Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Голямата игра
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
САЩ и Израел атакуват Иран, Ирак, Сирия и КНДР
Светът е в най-голяма криза след Втората световна
06.2019

Когато четете тези редове войната може да е започнала, може и да не е. Но това не променя същността на анализа. Напротив...

..."Доналд Тръмп е първият ционистки президент на САЩ".

Тази оценка не е само моя, но и на все повече световни анализатори.

Същото се отнася и за следващата оценка – че нова буря надвисва над Иран и Сирия.

Акцентирам отдавна върху тези два аспекта на войната в Близкия Изток, разпалена от Израел и САЩ, с известно затишие при Хилари Клинтън и Джон Кери, които искаха да елиминират Нетаняху, който обаче се измъкна с присъщите му истeрични маневри, за да докара с измами на власт в САЩ Доналд Тръмп, който стана, както посочих по-горе, първият ционистки президент на САЩ с всички произтичащи от това последици. А те са много лоши за САЩ, Израел, и за световния мир.

На този фон дойдоха и провокациите на дуета Нетаняху – Тръмп с "признаването на Йерусалим за "столица на Израел" и с анексирането на Голан от Израел, въпреки резолюциите на ООН.

Последва и новата война на Израел срещу Газа и Хамас и рязката ескалация срещу Иран.

За Голан, Сирия заяви, че няма друг изход освен да си върне своите територии със сила. Значи, бурята отново започва.

Иран също отговори рязко.

Ще припомня, че територията на югозападна Сирия беше окупирана от Израел по време на войната от 1967 г. и анексирана през последните дни на този конфликт. Територията се оказа под израелски военен контрол, като арабското население беше подложено на преследвания.

Примирието беше подписано през 1974 г.

На 17 декември 1981 г. ООН единодушно прие резолюция 497, която обяви анексирането на Израел за Голанските възвишения за невалидно и нищожно от международна правна гледна точка.

Оттогава досега ситуацията на Голан не се промени. Никой не е отменял резолюцията 497 на ООН.

Но Тръмп реши да подари на Нетаняху Голанските възвишения точно преди изборите в Израел през април.

Не става дума само за Голан. Израел нелегално окупира от 1981 г. и територии на Ливан – Шеба, Идейсе, Хунен, Блина и др.

Едновременно Пентагонът съобщи, че САЩ ще са в окупираните територии на Сирия "дълго време", тъй като става дума за "големи нефтени ресурси и обработваема земя". Тръмп обяви и Иранския републикански корпус за "терористична организация", което е открита увертюра към война с Иран по поръчка на Нетаняху.

Според последни данни под Голан бяха открити големи ресурси от нефт и газ за 6 трилиона долара. Това е основният мотив за САЩ и Израел – заграбването на тези ресурси.

Но Сирия, въпреки тежката ситуация, ще влезе във война с Израел, за да си върне Голан. Сирия се нуждае от нефта и газа, за да възстанови унищожената от войната икономика и държава. Кой започна тази война – САЩ, Израел, Саудитска Арабия, Англия, Франция и др.

Заради това сега Израел подготвя нова война под предлога че Русия, Иран, Сирия и Хизбула се готвят незаконно да вземат Голанските възвишения. Това е стара тактика на Тел Авив – да провокира опонента и да използва предвидимата му реакция, като претекст за военна ескалация на конфликта.

Такава е политиката на Израел от десетилетия, в това число спрямо Голан от 1967 г. Днес провокациите са същите – с бандитски удари по въздуха на Израел срещу Сирия и нейната територия. Нетаняху е подкрепян от Тръмп, от Лондон и от Макрон.

Но какво става със залежите от нефт в Сирийския Голан, окупиран от Израел.

Израелският клон на намиращата се в Ню Джърси нефтена кампания Genie Energy получи разрешение за проучвания на нефт на Голанските възвишения още през 2013 г.

Както писахме преди години Genie не е някаква малка компания. В нейния борд участват Дик Чейни, бившият шеф на ЦРУ и председател на така наречената Фондация за защита на демокрациите Джеймс Улси, Джейкъб Ротшилд от Лондонската банкова династия и покровител на руския олигарх Михаил Ходорковски, който, преди да бъде арестуван, тайно прехвърли своите дялове в Юкос на Ротшилд.

Бордът на Genie включва и бившия секретар по енергетиката на САЩ Бил Ричардсън, медийния магнат и собственик на Fox News Рупърт Мърдок, бившия секретар на финансите Лари Самърс, милиардера Майкъл Стайнхардт, известния спекулант Марк Рич. Те съветват Тръмп да признае анексирането от Израел на Голан.

Още през 2013 г. Genie получи права за проучване на нефт и газ на Голан от правителството на Нетаняху.

