, March 2019
Защо не успя превратът на КГБ срещу Горбачов
Има един ключов момент във финалната история на СССР. Това беше неуспешният опит за преврат срещу Горбачов през август 1...
    Американците дължат 14 трилиона долара
Американците дължат по кредитите рекордните 13,5 трилиона долара. Това означава, че: всеки човек в САЩ, в това число и ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com