Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Вектори
Защо MI-6 уби Сергей Скрипал
Сценарият е същият както при Георги Марков и Литвиненко
Майкъл Антъни, Швейцария

Швейцарският писател Майкъл Антъни представи нова версия за случая Скрипал, която заслужава особено внимание.

Всъщност тя повтаря сценария, използван от Лондон за убийството на Георги Марков и Литвиненко, на които сме се спирали неведнъж в миналото...

Наскоро източник "Белингкет", който е близо до MI-6 съобщи, че трети руски агент е резервирал място на полета от Хийтроу до Москва през нощта на 4 март 2018 г., т.е. с полета на двамата предполагаеми офицери на ГРУ, заснети в Солсбъри и посочени като възможно решение на загадъчния пъзел Скрипал т. е. трябвало е да има и трети човек.

Кой трябваше да бъде този трети човек?

Ами ако този трети човек беше тогава в болницата в Солсбъри в кома от отравяне с опиати, т.е. самият Сергей Скрипал?

Ами ако Сергей Скрипал беше троен агент, който се опитваше да избяга обратно в Русия, за да разкаже на света истината за "досието на Стийл", което той помогна да бъде измислено като неприлична шега, която обаче внезапно стана новата Библия на безумната война във Вашингтон "за и срещу Тръмп"?

Това е алтернативен разказ, така че читателят може да прецени дали е по-правдоподобен от абсурдната и пълна с противоречия версия на британското MI-6.

Въпросът е колко проблеми, произтичащи от фактите, могат да бъдат обяснени с помощта на този разказ и не могат да бъдат облечени с официалната версия на Лондон.

Няма нужда да решаваме дали от самото начало Скрипал е бил троен агент (т.е. агент, прехвърлен в шпионски обмен, класически метод от студената война за влизане в лагера на врага), или е станал троен агент, когато е осъзнал колко важно е станало гротескното "досие Стийл" и колко ще му платят руснаците да го върнат, за да го разобличи.

Наличните доказателства (телефонното му обаждане през 2012 г. до стария му приятел от училище Владимир Тимошков, чиято история три седмици след "отравянето" на Скрипал получи широко отразяване в британските медии) подсказва, че Скрипал е започнал като чисто наемен предател.

Разочарован от разпадането на СССР в бандитска държава, управлявана от Горбачов и Елцин, Скрипал е решил, че може да се възползва от това, като продаде трупа на някогашната родина на най-висока цена. Руснаците не го смятат за нещо повече от обикновен престъпник (това му струваше умерена 13-годишна присъда вместо смъртно наказание, което би получил в Съединените щати за предателство на 300 агенти), иначе нямаше да оцелее в руския затвор.

Може би, когато го замениха за свои шпиони руснаците му намигнаха и казаха: "Тъй като си просто курва, която печели пари, всеки път, когато искаш да се върнеш с някои интересни неща от работата си в MI-6, информирай ни и ние ще обсъдим цената."

Скрипал беше изпратен в Солсбъри, родния град на неговия вербовчик и помощник в MI-6 Пабло Милър.

Милър го е вербувал в Испания през 1995 г., след което е преминал към работа с него от Естония, където е назначен като дипломат.

Твърде много съвпадения, за да се вярва, че преместването на Скрипал в Солсбъри е било съвпадение.

Двамата мъже – Скрипал и Милър, отново станали приятели, редовно се срещали в кръчмата и има всички основания да се счита, че Милър е възобновил работата си като контрольор.

Милър сега е работил за Кристофър Стийл, неговият стар шеф от MI-6, в неговата частна разузнавателна компания, Orbis Business Intelligence, базирана в Мейфеър. Това е едно от частните разузнавателни подразделения, водени от бивши шпиони, за които преди това е работил и Литвиненко.

По същия начин, както MI-6 използваше Литвиненко, така и Милър е използвал Скрипал. Неговата помощ стана важна, когато Стийл получи заповед от Демократическата партия на САЩ да намери "руска мръсотия" върху Доналд Тръмп, т.е. да измисли някои "факти" от работата на Доналд за ГРУ, след негово дълго разпускане с проститутки в един московски хотел.

Милър, търсейки "руска ръка", се е нуждаел от "истински подробности", които Скрипал би могъл да предостави.

Може би Скрипал е измислил сценария, в който Тръмп е принуждавал проститутките да уринират на леглото, в което Обама е спал и които скритите камери са заснели.

