Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Световна икономика
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
САЩ - Китай: И се започна една война на G-поколенията
03.2019

В края на януари започналата война между САЩ и Китай /който е и лидерът в глобалните комуникации 5G/ се изостри точно в навечерието на атаката на САЩ срещу Венецуела.

В САЩ беше предявено обвинение срещу китайската корпорация Huawei за нови "престъпления", в това число промишлен шпионаж, получаване на достъп до технологии и т.н.

САЩ официално предявиха обвинение и на задържания в Канада финансов директор на Huawei Мън Уанчжоу. По този начин търговската война между САЩ и Китай навлезе в своя най-остър досега етап.

Имайки предвид, че Китай веднага заяви, че зад тази кампания стоят политически мотиви, трябва да се предполага, че ще отговори с остра защита на своите интереси. Китайците знаят как да правят това. И може да се очаква, че една или няколко американски корпорации, работещи в Китай ще имат много сериозни проблеми, като например най-голямата на планетата Apple, особено на пазара на смартфоните. Освен това Пекин веднага заяви, че ще продължи да работи, както с Иран, така и с Венецуела.

В края на януари и най-големият мобилен оператор на света Vodafone съобщи, че временно спира покупката на някои компоненти, произведени в Китай, позовавайки се на "съображения за сигурност".

Разбира се, става дума за компоненти на новите мрежи 5G. Vodafone съобщи, че спирането на покупките ще засегне само мрежите в Европа.

На същия ден, 25 януари, Китай съобщи, че, ако проблемът на бъде решен, Пекин ще спре финансирането на Силиконовата долина в САЩ и никакви американски пари няма да се инвестират в Китай.

Всъщност войната започна още на 15 март 2018 г., когато Доналд Тръмп блокира производителя на микрочипове Broadcom да закупи за 117 милиарда долара от съперника си Qualcomm, защото това ще даде превъзходство на Китай в новото поколение мобилни телекомуникации 5G.

Покупката на Qualcomm е "брилянта в короната на Broadcom" – се казваше в решението.

Съображението беше, че покупката от базирания в Сингапур Broadcom ще позволи на тази фирма да съкрати разходите за изследване и развитие, направени от Qualcomm или ще получи достъп до стратегически важни части на компанията.

Тук са необходими няколко пояснения.

Мобилните оператори трябва да направят ъпгрейд до 5G с оборудване, направено от Huawei – Китай, от шведската Ericsson и от финландската Nokia. Същото се отнася и за производителите на телефони.

Qualcomm е доминиращият играч при чиповете за смартфоните с 50 процента от това производство. Това е една от последните американски по-големи технологични компании с важна роля в мобилния хардуер.

Повечето други чипове идват от Азия. MediaTek и Тайван държат около 25 процента от пазара, докато Samsung и Huawei развиват чипове за собственото оборудване. Huawei прави това чрез своя филиал, известен като HiSilicon. Qualcomm притежава много от фундаменталните патенти, което означава, че производителите на телекомуникационното оборудване ще му плащат лицензионни такси. Той доминираше при стандартите за 3G и 4G и имаше намерение да запази лидерска позиция при патентите за новия цикъл 5G.

Но от друга страна стандартите за новото поколение 5G ще се определят от Китай.

И започна войната, коя ще е първата страна, изградила мрежата 5G.

САЩ изостават от Китай и нямат шанс да спечелят надпреварата не само спрямо Китай, но и спрямо Южна Корея.

САЩ нямат даже широко достъпна мрежа 4G и изостават не само спрямо Китай, но и спрямо Япония, Финландия, Южна Корея.

Още през 2016 г. беше изчислено, че изграждането и поддръжката на мрежата 5G в САЩ ще даде 3 милиона нови работни места и нарастване на брутния продукт с 500 милиарда. Дали тези работни места и пари няма да отидат в Китай, първата държава с национална мрежа 5G – не е задължително, защото двете страни в технологиите са тясно преплетени и трудно могат да се разграничат напълно и да прекъснат всички връзки.

Разбира се, зад цялата тази авансцена се разиграва друг важен сюжет. За какво става дума?

На 1 декември 2018 г., по време на срещата на Г-20 в Буенос Айрес, от Канада дойде съобщението, че на летището на Ванкувър е била арестувана финансовата директорка на китайския телекомуникационен гигант Huawei и дъщеря на неговия собственик Мън Уанчжоу.

Обвинението беше, че тя е нарушила наложеното от САЩ ембарго срещу Иран, заради което ще бъде екстрадирана в САЩ.

Отговорът на Китай беше светкавичен – трима канадци бяха арестувани в Китай под различни обвинения. След това арестуваха още 13, и още един, когото осъдиха на смърт за наркотрафик.

Но в случая ставаше дума за войната между САЩ и Китай при новото поколение 5G и кой ще е на челно място в новата четвърта технологична революция – Китай или САЩ.

За нея не се знае почти нищо. Неслучайно тя започна дълбоко зад кулисите – на 17 юли 2018 г., в канадската Нова Скотия, където се срещнаха директорите на шпионските централи на САЩ, Англия, Австралия, Нова Зеландия и Канада, така наречените "Пет очи", чийто домакин беше премиерът на Канада Джъстин Трюдо.

