Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Защо швейцарците така обичат парите в брой

Швейцария върви срещу световните тенденции за извеждане на крупните банкноти от оборот и въвежда постоянно нови с преработен и привлекателен дизайн.

Какво се крие зад тази любов на швейцарците към наличните пари.

През март 2019 г. националната банка на Швейцария зарадва своите съотечественици като представи нова банкнота от 1000 франка с нов дизайн. Новата банкнота е с по-малки размери от старата.

Но това не е проста банкнота, а един от най-ценните парични копюри в света /еквивалентността й е около 880 евро, 1008 долара, 764 лири или 63 000 рубли/.

Според последни данни в оборот се намират над 48 млн. такива банкноти, които са почти 60 процента от цялата наличност на Швейцария.

Всъщност става дума за културен феномен и 100-франковата банкнота отговаря на търсенето. Тя е популярна като средство за заплащане с висока стойност – с нея се плащат високите сметки, тя е удобна за съхранение в наличност.

В Швейцария наличните пари, както и преди са основен метод на заплащане. Швейцарците са свикнали да имат пари в брой в джоба си, даже във века на цифровата икономика.

Повечето швейцарци няма да се притесняват, ако не работи устройството за плащане, ако нямат в джоба пари и за сандвич или за подстригване. Честа гледка е когато със 100 франка се плаща едно кафе и никой не се сърди и не иска дребни.

А, за да може да се плащат по-крупни покупки при нужда повечето банки позволяват без предупреждение да се теглят от банкоматите по 5000 франка всеки ден.

Покупката на автомобил за десетки хиляди франка с налични пари също е честа гледка.

Според анкетите, 70 процента от покупките си швейцарците правят с налични пари.

Делът на дебитните карти е 22 процента, на кредитните – 5 процента.

Иновационните методи с различни мобилни приложения или безконтактните платежни карти са непопулярни и не се използват въобще.

Същото се отнася и за Германия, където немците също така обичат плащанията с налични пари.

Но защо швейцарците предпочитат наличните пари?

На първо място, това е част от културата им.

На второ, те твърдят, че като плащат с налични пари по-лесно следят своите разходи.

И двете са истина.

"Какви виртуални пари, само наличните пари са истински и можете да сте уверен в тях, ако ги държите в ръка, а не в някаква банка, която може вече да е фалирала."

На Пазарния площад в Цюрих повечето търговци приемат заплащане само в налични.

На друг въпрос отговарят, че когато плащат по електронен път харченето на пари става много по-лесно, струва ти се, че харчиш по-малко, но в крайна сметка винаги плащаш повече.

Заради това, швейцарците, за разлика от своите европейски съседи в ЕС или Еврозоната, съхраняват своите традиции, езика, политическата система и националната валута.

Атаката на електронните пари и на криптовалутите продължава. Но швейцарците ценят своята анонимност и свобода, която им дават само наличните пари.

Новите банкноти с лилав цвят вече са в оборот. Наистина са красиви и приятно се държат в ръка.

И най-важното е, че става дума за най-банкерската нация в света, в чийто сейфове са трилиони валути от целия свят. Може би именно заради това швейцарците знаят, че в крайна сметка всяка валута в банката е измама и не е спечелена честно и предпочитат своя труд и печалба да обръщат в налични пари, които да са в техния джоб.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 287, July 2019
Защо погребват 500-евровата банкнота
Преди 20 години се роди новата валута – еврото, в началото в безналичен вид, а от 2002 г. и като налична валута, и нацио...
    Северният морски път – нова епоха в геополитиката
На втория форум "Един пояс, един път" в Пекин в средата на май в присъствието на 37 страни руският президент Путин разкр...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com