Когато Скрипал е осъзнал огромното значение, което този фарс придоби с нецензурното "досие на Стийл", че това е "желязната истина" срещу Тръмп и в антируската война във Вашингтон, той е започнал да разбира колко много може да спечели от руската държава, ако взриви тази схема. Ако например разкаже как е изобретил тези нецензурни детайли на чаша бира с Милър и Стийл в кръчмата в Солсбъри. тогава не само цяла Русия щеше да се търкаля по пода от смях. Главите щяха да падат във Вашингтон. Неоконсерваторите ще станат посмешище, MI-6 ще бъде затворен, Стийл щеше да бъде обвинен в лъжесвидетелстване на ФБР, ЦРУ щеше да остане без пари, Тръмп щеше да разговаря отново с Путин. А наградите за Сергей щяха да са значителни. Не само да види отново 90-годишната си майка.

Дали Скрипал е обсъждал това с дъщеря си юлия по време на едно от нейните визити в Англия или тя беше вербувана от ГРУ, за да му предаде предложението? Обзалагаме се, че е вторият вариант, тъй като има предположения за работата на нейни роднини за руските специални служби.

Може би руското ГРУ, чрез дъщеря му са се опитвали да се свържат със Скрипал във Великобритания, но някак си MI-6 е разбрало за техните планове – може би Юлия, като необучен шпионин е била наивна или невнимателна към слушалките. Стийл се е уверил, че те са разработили план за бягство за Сергей, който ще бъде изпълнен следващия път, когато тя посети Солсбъри.

Фактът, че това е британска престъпност, а не руска, се доказва от факта, че Юлия е основната мишена. Руснаците нямат мотив да я унищожат, но, ако го биха направили, можеха да го направят в Русия и с "обикновено" пътнотранспортно произшествие, и само британците трябваше да го направят във Великобритания, тъй като нямат ресурси да го направят в Русия. И, ако тя не беше основна цел, защо Сергей не е бил нападнат, когато е бил сам? Защо са я чакали да го посети?

Фактът , че тя стана мишена един ден след пристигането си във Великобритания, поставя подписа на MI-6 навсякъде.

Юлия беше опасна за MI-6, защото знаеше за плана на Сергей да се върне в Русия и да унищожи "досието на Стийл".

Представете си глупостта: че Путин бил заповядал да убият стария двоен агент Скрипал, който прекара шест години в затвора, а след това го помилва и ги размени като част от шпионския обмен (такива от правилата на шпионската игра), една седмица преди руските избори и три месеца преди Световното първенство по футбол в Русия, личен триумф на Путин в общността на нациите. Няма смисъл.

Такъв сценарий носи само огромни рискове, а Путин не приема безсмислени или прекалени рискове. Сега сравнете огромните ползи от това престъпление, т.е. отравянето на Скрипал, за Великобритания. Това убийство (както се и очакваше) даде на MI-6 отлична възможност да се компрометират руснаците и да се възпламени нова анти-руска вълна, да се саботира празничното им световно първенство по футбол. Това също показа на ЕС стойността на Великобритания, като антипутински играч, обединил Европа и Великобритания в антируска кампания на омраза, за отвличане на вниманието от техния крах с Brexit, от капризния и раздробен парламент, зад непопулярната Тереза Мей, съветвана от бившата шефка на ЦРУ.

Ако имат късмет, това ще спре и газопровода Северен поток – 2", което е приоритетна цел за американския план и на неоконсерваторите – да унищожат руската икономика и да свалят Путин.

Целите на MI-6 се реализират и от пропагандното им крило Integrity Initiative.

Всъщност плановете на MI-6 са посочени към пълна изолация и икономически колапс на Русия, включително чрез спортни забрани и прекратяване на културния обмен, още от 2015 г.

Огромният превес на мотивацията на британската страна, както и ниският риск от извършване от тях на такова престъпление на собствена територия с помощта на контролираните медии и промитите мозъци на обществеността, сочат към MI-6, като престъпникът.

Вероятно Стийл се е обърнал към приятелите си от ЦРУ за предложения как да замесят Русия. Те му измислиха "Новичок". Това е супер нервен агент, изобретен от съветски химик, който по-късно се е преместил в САЩ и е публикувал формулата, значи, може да се припише на Русия като "уникално руско химическо оръжие".

Няма значение, че всяка прилична лаборатория може да го произведе. Няма значение, че британският нервен агент VХ е бил използван, за да бъде убит полубратът на Ким Чен Ун на летището в Куала Лумпур – Малайзия. Русия е различна. Истеричната омраза може да бъде незабавно възбудена срещу Русия в медиите, контролирани от MI-6 и от политиците, свързани с MI-6. Всеки, който се съмнява във вината на Русия, ще бъде обвинен като "кукла" на Путин.

