Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Генезисът на човечеството
Какво става в Черно море
Опасен ли е сероводородът
Анализ на "Строго секретно"

Обикновено учените, обясняващи наличието на огромна маса сероводород в Черно море сочат уникалността на това водно тяло. Дават следните аргументи:

1. Черно море е закрит басейн и е свързан със световния океан с тесни проливи.

2. Големите реки изхвърлят в Черно море огромно количество органична материя.

3. Черно море има голяма дълбочина и рязък спад от континенталния шелф към дълбочината.

4. Високата соленост на дълбоките слоеве на Черно море не позволява на кислорода да проникне надолу. Това допринася за образуването и натрупването на сероводород.

5. Поради уникалната хидрология на Черно море в него няма смесване на слоеве.

Ако погледнете тази карта, бързо ще се убедите, че със своите характеристики Черно море не е уникално.

Средиземно море също е със затворен характер и е свързано с океана от сравнително тесния Гибралтар. Максималната дълбочина на Средиземно море е 5121 метра, което значително надвишава дълбочината на Черно море (2210 метра).

Средните дълбочини на двете морета имат приблизително еднаква стойност – 1240 и 1541 метра. В същото време картата показва, че пропадането на дълбочините в Средиземно море са почти повече, отколкото в Черно море.

По отношение на солеността, солеността на Средиземно море е много по-висока от солеността на Черно море (36-39,5% срещу 15-18%), което още повече пречи на проникването на кислорода в дълбочина.

В същото време вносът на органична маса от реките в Средиземноморския басейн е по-голям не само защото в него се вливат повече реки, но и защото индустриалните страни от ЕС се намират на брега на този басейн. Те са гъсто населени, извършват интензивна селскостопанска работа, големите градове изхвърлят огромно количество отпадъци.

Освен това не е имало такъв срив на всички икономически показатели в страните от ЕС, както в страните от бившия СССР и Източна Европа.

Въпреки това в Средиземно море не се образуват резерви от сероводород.

Но вземете Каспийско море. То, като цяло е солено езеро.

Дълбочината на Каспийско море е доста прилична – 1025 м. В същото време наблюдаваме значителен спад към дълбочината, почти вертикален близо до вливането на река Кура. Да, и в средата на басейна. Няма съмнение за органичната материя – замърсяването от добива на нефт се добавя към могъщите Волга, Кура и Урал.

Но в Каспийско море няма дълбоки слоеве от сероводород, въпреки че солеността в южната част на морето достига 28.

Има един последен аргумент за уникалността на Черно море – липсата на смесване на слоевете. Защо са смесени в други морета, но не и в Черно? Заслужава да се отбележи, че самият метод за определяне на параметрите на морската вода, дълбоките течения и на солеността е много сложен. Такава работа изисква значителни разходи. Работата на океанските кораби е невероятно скъпа. Много по-добре е да се харчат пари за изграждане на круизни лайнери, такива плаващи райчета, след това да се стопят и изгорят с надеждата да получат застраховки.

Освен това обемът на такива изследвания е изключително голям. Това е огромно количество информация. Често дори подводниците катастрофират поради липсата на такива познания. Те попадат в по-дълбоките слоеве с по-ниска плътност, сякаш пробиват леда на по-плътния слой.

Как се образуват тези слоеве, къде се намират и защо – всичко това все още е загадка за океанологията.

Ето защо би могло да се каже, че в Черно море няма вертикално смесване на слоевете по такава и такава причина – но то е преждевременно. Отсъства и това е факт.

Сероводородът обаче успешно се формира и в други морета и басейни. Наблюдава се ускорено образуване на сероводород, например в норвежките фиорди.

Шофирайки кола в Одеса покрай лиманите сме принудени да запушим носа си и да затворим прозорците на колата – това е непоносимо вонящ сероводород.

Този газ се образува и в други морета и дори в езера.

Недалеч от курорта Плая дел Кармен има пещера – Ангелита, пълна с прясна вода. Забутана в непроходимите джунгли на Мексико в пещерата има много изненади, едно от които е удивително подводно езеро, на чието дъно има сероводороден слой.

