Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На въоръжение влиза С-500 Прометей

В близко време територията на Русия ще стане напълно неуязвима за ракетни атаки на противника, което ще доведе до нова стратегическа ситуация на абсолютна защитеност на Русия и пълно реформиране на теорията и практиката на сегашната и бъдещите войни.

Това ще стане когато на въоръжение в Русия постъпи най-новият зенитно-ракетен комплекс С-500, както и системата за противоракетна отбрана А-235 Нудоль, която идва на смяна на разположената около Москва система А-135 Амур още от времето на СССР.

Със С-500 Русия изпревари своите опоненти в създаването на ефективни отбранителни противоракетни комплекси.

Новият зенитно-ракетен комплекс С-500 Прометей ще има възможности да противостои на още несъздаденото от никой оръжие още поне 50 години. Съобщава се, че вече се работи и над С-700, който ще е абсолютна глобална защита срещу всеки и всичко, включително и в космоса.

"Прометей" е ново поколение зенитно-ракетни системи земя-въздух. Това е универсален комплекс за далечно действие и високо прехващане с повишен потенциал на противоракетна отбрана и ще може да прехваща и балистични ракети и да поразява цели на височина до 200 км над Земята. С една дума – универсален противовъздушен и противоракетен унищожител и защитник.

Разработката е на основата на прогноза на следващите 25 години в развитието на средствата за въздушно-космическо нападение на противника. Това означава, че С-500 ще трябва да умее да се бори с тези средства, които днес още ги няма, но могат да се появят. Става дума за прехващане в неплътните слоеве на атмосферата в т.ч. и в горните слоеве до 100 км от Земята. Защо 100 км?

Защото от 100 км започва заключителният етап на полета на бойните глави на междуконтиненталните балистични ракети. И на този участък те могат да бъдат унищожавани. Скоростите, които ще развиват бойните части на зенитните ракети, ще бъдат от порядъка на 10 маха на Земята (1 Мах отговаря на 1224 км/час), т.е. 12 240 км/час. Те ще могат да развиват такива скорости само на определени участъци при насрещен полет към балистичната ракета, която също лети с определена скорост, т.е. ракетата на С-500 ще може да унищожи и боен блок на междуконтиненталната балистична ракета.

Примерно на такива скорости лети в по-малко плътните слоеве на атмосферата и ракетата на американския комплекс Aegis. Но има принципна разлика. Американската система е кинетичен снаряд, който поразява целта при среща с нея, т.е. трябва да попадне в нея. А всички зенитни руски ракети са построени на друг принцип – при тях взривяването на бойната част става редом с целта, след която към нея летят поразяващи елементи, които я разкъсват на парчета.

Заявено е, че С-500 Прометей ще има радиус на поражение 640 км и ще може едновременно да открива и унищожава до 10 свръхзвукови цели, летящи със скорост до 7 км/сек. Да достигне подобни характеристики С-500 ще може благодарение на новите хиперзвукови противоракети 77Н6-Н и 77Н6-Н1, които сега също преминават изпитания заедно с комплекса.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 285, April 2019
Войната за "потоците" в решаващ етап
САЩ продължават атаката си срещу "Северен поток – 2", въпреки че по дъното на Балтийско море вече са положени 700 км от ...
    100-мегатонното ядрено торпедо "Посейдон"
Едно от най-страшните оръжия на Русия, подводното ядрено торпедо или безпилотна подводница с ядрени торпеда от 100 мегат...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com