Няма значение дали "Новичок" е бил изпратен от САЩ с куриер или е произведен в британската химлаборатория до Солсбъри в Porton Down. Важното е, че опитът на MI-6 да убие Скрипал с "Новичок" се провали.

Защо?

Нека вземем прословутия флакон за парфюма "Нина Ричи", пълен с "Новичок", който бе открит от един клошар в кофа за боклук и даден няколко седмици по-късно на приятелката му, която взела и трагично умряла, като пръснала парфюма на китката си.

Полицията и MI-6 разказват, че този флакон от парфюм е бил използван за транспортирането на "Новичок" от Русия в багажа на един от предполагаемите двама агенти на ГРУ, заснети на видеонаблюдението в Солсбъри. "Новичок" е бил напръскан на дръжката на входната врата на къщата на Скрипал. Тогава убийците безмилостно са хвърлили бутилката, въпреки че са знаели, че съдържа достатъчно "Новичок", който ще убие още хора в боклука или на улицата, показвайки своето безразличие към гибелта на хората, безразличието си към факта, че са оставили следи от своята дейност навсякъде. Разказ за идиоти.

Клошарът твърдеше, че е открил парфюма, все още в кутия, запечатана в целофан, доказателство, че не е била отваряна отново, след като е била напълнена с "Новичок" и професионално опакована.

Следователно, бутилката не е била използвана преди това за пръскане на "Новичок" върху дръжката на вратата на Скрипал, в противен случай целофановата опаковка щеше да се повреди. Убийците обикновено не носят машини за опаковане с целофан, за да преопаковат на място отворени преди това парфюмни флакони, особено когато ще ги хвърлят в коша. И къде ще извършат тази деликатна операция? На улицата?

Ето защо този отровен парфюм никога не е бил отново отварян, никога не е бил използван и никога не е тровил, докато е попаднал в ръцете на клошара.

И, все пак, за какво и за кого е бил предназначен?

Женските флакони за парфюм обикновено са предназначени за жени. Колко жени има в тази история? Само една – дъщерята на Скрипал – Юлия. Единственото възможно обяснение за съществуването на тази неотворена и неизползвана бутилка парфюм с "Новичок" е, че е бил отровен подарък, предназначен за Юлия Скрипал. Защо тя не го е отворила? Защото имаше баща-шпионин, който е погледнал парфюма и е казал: "Не го отваряй".

А ето и алтернативният разказ.

MI-6 е имала страхотна идея да сложи "Новичок" в бутилка парфюм "Нини Ричи" и да го изпрати като подарък за рождения ден на Юлия Скрипал в къщата на баща й. Рожденият й ден беше на 17 март, но подаръкът вероятно е бил доставен на 3 март в деня на пристигането й, за да се пресече планът за бягство на Скрипал в зародиш. Бил е като подарък от нейното семейство или приятел. Без съмнение, на опаковката е имало руски печати, предназначени да насочат към руската държава, когато Скрипал и Юлия бъдат намерени мъртви в дома си с отворен парфюм в ръцете на Юлия.

За съжаление за MI-6, Сергей погледнал към парфюма и инстинктът му на шпионин е показал опасност. Той не го е отворил и вместо това е отишъл с него на дълга разходка и го е хвърлил в кофа за боклук или в благотворителна касета в средата на града. Там парфюмът е бил открит от клошар и подарен на приятелката му, която стана жертва на убийствената безсърдечност на MI-6.

Неуспехът на плана за убийство на Скрипал с помощта на парфюма е разтревожил MI-6 и те са следили двамата руснаци от ГРУ по Солсбъри. Къде изчезнаха? Не можем да сме сигурни, докато не видим цялото видеонаблюдение от уличните камери. Но нека направим още по-творческа реконструкция, за да запушим дупките.

Колата на Скрипал е направила няколко необясними пътувания до покрайнините на Солсбъри. Двамата предполагаеми агенти на ГРУ, заснети от видеонаблюдението на Солсбъри, са вървели в необясними посоки. Няма и най-малкото доказателство, че са били на поне половин километър от къщата на Скрипал.

Ами ако се пресекат тези две необяснени движения? Не непременно по време, а по място. Какво ще стане, ако се срещнат в мъртвата зона за видеонаблюдение, което е тайната точка за доставка на пратката?

Бивш шпионин на Моссад, коментирайки разказа на британската полиция, каза, че никоя от групите от ликвидаторите на ГРУ никога няма да лети направо от Русия, използвайки руски паспорти. Но като служби за поддръжка, която ще доставя пакета? Защо пък не? Какво са рискували?