Срещата даде зелена светлина на започващата конспирация на западните държави срещу Китай или по-точно срещу неговия телекомуникационен лидер Huawei. Целта е да бъдат блокирани или забранени покупките и снабдяването от Huawei на технологията и оборудването на новото поколение безжични телекомуникационни мрежи 5G, което кулминира с ареста на споменатата финансова директорка на Huawei на 1 декември във Ванкувър.

Няколко месеца по-рано, на 23 август, в едно от последните си действия Малкълм Търнбул, бившият премиер на Австралия, се обади на президента на САЩ Тръмп, за да му съобщи, че китайската компания Huawei и друга китайска фирма – ZTE, са били забранени за бъдещата 5G мрежа на Австралия. В основата на това решение беше аргументът, че това са фирми, които ще получават данни за чужди правителства, т.е. за Пекин.

На 29 октомври 2018 г. директорът на шпионската централа на Австралия ASD Майк Бърджис, заяви, че залогът с 5G не може да бъде по-голям.

Седем дни след това и правителството на Нова Зеландия реши да забрани на Huawei да снабдява оборудване за 5G на местната телефонна компания Spark.

На 6 декември 2018 г. шефът на канадската агенция за сигурност CSIS, Дейвид Де Вигно, който беше домакин на споменатата среща на "Петте очи", предупреди за опасността от технологична 5G. Китай не беше посочен, но на всички беше ясно, че скоро ще съобщят за забрана на Huawei и ZTE.

На следващия ден – 10 декември, шефът на британската шпионска централа Mi6 на среща в Университета на Шотландия предупреди, че "опонентите ни изпревариха в модерните технологии".

Разбира се, основният участник на срещата в Нова Скотия беше директорката на ЦРУ Джина Хаспел, която е и главната сила за забраната на Huawei не само от "Петте очи", но и от други партньори на САЩ.

Появи се и анализ на член на Съвета за национална сигурност на САЩ, предупреждаващ, че Huawei ще стане световен най-голям доставчик на телекомуникационно оборудване и че вече е лидер при мрежите 5G. В анализа се сочеше, че 5G е не само по-бърза от 4G, но е и революционна промяна, тъй като ще докара по-високи скорости между мрежата и апаратите и много по-голям капацитет за трансфер на данни. Това ще бъде при безпилотните леки коли, изкуствения интелект и комуникациите ще промени всичко – от болниците до фабриките.

Едновременно се съобщаваше, че Китай е далеч напред в подготовката на 5G, която се нуждае от много повече базови станции, отколкото сега действащите мрежи и че е имал над 2 милиона клетки в началото на 2018 г., 10 пъти повече, отколкото САЩ.

Според Deloitte в Китай има 5,3 централи на всеки 10 квадратни мили, в сравнение с 0,4 в САЩ.

Това е и основната причина за търговската война на САЩ срещу Китай. В Белия дом разбраха, че тяхната сила е под заплаха от Китай и ще направят всичко, за да спрат възхода му.

Телекомуникационният конгломерат на САЩ наистина е изправен пред стената.

САЩ вече не произвеждат смартфони, производствената база в Силиконовата долина беше затворена. Американските компании за смартфони разчитат само на Китай.

Днес Китай е не само най-големият производител на клетъчни телефони. Той е и лидер в безжичните технологии.

Китай печели надпреварата със САЩ и изгражда национална мрежа с технологията 5G, която е индустрията на бъдещето.

Така стигаме до въпроса какво всъщност е 5G.

Мрежите 5G са в последния стадий на тестване. Те работят с по-гъсти и по-малки антени, предлагат скорост от 50 до 100 пъти по-висока, отколкото сегашните мрежи 4G и осигуряват инфраструктурата.

Досега човечеството мина през няколко етапа на комуникациите: 2G – дигитализиране на глас и музика, 3G – мултимедийни комуникации, 4G – широкобандова мобилна революция, монополизирана от Qualcomm, Verizon и Ericsson.

Китай е първата азиатска страна, която наруши олигополизма на американците и европейците с 5G, която предава данни 100 пъти по-бързо от 4G.

Huawei неотдавна показа своя Kirin 970 чип, който е най-добрият чип на Qualcomm – Snapdragon.

5G използва по-малко енергия от 4G за едни и същи данни, има 10 пъти по-голям капацитет от 4G.

С масовото въвеждане на мрежите 5G до 2025 г. по света 1,2 милиарда души ще имат достъп до 5G, една трета от тях – в Китай. Това е технологията на бъдещето.

Въпреки противопоставянето на Запада, вече нищо не може да спре Китай.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 284, March 2019
Американците дължат 14 трилиона долара
Американците дължат по кредитите рекордните 13,5 трилиона долара. Това означава, че: всеки човек в САЩ, в това число и ...
    Зад кулисите на Ватикана, масоните, ЦРУ и шпионажа (3)
Папа Франциск получи много тежко наследство – вътрешни борби, политизиране, педофилия...Проблемите чакат своето решение....

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com