На 8 октомври 2015 г., само няколко дни след като Москва съобщи, че се отзовава на молбата на правителството на Башар Асад за военна помощ срещу Ислямска държава и терористите в Сирия, Genie направи съобщение чрез своя главен геолог, че е направила откритие на нефтен резервоар на Голанските възвишения със слой дебел 350 метра. Обикновено дебелината на залежите е около 20-30 метра, т.е. става дума за 10 пъти по-дебел слой и за значителни количества.

На 10 януари 2017 г. Genie съобщи, че създава нова компания със седалище в Израел за сондажи на Голан и други места. Новата фирма веднага съобщи, че "нещо голямо е намерено на Голан".

Един месец по-късно, в средата на февруари 2017 г., след избора на Тръмп за президент, Нетаняху отлетя за Вашингтон, за да иска от Тръмп признаване на анексията от Израел от Голан. Ставаше дума за отдавна подготвяна операция, включваща и избора на Тръмп вместо Хилари Клинтън.

Няколко седмици след тази визита Израел ескалира напрежението около Голан, под претекста за присъствие на Иран в Сирия. След това на 22 март 2017 г. секретарят на отбраната Джеймс Матис призова Конгреса да одобри използване на военна сила срещу... Ислямска държава в Сирия.

Ясно е, че започва нов етап от войната на Вашингтон и Израел за чужд нефт и газ, този път сирийски. От едната страна са Сирия, Русия, Иран и Хизбула, а от другата – Тръмп и Нетаняху и тяхната коалиция от 68 държави. Това ще е и причината Сирия да влезе във войната срещу Израел. Нефтът и газът на Голан са сирийски. След като унищожиха Сирия, сега САЩ и Израел искат да й откраднат и ресурсите за 6 трилиона долара. Това Сирия няма да позволи. Войната ще ескалира.

Рупърт Мърдок, Дик Чейни и Джейкъб Ротшилд са основни акционери в компанията Genie Energy, която има изключителни права за незаконно сондиране на крупните нефтени и газови залежи на окупирания от Израел сирийски Голан и в спорните води в Източното Средиземноморие.

Ще припомня и други събития:

 • на 7 май 2018 г. Путин встъпи в новия мандат;
 • на 8 май Тръмп излезе от "ядрената сделка" за Иран 5+1;
 • на 9 май в Москва за Парада на победата долетя и Нетаняху. Оправданието на Кремъл беше, че се е самопоканил;
 • още на връщане, в нощта срещу 10 май от Москва, Нетаняху започна поредната атака срещу Сирия. Ударът на Израел беше най-масовият от времето на подписването през 1974 г. на споразумението за раздалечаване на армиите на двете стани. Всъщност Сирия и Израел са в състояние на война от 1967 г., когато Израел окупира незаконно сирийския Голан. Така е до днес;
 • въпреки предишните предупреждения, Путин не реагира на новите атаки на Израел срещу Сирия. Появи се предположението, че се изчаква да мине световното по футбол в Русия. Едновременно Порошенко започна да обстрелва отново Донбас;
 • Иран отговори на Тел Авив, че може да нанесе унищожителен удар по Тел Авив и Хайфа и че няма да се оттегли от Сирия. Това дойде след визитата на Башар Асад в Сочи и срещата му с Путин, на която двамата се съгласиха с необходимостта от политическо решение на конфликта в Сирия, изтегляне на всички чуждестранни сили от Сирия и преговори в Женева;
 • излизането на Тръмп от ядрената сделка с Иран предизвика съпротивата на Франция, Германия, Италия, ЕС. Помпео съобщи, че САЩ готвят унищожителни санкции срещу Иран. Но надеждите за "смяна на режима" и крах на икономиката на Иран са илюзия. Иран има силна и независима икономика, армията му укрепна. Иран не е страна, която лесно се плаши, още по-повече срещу Израел и САЩ. В Техеран си дават сметка, че Нетаняху се опитва да създава впечатлението, че има одобрението на Путин за ударите по ирански и сирийски обекти. Разбира се, такова нещо няма. Техеран изчаква докъде ще стигнат опитите на Москва за някакво дипломатическо уреждане на конфликта.

Какви са опциите на Иран след излизането на САЩ от ядрената сделка:

 • на първо място, Иран може да се откаже от сделката, да прекрати нейното съблюдаване и да възобнови обогатяването на удара;
 • на второ място, Иран може да използва механизма за разрешаване на споровете по сделката с жалба в комисията, създадена за взимане на решения по нарушенията, оглавявана от Федерика Могерини, глава на външната политика на ЕС;
 • третият вариант за Иран е най-радикален, страната може да реши да излезе от Договора за неразпространение на ядреното оръжие, още повече че Израел, който притежава ядрено оръжие, се прави, че не е чувал за договора.