Но какво трябваше да достави ГРУ на Сергей Скрипал, за да му помогне да избяга от Англия – обратно в Русия? Разбира се, паспорт.

MI-6 веднага, когато са започнали да подозират Скрипал в нелоялност, са го включили в списъка за наблюдение по летищата. Бил му е необходим паспорт на друго име, за да напусне страната, а може би и самолетен билет до Москва със същото име, за да не се налага да го резервира по интернет – той постоянно е бил наблюдаван.

Но паспортът не е могъл да бъде празен. Трябвало е да има британска виза и печат за влизане. И този паспорт е бил доставен на Сергей Скрипал от двамата му колеги от ГРУ, които бяха следени с видеонаблюдението в Солсбъри. За съжаление, въпреки че Сергей вече е имал паспорт, подходящ за употреба, той беше "свален" преди да стигне до самолета.

MI-6, след провала с използването на парфюма, знаеше, че трябва да действа бързо, за да не може Скрипал да стигне до летището. Щом са разбрали, че пратката е паспорта е доставена на Скрипал, те са се досетили, че това е паспорт. Вече не беше възможно да се използва "Новичок", заради това в MI-6 са решили да напръскат Скрипал и Юлия на улицата с опиат – като фентанил, и след това да добавят "Новичок" към кръвните проби, които изпращаха в лабораторията в Портън Даун за анализ.

Знаем, че Скрипал и Юлия са били поразени от опиат, а не от "Новичок", поради прост инцидент – всъщност, пропуск.

Първият човек на сцената, когато Скрипал и Юлия са рухнали на пейката, беше военна сестра – главната сестра на британската армия, полковник Алисън Маккорт, придружена от дъщеря си тийнейджърка Абигейл. Някой вярва ли, че тя е била там случайно и че не е част от екипа на MI-6, който е следял Скрипал и е търсил възможност да ги отрови незабелязано.

Полковник Маккорт имаше богат опит с Ебола в Сиера Леоне, както и с химическите оръжия по време на службата си в Ирак, където защитата от нервни агенти беше приоритет. Тя знаеше какви огромни предпазни мерки са необходими, когато се приближава към жертва на атака с нервен агент. Полковник Маккорт обаче разреши на дъщеря си да се втурне към падналия Скрипал и да им даде първа помощ, което е много опасно, ако е бил използван нервен агент. По-късно тя дори препоръчала Абигейл за медал за героизъм за нейните действия, което попадна във вестниците.

Как е разбрала полковник Маккорт, че не е бил използван нервен агент срещу Скрипал и Юлия, освен ако не е била част от екипа, който ги е напръскал с опиати? Щеше ли да позволи на дъщеря си да докосне Скрипал, ако не беше сигурна, че там няма "Новичок"?

В английските медии имаше пълно мълчание. Никой от първите свидетели или от персонала на болницата в Солсбъри по никакъв начин не е бил засегнат от най-смъртоносния нервен агент, въпреки че не са били взети никакви предпазни мерки срещу него в продължение на поне два дни. Медицинските сестри предполагаха отначалото, че се занимават с предозиране с опиати и чак когато резултатите от изследванията на кръвта бяха получени от Потън Даун, в които присъстваше "Новичок" си нахлузиха специалните предпазни костюми за режим в опасност.

Ясно е, че сестрите са изпълнявали задачата на MI-6.

Разбира се, провалът на убийството с помощта на парфюма и необходимостта да се използват наркотици и опиати, вместо "Новичок", принуди MI-6 и полицията да обяснят появата на фантомния "Новичок". Фарсовата история, която най-напред измислиха беше, че той е бил нанесен на дръжката на входната врата с "бутилка парфюм". Пълен смях и промиване на мозъка.

Идеята, че убийците са могли да се доближат до входната врата на къщата посред бял ден при врати с прозрачни стъклени панели от двете страни, така че всеки отвън ще се вижда как пръска "Новичок" на дръжката на вратата, докато Скрипал е бил вътре, а колата им беше на пътеката, е неправдоподобна.

Тези "професионални убийци" дори не са имали кола или велосипеди, за да избягат, ако бъдат забелязани.

Освен това искат да повярваме, че двама души с много различни размери – мъж на 66 години и момиче на тийнеджърска а възраст, са загубили съзнание в един и същ момент, 3 или 7 часа след отравяне със смъртоносен нервен агент от "военен тип".

Откъде идва този забавен резултат, как ще действа това химическо оръжие на бойното поле и ще остави врага активен няколко часа? И как ще се получи едновременен колапс след много часове? Няма обяснение.

