Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Анализ - прогноза СТРОГО СЕКРЕТНО
Дали Третата световна ще започне от Венецуела
Анализ на "Строго секретно"

С изтеглянето на САЩ от "Големия Близък Изток" започва прегрупиране към Венецуела и към "Голяма Южна Америка", т.е. подготовка на плацдарма за унищожението не само на Венецуела, но и на Куба и Никарагуа, и към разпалване на война в Латинска Америка.

Първото действие започна на 23 януари, когато спикерът на националното събрание на Венецуела – американската марионетка Хуан Гуайдо, се самообяви и самозакле като "временен президент" вместо Николас Мадуро.

Само няколко минути по-късно той беше "признат" от Вашингтон и от повечето страни от Групата "Лима", които реално са колонии на САЩ.

Така Венецуела само за няколко дни се превърна в потенциално огнище за Трета световна война, наред със Сирия и Украйна.

Защо? Някои причини са известни, други – не.

Вмешателството на САЩ във Венецуела е още от ХІХ век. Премина през преврати и операции, за да стигне до съвремието, когато при Уго Чавес Венецуела избра Боливарската революция, въпреки намесата на Буш-младши и неуспешния опит за преврат срещу Чавес през 2002 г., за да се стигне до убийството му от САЩ. Именно убийство.

През 2015 г. Обама обяви Венецуела за "международна заплаха", въпреки че тази държава никога не е започвала никаква война, за разлика от САЩ, които само през последните 50 години водиха над 50 войни.

Мадуро продължи Боливарската революция, заради която Тръмп заплаши, че ще "помогне на венецуелския народ" с опита за преврат и инсталирането на самозванеца Гуайдо.

Започна изграждането на плацдарма за голяма политическа и военна операция срещу Венецуела, която трябва да обхване и Никарагуа и Куба и накрая да се превърне в кървава баня цяла Южна Америка.

Подготвени са няколко варианта за военна операция срещу Венецуела – унищожение на ръководството на страната, принуждаване на Каракас към разпускане на въоръжените сили, въвеждане на съюзнически войски в нефтодобивните райони и пристанища, военни конфликти със съседна Гвиана, Колумбия и Бразилия, /където САЩ и Израел елиминираха Дилма Русев и инсталираха Жаир Болсонаро/.

Всъщност военната операция започна още през 2017 г., като Колумбия и Гвиана трябваше да организират нахлуване във Венецуела според сценариите срещу Ирак, Сирия и Либия.

На второ място, както другаде по света, така и при Венецуела, са нейните ресурси – нефт, злато и др.

Що се отнася до нефта, световната класация е следната и обяснява всичко:

  1. Венецуела
  2. Саудитска Арабия
  3. Канада
  4. Иран
  5. Ирак
  6. Кувейт
  7. ОАЕ
  8. Русия
  9. Либия
  10. Нигерия

На трето място е социалната геофракция на събитията във Венецуела, нейният Боливарски характер. Опитът за преврат се отнася и до доктрината Ръмсфелд – Цебровски с местни марионетки. Това е опит да се вкарат във властта определен тип хора, като онези, които управляват Вашингтон. Гуайдо беше създаден в този процес – проамериканист, антиболиварист, представител на върхушката, която във Венецуела са предимно бели които дълго управляваха страната. Както другаде така и тук болшинството метиси са бедни. Именно тях Чавес вкара във властта. Сега богатата бяла прослойка иска да си върне властта чрез свой политически расизъм.

На четвърто място, като противовес на САЩ Мадуро успя да развие връзките си с Русия, Китай, Турция, Куба, Никарагуа, т.е. бяха реорганизирани сълзите на Венецуела на нова основа, която е кошмар за Белия дом. За разлика от другите латиноамерикански страни армията и съдилищата на Венецуела са твърдо зад президента Мадуро. Расте и броят на страните в Латинска Америка, които разбират "Днес Венецуела, утре сме ние".

Мадуро беше избран със 68 процента от гласовете на венецуелците, но беше обвинен от Тръмп /въпреки че и до днес Тръмп не знае дали ще е президент утре/ за "узурпатор". "Тръмп се е загрижил за бедствията на венецуелския народ", докато в самите САЩ 43 милиона американци са на хранителни талони, 100 милиона са дългосрочни безработни, бездомните са 70 милиона.

На пето място, Китай и Русия имат вече и сериозно икономическо и военно присъствие във Венецуела, и ще защитават отпуснатите от тях кредити на Каракас и т.н. Ако Венецуела бъде спасена, примерът й ще последват други държави, които искат да бъдат независими. С една дума Венецуела става поредното бойно поле на Третата световна война.

На шесто място, въпреки че конкретната подготовка за операцията срещу Мадуро започна преди 1-2 години, тя има основи далеч в миналото.

Става дума за доктрината Ръмсфелд – Цебровски за унищожението на страните от Карибския басейн, без значение дали са врагове или съюзници, и разпалването на континентална война, докато САЩ си върнат позициите в западното полукълбо и овладеят отново икономиката и ресурсите на Южна Америка.

Както в Големия Близък Изток дестабилизирането и военната операция срещу Венецуела ще започне с атака на Бразилия /подкрепяна от Израел/ на Колумбия /наркосъюзник на САЩ/ и на Гвиана /в която Англия започна да изгражда база/. С една дума пренасяне на Близкия Изток към... Карибския басейн.

Чавес разви връзките с Русия с визия срещу империализма на САЩ. Той имаше тесни връзки с президента на Иран – Ахмадинеджад, и на Сирия – Башар Асад, обмисляше създаване на междуправителствена организация – Движение на свободните съюзници, което трябваше да бъде като мощното от близкото минало Движение на необвързаните, в което членуваха над 120 държави.

Мадуро разви политиката на Чавес към Русия, подписа с нея договор за 600 000 тона пшеница. Русия инвестира над 6 милиарда долара. Венецуела насочи тези дни плащанията за своя нефт към една от руските банки, която им гарантира сигурност вместо бандитизма на английските банки, които отказаха да върнат на Венецуела нейното злато.

И Китай има големи инвестиции във Венецуела и ще направи всичко възможно да ги защити.

Еволюция има и във връзките Венецуела – Турция. Ердоган обеща пълна подкрепа за Мадуро.

Това е плоскостта, на която САЩ започват война между латиноамериканските държави, която може да продължи десетилетия. Ясно е, че налице е поредно нагло вмешателство на САЩ във Венецуела.

Процесът към война върви. Основните сили в момента са дефинирани.

САЩ вече доставят оръжие за вътрешни групировки. Ще последват и терористични операции, масови безредици, нахлуване на чуждестранни наемници и т.н.

Има ли шанс Венецуела да издържи?

Ще припомним, че преди години никой не даваше шансове на революцията на Кастро в Куба, която не само устоя, но и победи и която отново е на прицела на Вашингтон, наред с Венецуела.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 284, March 2019
Мафията е терорист
Срещу всички нас от 10 години действа терористичната мафиотска групировка ГЕРБ, начело с двата престъпници.Убиват истина...
    Тези "избори" трябва да бъдат провалени
България е пред поредни избори за Европарламент на 23-26 май 2019 г. В момента обаче още не е ясно дали и как въобще ще ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com