Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Геополитиката – газ, нефт, тръби и ракети
03.2019

Още през 2004 г. започнах да анализирам така наречените "малки и средни ракети", т.е. ракетите с обсег от 500 до 5500 км, забранени от договора между САЩ и СССР, подписан от Горбачов и Рейгън през декември 1987 г.

И още през 80-те години коментирах първата криза с американските ракети Пършинг–ІІ в тогавашната ФРГ.

ГДР все още съществуваше, както и Варшавският договор.

СССР имаше огромна Западна групировка от над 300 000 военнослужещи и превъзходство при междуконтиненталните ракети със Сатана и Стилет.

Въпреки това причините за тревога в СССР бяха основателни – САЩ докараха в Западна Европа бързите средни ракети Пършинг-ІІ, които за 7-8 минути можеха да стигнат до Москва.

На глобално стратегическо равнище СССР имаше над САЩ превъзходство и ракети за нанасяне на унищожителен удар, даже ако американците изстрелят първи своите междуконтинентални ракети Trident III.

Но при малките и средни ракети САЩ разположиха Пършинг-ІІ в Европа – близо до СССР, като оръжие на първия бърз удар. А СССР нямаше такива ракети близо до САЩ. Просто и ясно.

Започнаха преговори и през декември 1987 г. Горбачов и Рейгън подписаха Договора за унищожение на ракетите със средна и малка далечина – РСМД. Но Горбачов унищожи и уникалните съветски сухопътни ракети Ока, които не влизаха въобще в обсега на договора. Това беше колосална грешка.

Неслучайно още от 2004 г., може би като единствен анализатор в света, обърнах внимание на думите на Путин, че Русия "се нуждае от пробив, за да създаде ново поколение оръжия и технологии".

Това беше в отговор на започналото изграждане на противоракетната отбрана – ПРО, на САЩ в Европа, повторение на сценария с Пършинг-ІІ.

Във Вашингтон бяха толкова заслепени от своята "изключителност" и "лидерство", че не обърнаха внимание на тези думи на Путин. Мислеха, че Русия ще се разпадне всеки момент и Западът ще докопа руския нефт, газ и други природни ресурси.

Но сбъркаха в недрата на руския военно-промишлен комплекс, на основата на постиженията на съветската военна индустрия, започна ревизия на възможностите и доктрините. Тихо, незабележимо, секретно. За да се стигне само за 15 години до безпрецедентно в цялата история на човечеството усъвършенстване и превъоръжаване не само на ракетно-ядрения арсенал.

В генералния щаб на руската армия избраха вариант, който само за 15 години вцепени целия Запад не само при средните и малки ракети. Защото Русия без да нарушава този договор се концентрира върху хиперзвуковите оръжия.

И така, на 1 март 2018 г. светът научи от Путин за новите оръжейни системи, основаващи се на напълно нови физически принципи, в отговор на излизането на САЩ от Договора за противоракетната отбрана през 2002 г. при Буш-младши.

Отговорът на Москва беше наистина хиперзвуков:

  • "Кинжал" – хиперзвукова въздушна крилата ракета, която лети с 10 Маха (над 12 000 км/ч.), и може да унищожава както наземни, така и морски цели;
  • "Авангард" – маневриращ хиперзвуков боен блок за междуконтиненталните балистични ракети, който лети с 20 Маха (25 000 км/ч.) и може да носи ядрен заряд от над 300 килотона;
  • "Посейдон" – автономно ядрено подводно торпедо, с неограничен обхват, което се движи на дълбочина до 1000 метра при скорост до 200 км/ч. и при взривяване предизвиква цунами над 30 метра, която ще унищожи цялото Източно и Западно крайбрежие на САЩ на стотици километри дълбочина;
  • "Буревестник" – крилата ракета с ядрен двигател, която лети със скорост около 500 км/ч., може да остане във въздуха неограничено време и има неограничен обхват;
  • "Сармат" – новата междуконтинентална балистична ракета /на мястото на досегашната "Сатана"/, която може да лети по какъвто си иска път – и над Южния полюс, и да удря каквито си поиска цели на цялата планета, по небалистична траектория, невъзможна за прехващане, носеща хиперзвукови ядрени бойни блокове.

