Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

BULGARIAN BUSINESS CLUB
Присъедини се към съпротивата
Организирай своя гняв. Врагът е системата
Анализ на "Строго секретно"

Движението на "жълтите жилетки" във Франция придобива все по-широки контури и се превръща в глобално.

Заради това паниката в Париж, Лондон, Берлин и Вашингтон е огромна и се опитват, както неведнъж в миналото, чрез марионетки да го овладеят отвътре или да го пренасочат. Защото протестът на "жилетките" е антисистемен.

Системата е неолибералният капитализъм и глобализмът. Значи, това е нова революция срещу системата, която е в системен срив.

Протестът на "жълтите жилетки" става все по-радикален и навлиза в своята 20-та седмица.

Все по-ясна е и неговата социална география. Става дума за класова борба в нови форми.

Социализирането на протеста доведе на 5 февруари до общонационална стачка на френската Всеобща конфедерация на труда – CGT, създадена още през 1895 г. По този начин стана за първи път и обединяване на "червените жилетки" – на профсъюзите, с "жълтите жилетки" – на социалното неравенство. Това беше заявено в декларацията на националния конфедеративен комитет "Заедно, за да победим".

Започва консолидирането на протеста на трудова Франция, въпреки опитите да бъде разединена.

Да погледнем каква е неговата социална география.

"Жълтите жилетки" от самото начало не застанаха под чужди знамена, а се обединяваха в социалните мрежи. Това са изтласканите на ръба на оцеляването слоеве от правителството на Макрон, който е загрижен повече за обслужването на транснационалните корпорации и банките на Ротшилд, отколкото за французите.

Тези "жълти" слоеве са безработните или временно трудово ангажираните французи, лишени от елементарния социален пакет, в безправно положение и без право да членуват в профсъюзите. Това са и студентите, пенсионерите, собствениците на малки предприятия, т.е. всички, които системата остави зад чертата на бедността. Това са хората, живеещи в предградията, превърнати в социални пустини, без възможност да стигнат до работа, за да направят богатите още по-богати. Това са французите, които не са съгласни с трохите, хвърлени им от Макрон.

Тези най-незащитени социални слоеве досега не можеха да разчитат на никаква подкрепа и без доверие се отнасят към всякакви организационни структури, в това число и CGT.

От своя страна и профсъюзите посрещнаха появата на новото протестно движение с подозрение. Заради това първи тръгнаха на сближение с "жилетките" профсъюзите на ниско и средно равнище, особено в провинцията. Те живеят в същите квартали, в които са и "жилетките", търпят същите лишения и същите "реформи" на правителството и много членове на профсъюзите, без да питат за разрешение, се вляха в редиците на протестиращите.

И се оказа, че исканията на "червените" – профсъюзни жилетки и на "жълтите" – крайните социални слоеве, съвпадат в 90 процента.

И на 4-5 февруари двете движения излязоха в общонационална стачка, т.е. в общ социален фронт.

Разбира се, нямам намерение да идеализирам ситуацията, тъй като помня близкото минало, когато "елитът" успя да се справи с протеста на Франция.

Но това са фактите – протестът придобива все по-ясна "класова география". Все повече французи се включват в поредната антисистемна революция. По същество нищо не се е променило от първата френска революция.

Същността на капитализма по всяко време и навсякъде е грабежът. Това е система на абсурда.

Това е страшната истина за нашите дни. Това е фашизмът в новите условия, водещ към унищожение на 6 милиарда "излишни" хора.

Единственият шанс за оцеляването ни е унищожението на тази човекоядна система.

Кои са най-разпространените професии на протеста във Франция, наред с безработните - това са селскостопанските работници. За какво говорят тези професии - за това, че всяка събота във Франция се разгаря битката на класовата война, която е и гражданска война.

Сред техните искания са:

  • справедливо разпределение на доходите;
  • провеждане на данъчна реформа;
  • повишаване на трудовата заплата.

И още нещо. Обърнете внимание на най-честия маршрут на протестиращите в Париж. Те обикновено са движат към Площада на Съгласието /Place de la Concorde/ със знаменития обелиск - там, където по време на Революцията от 1789 г. е била гилотината.

Обикновено сблъсъците стават по улиците, които се вливат в площада. Там се намират и посолството на САЩ, и много министерства. Макрон хвърли срещу протеста 70 000 полицаи – цяла армия. И се е загрижил какво става във Венецуела?

Площадът на Съгласието открива достъпа към Елисейските поля и към богатите парижки квартали, където богатите французи разхождат своите пудели.

Заради това французите вече не вярват на думите, че "няма алтернатива". Напротив, има.

Цикълът на развитието на човечеството отхвърли това чудовище. Капитализмът приключва.

2019 г. трябва окончателно да затвори този цикъл. Алтернатива има, това е нова система, която ще замени сегашната.

Прочетете манифеста на "жълтите жилетки" – смесица от искания отляво, отдясно, от центъра, отгоре и отдолу. Отдавна не съм чел такъв синтез в сферата на икономиката, труда, политиката, данъците, околната среда, геополитиката. Защото отдавна в нашия живот не е имало такова всеобщо обединение на цели и стремежи.

Това е обединението на 99 на сто от хората срещу 1 процент паразити. Ако не успеем, историята на Homo Sapiens, като биологичен вид, ще стигне до своя край с небивала катастрофа.

Съпротивата е започнала и вече е в революционна фаза в глобален мащаб. Това е неизбежно. Присъединете се.

Дългият път започва от първата крачка. Онези, които си мислят, че ще могат да избягат от битката, грешат. Защото най-напред трябва да стигнат до летището.

Не съм привърженик на ура-емоциите. Годините си казват думата. Но все пак ще завърша с едно от възванията на младежта от Лион и публикувано преди националната стачка във Франция:

"Да разтурим тяхното варварско общество, за да построим с нашите ръце новия свят, където онези, които произвеждат, са онези, които решават.

За революцията и социализма. Организирай своя гняв."

Обърнете внимание. Не става дума за протеста във Франция от 1968 г., а за протеста от 5 февруари 2019 г.

Организирай своя гняв! Присъедини се към съпротивата!


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 284, March 2019
Хвърлете очилата
Лошото зрение е много добър бизнес. Доходите на очната индустрия от операциите, очилата, лещите, препаратите са над 150 ...
    Геополитиката – газ, нефт, тръби и ракети
Още през 2004 г. започнах да анализирам така наречените "малки и средни ракети", т.е. ракетите с обсег от 500 до 5500 км...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com