На 14 май 2018 г. САЩ преместиха посолството си от Тел Авив в Йерусалим. Поредно безумие – война срещу целия мюсюлмански свят, въпреки всички решения и резолюции на ООН. Турция веднага изпъди израелския посланик и призова всички араби да се обединят срещу Израел. Палестина отзова посланика си от САЩ. Посредническата роля на САЩ в Близкия Изток фалира.

На 24 май 2018 г. Тръмп отмени предвидената среща с лидера на КНДР Ким Чен Ун. Причината е, че Тръмп е под контрола на Нетаняху, който счита, че има връзка между ядрената програма на КНДР с Иран.

Едновременно се появиха слухове, че Израел готви ядрен удар от подводници срещу КНДР.

Глобалната върхушка не се вълнува за мира. Тяхната единствена грижа е правилният тайминг на войните.

Заради това преговорите на Корейския полуостров за ционистката мафия не означават нищо друго освен печелене на време за подготовка на войната в Близкия Изток.

Защо Тръмп реализира като своя политиката на Нетаняху? Причините са няколко:

 • Тръмп е марионетка на Израел и дължи избора си на еврейското лоби, което го избра, за да подкрепи войните на Израел в Близкия изток;
 • лобито се отказа от Клинтън заради личната й ненавист към Нетаняху, която вече направо говореше, че Израел трябва да бъде ликвидиран и започна подобряване с Иран, заради което Нетаняху започна избора на Тръмп вместо Хилари;
 • на трето място, Тръмп е заплашен от импийчмънт заради педофилия, връзки с проститутки, с мафията и т.н. Тръмп трябва да издържи до ноември, когато са междинните избори. Ако загуби и евреите няма да му помогнат.

Но войната в Близкия Изток надвисна и над САЩ. Сега за първи път Иран и Израел излязоха на пряко съприкосновение на Голан. Техният военен и икономически потенциал е в полза на Иран, Ирак и Ливан. Израел няма да издържи и една седмица без пряката подкрепа на САЩ. Персите не са араби и се бият сериозно. Самото съществуване на Израел ще бъде поставено под въпрос.

Позицията на Нетаняху е безнадеждна. Търпението на Сирия, Иран и Турция се изчерпва. На Русия – също.

Пекин става нервен не само заради Тайван, а и заради Иран, който му е доставчик на нефт, който отново започна да поскъпва.

Макрон, Меркел и Мей са като Тръмп – само война на Израел с целия арабски свят им липсва.

Тръмп е марионетка и на Ротшилд и беше избран, за да излъже американците да влязат в Третата световна и въобще в 124-та им война.

И така, голямата картина е следната:

 • "дълбоката държава" на САЩ иска война;
 • "сенчестото" правителство на САЩ иска война;
 • военно-промишленият комплекс на САЩ иска война;
 • билдербергите искат война;
 • Комитетът на 300-те иска война;
 • Израел иска война;
 • САЩ искат война;
 • Англия и Франция искат война, Макрон е човек на Ротшилд, Мей – също;
 • ЦРУ иска война;
 • корпоративна Америка иска война;
 • Конгресът на САЩ иска война...

Трябва да сте пълни глупаци, за да не схванете за какво става дума.

Каква е ролята на Русия? Тя е единствената сила, която може да се противопостави на войната. Но дали ще издържи?

Англосаксонско-ционистката мафия е изправена до стената – няма къде да отиде, няма къде да се скрие. Вече всички знаят за какво става дума. Губи и най-важната – информационната война.

Сега се насочват срещу Иран, но истинската цел е Русия. И Китай.

Светът е пред най-голямата военна криза след Втората световна война. 2019 г. ще е дефинираща за цялото човечество за десетилетия напред.

Предстоят монументални събития. 2019 г. ще бъде епохална към своите резултати. В момента сме в затишието преди урагана.

Но, ако някой дръпне спусъка, домината ще падат едно след друго. И, чак когато прахът се уталожи, ще може да се оцени какво се е случило.

Световната арена е готова за горещата фаза на Голямата война. Ролята на подпалвач е възложена на Израел срещу Иран, Сирия и Хизбула. Ще се включат САЩ и някои членове на НАТО срещу Сирия. Русия и Китай ще отговорят.

Но основният спектакъл ще е между Русия и САЩ, двата полюса на регионалния и глобалния сблъсък.

Сценарият на войната вече е написан. Сега Западът търси повод за неговото стартиране.

Може ли ситуацията да излезе извън контрол? Разбира се.

Въпросът сега е кога ще стане това – утре, след една седмица или след един месец. Това е времевият хоризонт.


You have read 1 of your 40 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 286, June 2019
Ледената шапка на Антарктида намалява
Десетки кораби, самолети и приспособени към ледените условия автомобили стигнаха до Южния полюс на Антарктида. Задачата ...
    Нов етап на геоапокалипсиса
На 28-29 март 2019 г. на планетата Земя започна нов етап в геофизическата война, водена от САЩ срещу човечеството.Защо с...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com