От това можем да заключим, че Черно море не е уникално в това отношение и наличието на 3,1 милиарда тона сероводород в него се дължи на други причини.

Тук ще споменем още едно странно събитие. Наскоро американският сателит "Ландстат" направи още един кадър на Мъртво море, който разтърси учени. Само за една орбитална обиколка цветът на този водоем се промени в напълно черен. Океанолозите стигнаха до извода, че морето моментално се "е обърнало с главата надолу". Повърхностните слоеве са паднали и наситените със сероводород са изплували нагоре. Това може да се случи, когато се достигне критична плътност и е напълно възможно и с Черно море. Ето обяснението – защо Черно море се нарича черно. Но преди това гърците са го наричали "гостоприемно" и изведнъж е станало черно. Дали слоевете са се "преобърнали" в древността?

Учените винаги сочат, че дъното на Черно море няма солидна гранитна плоча. Това означава, че Черно море лежи точно върху базалтите на мантията и е остатък от древния океан. Истинската дълбочина на Черно море е 16 км. Депресията е изпълнена с утайки.

Простите изчисления показва, че обемът на утаечните вещества е: площта на дълбоководната част е 211 000 кв.км; дебелината на утайката – 16 км, което е равно на 3 376 000 кубически километра. Това надвишава обема на цялото Черно море повече от 6 пъти. Експедицията на Мерей през 1910 г. и много други показали, че утаечният слой на дъното на Световния океан е 23-35 км, като утайките се натрупват изключително дълго и бавно.

Как може да се натрупа слой от утайки с дебелина от 16 км в Черно море?

Трябва да се отбележи, че в началото сероводородът се е намирал по-дълбоко. През 1891 г. А. Лебединцев взел първата водна проба от дълбините на Черно море. Тя показала, че водата под 183 метра е наситена със сероводород.

В днешно време отровният и взривоопасен газ се намира на дълбочина от 18 м, а понякога дори се изкачва на повърхността, както се случило по време на Кримското земетресение през 1927 г. Тогава цяла флотилия рибари изгоряла в пламъци на повърхността на морето.

Това означава, че процесът на образуване на сероводорода продължава и продължава доста бързо. И това не се дължи на увеличаване на изхвърлянето в Черно море на органични вещества – то дори е намаляло, а е резултат от разпад без достъп на кислород на огромното количество утайки, уловени в Черно море неизвестно кога.

Знаем, че пробивът на Босфора и Дарданелите е станал в историческия период, както се отбелязва в аналите. Известно е също, че древните карти на Черно море изобразяват заоблен басейн, без полуострови, а Крим е с равен бряг.

Не е необходимо да мислим за глупаци нашите предци, сякаш те, рисувайки Крим не са виждали, че това е полуостров, влизащ на 300 км в морето. Просто на старите карти е показано Черно море във формата, каквато е било тогава. А това е било езеро в дълбоководната част на съвременното Черно море. Вероятно в резултат на огромно цунами, и още по-вероятно от свръх валежи и свръх мощен потоп цялата биомаса от централното руско възвишение е била отмита в Черноморския басейн. В резултат имаме липса на мощни слоеве от плодородни почви в Нечерноземния район, широки корита на реките, които не съответстват на тяхната геоложка история, натрупвания на чернозем на местата, от където е измит, липса на дървета в степната зона, мощен слой на наноси в степната част на Крим.

На дъното на Черно море са останките на нашата древна цивилизация. Там има растителност, почви, загинали животни и хора, наводнени градове и речни корита.

Някога залесеният пълен с живи същества плодороден район се е превърнал в суха степ. Това се е случило не толкова отдавна.

Останките на нашата цивилизация продължават да "газират" в дъното на Черно море. Именно това е уникалността, присъща някога и сега на Черно море.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 285, April 2019
Хипер-Физиката на Русия срещу US-Географията
Само за няколко дни през февруари – март Русия прекрачи поредния Рубикон.Това беше направено с няколко изявления на Пути...
    Защо MI-6 уби Сергей Скрипал
Швейцарският писател Майкъл Антъни представи нова версия за случая Скрипал, която заслужава особено внимание.Всъщност тя...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com