И ако "Новичок" е използван срещу Скрипал, защо Абигейл Маккорт не е пострадала, когато му е оказвала първа помощ и защо висококвалифицираната армейска сестра е докоснала жертвите на смъртоносен нервен агент? Пълен нонсенс.

Вероятно болничният персонал в Солсбъри подозира, че MI-6 е организирал всичко това, но не смеят да гъкнат заради антируското промиване на мозъците сред британското население. Става дума за лоялност в защита на престъпна лъжа. Сигурно са подозирали, че "Новичок" е добавен към кръвните проби на Скрипал, но предпочитат да мълчат. Причините са ясни.

Търпението и спокойствието на руснаците в лицето на тази кампания от лъжи и омраза бяха почти свети. Ако Западът не бъде унищожен в ядрена война, за която постоянно настояват с Русия, един ден Великобритания и всички други васали на НАТО, които незаконно са изгонили руски дипломати, ще трябва да се извинят на Русия и да платят компенсация за щетите, причинени на руския народ от незаконните им санкции.

Ами ако някои хора в болницата в Солсбъри или в местната полиция, които знаят истината, намерят смелостта да говорят и да разкрият тази лоша измама и манипулациите на медиите от зловещите сили, които тайно контролират Великобритания? Наистина ли мислят, че Скрипал и Юлия в състоянието в, което се намират сега – в изолация, без обвинения, без адвокат и без да могат да общуват със семейството си или с обществеността, след това ще мълчат. Или вече са ги елиминирали, т.е. убили, или транспортирали някъде в САЩ. В какъв свят живеят тези хора?

И винаги ще се повдига въпросът какво се е случило всъщност.

Основните факти в този случай са:

  • състоянието на парфюма "Нина Ричи" показва, че той никога не е бил отварян след като в него е добавен "Новичок". Следователно, никога не е бил използван, където и да било и по какъвто и да било начин;
  • невъзможен е смъртоносен нервен агент с тричасово закъснение на действие и едновременно въздействие върху много различни хора;
  • защо главната медицинска сестра на Англия е позволила на дъщеря си да докосне жертвите на нервния агент;
  • защо вместо "Новичок" са били използвани опиати и т.н.

Нито един нервен агент, чиято формула е публикувана, не е монопол на която и да е нация. Става дума за преднамерен план на Лондон да използва това събитие, за да саботира Световното първенство по футбол в Русия, като част от дългосрочната цел за изолиране, дискредитиране и разрушаване на руската икономика.

Необходимо беше да се използва MI-6, за да се предотврати разкриването от Скрипал на "досието Стийл", създадено от контрольора на Скрипал в MI-6, което щеше да покаже степента на британската цинична намеса в американските избори за дискредитиране на Тръмп и за унищожаване на всякакво сближаване с Русия.

Това беше и причината MI-6 да извърши убийството на Скрипал, за което има значителни възможности.

Комбинирането на тези две неща – убийството на Скрипал и обвинението на Русия за това, се счита за голям успех на MI-6. Както фалшивата химическа атака, организирана от MI-6, Белите каски и Израел в Сирия. Целта беше да се поднови войната, да се разруши Сирия, да бъдат заграбени петролните залежи от американците и израелците, да се осигури газа от Катар към Европа, вместо руския газ. Всичко това според познатите стратегически цели на Великобритания, НАТО и САЩ.

Продължаващите действия на НАТО, санкциите, лъжите и фалшивите обвинения срещу Русия не предвещават нищо добро за САЩ. Това беше възможност да прекъснат договорите за ядрените оръжия и да обвинят Русия, че унищожава възможностите за преговори.

Инцидентът в Керченския проток, предизвикан от марионетния режим в Киев, изпращащ катери в Керченския пролив, без да спазва протокола от 2003 г., беше също част от плана на НАТО за създаване на военноморски конфликт в Черно море.

Този конфликт трябва да отвлича вниманието то Brexit или да го отмени.

Накратко, НАТО е на пътя към война с Русия, която, поне така си мислят, ще ги доведе до победа.

Сплашването на васалите от НАТО с "руската заплаха" излиза от контрол и се движи с истерична реторика към истинска война.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 285, April 2019
Какво става в Черно море
Обикновено учените, обясняващи наличието на огромна маса сероводород в Черно море сочат уникалността на това водно тяло....
    Не дразнете все пак мечката
САЩ затъват във втора гражданска война. Гражданските войни се случват, когато вътрешни фракции се конфронтират кой да ръ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com