Американците отговориха по типичния за тях начин – няма такова нещо, това са мултифилмчета.

Започнаха провокациите със свалянето на МН17 над Украйна, с обвиненията около Крим, с някакъв Скрипал в Англия. За да се стигне до най-лошия... за САЩ вариант – излизането на Тръмп от договора за средните и малки ракети. Вероятно Тръмп и неговият съветник Джон Болтън живеят още във времето на 80-те години или пък имперските им миражи са промили напълно мозъците им и излязоха от Договора за РСМД с надеждата да го предоговорят, като:

  • обвинят Русия, че нарушава договора, въпреки че Русия доказваше, че това не е вярно;
  • да се изтеглят от Договора за РСМД;
  • да изчакат малко и да съобщят, че все пак договорът е важен и необходим и да "простят" на Русия "прегрешенията", което предполага подписването на нов договор, който ще включва и Китай;
  • да подпишат новия договор с Тръмп в неговата "кръгла красива стая" в Белия дом;
  • да принудят Русия да убеди Китай да се включи.

Защо Китай? Защото и Китай извърши възход в оръжейната промишленост, а ядреният му арсенал от средни ракети от 500 до 5500 км е насочен срещу американските бази в Япония, Южна Корея и Гуам.

Но номерът на САЩ този път не мина, както на "входа", така и на "изхода".

На 2 февруари 2019 г., след хиперзвуковата прелюдия, Путин постави акцента и излезе също от Договора за средните и малки ракети. Този ден ще бъде запомнен след години като денят, в който Русия победи САЩ в битката за Евразия – т.е. Европа и Азия, от Лисабон до Владивосток и от Мурманск до Мумбай в Индия.

Едновременно Путин нареди да бъдат спрени каквито и да било преговори със САЩ за тези ракети, като се появи и нота към САЩ да изтеглят своите ПРО-установки МК-41 от Румъния и Полша, дроновете с характеристиките на крилати ракети и др.

И на трето място, в своето обръщение на 20 февруари Путин съобщи че Русия няма да разполага нови средни ракети в Европа, ако САЩ не разположат такива свои ракети.

Все пак остави врата на Тръмп. И за пореден път повтори, че Русия може да бъде само суверенна.

Защо Русия печели? Защото сега ще запълни дупката, причинена от Горбачов при малките и средни ракети, т.е. до 5500 км. При разполагането им например в Калининград, при военен конфликт на НАТО с Русия, НАТО ще бъде напълно унищожен и никаква противоракетна система няма да му помогне.

Освен това, ако се очертае около Калининград окръжност с радиус 5500 км, ще видим, че тя охваща всяка отделна страна от пакта и целия НАТО в Европа, както и Северна Африка и Близкия Изток.

И развитието на средна хиперзвукова крилата ракета е нещо ново – ще съкрати времето за унищожение на НАТО от няколко минути – преди, до няколко секунди – сега.

И още нещо много важно.

Без ограниченията на Договора за РСМД Русия не само неутрализира напълно остарелия НАТО, но включва цяла Европа в своята система за сигурност. Това още не е осъзнато от европейците. Но скоро и това ще стане, и ще се научат да ценят добрите отношения с Русия и Китай, носещи им независимост от САЩ. Европа – под ядрения чадър на Русия, и свързана с Китай с "Един пояс, един път" – това наистина е визия за бъдещето.

От другата страна на океана е бившата британска колония САЩ, която постепенно ще остане в предверието на цивилизацията и на историята.

Всичко това започна преди 15 години със скучната на пръв поглед ракетно-ядрена тематика, която обаче беше най-важната част от съвременната геополитика.

Заради това още тогава написах, че геополитиката е газ, нефт, тръби и ракети. Дано тази истина стигне и до върхушката на Запада.

Защото иначе ще трябва да пиша отново, че Господ отдавна е забравил защо ни е създал и няма намерение да повтаря експеримента.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 284, March 2019
Присъедини се към съпротивата
Движението на "жълтите жилетки" във Франция придобива все по-широки контури и се превръща в глобално.Заради това паникат...
    Мафията е терорист
Срещу всички нас от 10 години действа терористичната мафиотска групировка ГЕРБ, начело с двата престъпници.Убиват истина...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com