Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Енергетика
Дали България ще остане въобще без газ
Проф. Иван Добрев

"Газпром" започна да изпраща съобщения на други страни за спиране на транзита на газа през Украйна от 1 януари 2020 г.

Прогнозите ни за енергетиката се сбъдват със завидна последователност:

 • няма да имаме Южен поток;
 • няма да имаме Белене;
 • няма да имаме Хъб Балкан;
 • защото няма да имаме газ за него;
 • значи няма да имаме транзитен маршрут до Сърбия, защото няма да имаме газ и за него;
 • няма да имаме газ от Турски поток – 2, защото нямаме връзка към Гърция;
 • няма да имаме газ по досегашния Трансбалкански газопровод от Украйна, защото от 2020 г. няма да има газ и по него.
 • няма да има газ и от Азербайджан, защото няма капацитет.

С една дума – оставаме без газ.

Какво имаме?

Имаме една мафия, която и през последните месеци работеше срещу интересите на България:

 • с въвличането на Македония в НАТО;
 • с шантажирането на Сърбия;
 • с доставките на оръжие за джихадистите в Сирия и Ирак;
 • с обещанията за някакви доставки на втечнен газ от САЩ отнякъде;
 • с включването в още по-опасната идея на Нетаняху да докара газ от Източното Средиземноморие по дъното на Средиземно море до Европа;
 • с измислените "нелегални банкови трансфери" от Венецуела, оправдаващи атаката на САЩ срещу тази страна;
 • с включването в лъжата на Лондон за отравянето на Скрипал с версия на българска територия;
 • с елиминирането на няколко аверчета от наркотрафика, т.е. че мафията е в него "под прикритие" и работи за Европол и т.н.

Да припомним общата газова картина...

В средата на ноември завърши строителството на морската част на "Турски поток". Наземната отсечка до турско-гръцката граница ще завърши до края на 2019 г. Подаването на газ ще започне по направление към Европа – през Гърция или България, от началото на 2020 г.

Двете линии на "Турски поток" от Русия до Турция вървят по дъното на Черно море. Първата е за нуждите на Турция, втората – с капацитет около 15 млрд. кубометра, ще е за страните от Южна Европа – Гърция и Италия, и Югоизточна Европа – България, Сърбия, Унгария, Словакия и Австрия.

Ще припомним, че капацитетът на предвидения да мине през България и провален от Б. Борисов "Южен поток" беше 63 млрд. кубометра, като само от транзита България щеше да печели стотици милиони евро години наред.

Едновременно беше съобщено, че и строителството на "Северен поток – 2" върви по график и вече са положени 70 процента от морската му част от 930 км. Наземната част ще бъде 180 км.

"Турски поток – 2" е голяма победа, както за Русия, така и за Турция. Ердоган го окачестви като "събитие с историческо-геополитическа значимост". И е прав.

Ако се вземе предвид, че от 2020 г. транзитът на газ от Русия през Украйна, Румъния и България към Турция по Трансбалканския газопровод вероятно спира, веднага се появи въпросът дали България няма да остане въобще без газ.

Както споменахме въпросът засега няма отговор. По-скоро "да".

Защо?

На първо място, шайката на Борисов провали огромния газов трансевропейски геопроект "Южен поток", в резултат на което Газпром понесе загуби за стотици милиони евро. САЩ и НАТО запазиха с измами Борисов на власт и той продължи своята роля, присламчвайки се към САЩ и Израел, които вече искат да се отърват от този примитив. Разбира се, това не можеше да остане без последствия.

Междувременно обаче и отношенията по линията Москва – Атина се усложниха сериозно не само заради Македония, но и заради секретните договори на Гърция с Израел, Кипър и Италия за прокарване на някакъв източно-средиземноморски газопровод от спорните залежи – палестински, ливански, израелски, египетски, по дъното на Средиземно море.

Гърция разчиташе и на Трансадриатическия газопровод, но капацитетът на Шах Дениз – Азербайджан, по който и България би трябвало да получава нещо, се оказва недостатъчен.

На този фон в момента се разглеждат два варианта за транспортиране на газ от Турски поток към Европа – през България, Сърбия, Унгария, Словакия до Баумгартен /Австрия/, и през Гърция, Италия – към Европа.

Борисов постоянно споменаваше някакъв "хъб Балкан", докато от Газпром не го отрязаха решително.

И сега нямаме интерконектор, нямаме инфраструктура към Сърбия, няма договаряне за мощностите на тръбата с Европа, няма договор с Газпром. Нищо!

Има само тръбата на досегашния Трансбалкански газопровод – 151 км, по която върви транзитът към Турция и по която, евентуално, в бъдеще може да се прави реверс от "Турски поток" към Румъния или Украйна в същите обеми, както сега.

Интерконекторът към Гърция, по който ще получаваме газа от "Турски поток" е все още на фаза "обществени поръчки" и се обещава строителството да започне през 2019 г. и ще завърши до 2020 г.

По-нататък обаче към Сърбия липсват нужните 484 км инфраструктура, заедно с две компресорни станции за 1,6 млрд. долара. Тази тръба евентуално трябва да бъде завършена до 2022 г.

Обективно погледнато инфраструктурата през Гърция към Италия е в по-напреднал стадий.

През 2017 г. България е закупила от Газпром 3,3 милиарда кубометра газ, транспортирала е по Трансбалканската тръба към Турция 13,2 млрд., за Гърция - 2,9 млрд., и за Македония - 70 млн.

Евентуално по "Турски поток" по посока към Сърбия, след отпадането на транзита от Украйна, ще транспортираме 11-12 милиарда за Сърбия, Унгария и Австрия.

Както се вижда основните губещи от цялата операция, както се очакваше, са България и Украйна.

Ясно е, че в момента нищо не е ясно за газа от "Турски поток" към Европа – няма нищо конкретно, нито един километър тръба, нито една компресорна станция, нито един договор. Няма и пари.

Въпросът е дали България няма да остане въобще без газ след 2019 г.

Само това изглежда все по-сигурно.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 285, April 2019
Глобалните игри с липсващото злато
Златото отново се размърда и от началото на февруари преодоля психологически важното за инвеститорите равнище от 1300 до...
    Войната за "потоците" в решаващ етап
САЩ продължават атаката си срещу "Северен поток – 2", въпреки че по дъното на Балтийско море вече са положени 700 км от ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com