Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

А-235 втрещи американците
Русия изгражда непробиваема ПРО
Анализ на "Строго секретно"

Изпитателният пуск на най-новата руска ракета от системата за противоракетна отбрана на полигона Сара-Шаган в Казахстан втрещи американските и натовските експерти и всички западни медии.

Както при предишни подобни демонстрации на най-новите руски оръжия – хиперзвуковите, и този път експертите не можеха да разберат каква руска ракета конкретно е показана на записа. Най-вероятно ставаше дума за изпитания на противоракета на ешалонизираната териториална система за ПРО А-235 "Нудоль", като по този начин Русия демонстрираше отново своето ракетно превъзходство над САЩ.

САЩ разчита предимно на остарели стратегически ракети Minutemen II, Trident II, m45 и m51 – на Франция, и нямат на разположение хиперзвукови междуконтинентални балистични ракети. Русия вече има системата А-235 с противоракети, които могат да свалят най-перспективните хиперзвукови средства за нападения на Запада /ако въобще се появят там/.

Руската многоканална система за противоракетна отбрана е въоръжена с двустепенни противоракетни осколочно-фугасна и с ядрена бойна част, които могат да ликвидират не само балистичните ракети, но даже и средства за нападение в близкия Космос.

Космическите обекти могат да бъдат унищожени на височина до 800 км с помощта на ракети за далечно прехващане 51Т6, като системата А-235 има "невероятен радиус на действие над 1000 км".

На казахстанския полигон е могла да бъде изпробвана и противоракета на зенитно-ракетната система С-500 "Прометей". Разработеният паралелно с А-235 комплекс С-5000 вече успя да установи световен рекорд по далечина на прехващането – 480 км, но това не е пределът. Вероятно С-500 ще може да унищожава летателни апарати на разстояние до 640 км и е единствената в света система, която може да прехваща свръхзвукови цели.

Защо А-235 и С-500 "Прометей"? Защото с тези оръжия Русия изгражда мощна ешалонизирана непробиваема система за противоракетна отбрана. С една дума, нищо не може да бъде изстреляно, да лети и да долети до руска територия – даже хиперзвуково, в радиус от 1000 км около границите на Русия и на височина 1000 км. Това е абсолютна защита на Русия от каквото и да било ракетно нападение.

Доста пъти сме се спирали на еволюцията на А-235 и С-500 "Прометей".

Да припомним за какво става дума при тези две системи.

С-500. Русия отдавна изпревари своите опоненти в създаването на ефективни отбранителни противоракетни комплекси. Новият зенитно-ракетен комплекс С-500 "Прометей" ще има възможности да противостои на още несъздаденото от никой оръжие още поне 50 години.

"Прометей" е ново поколение зенитно-ракетни системи земя-въздух. Това е универсален комплекс за далечно действие и високо прехващане с повишен потенциал на противоракетна отбрана и ще може да прехваща и балистични ракети. С една дума – универсален противовъздушен и противоракетен унищожител и защитник.

Разработката е на основата на прогноза на следващите 25 години в развитието на средствата за въздушно-космическо нападение на противника. Това означава, че С-500 ще трябва да умее да се бори с тези средства, които днес още ги няма, но могат да се появят. Става дума за прехващане в неплътните слоеве на атмосферата в т. ч. и в горните слоеве до 100 км от Земята. Защо 100 км?

Защото от 100 км започва заключителният етап на полета на бойните глави на междуконтиненталните балистични ракети. И на този участък те могат да бъдат унищожавани. Скоростите, които ще развиват бойните части на зенитните ракети, ще бъдат от порядъка на 10 маха на Земята (1 мах отговаря на 1224 км/час), т.е. 12 240 км/час. Те ще могат да развиват такива скорости само на определени участъци при насрещен полет към балистичната ракета, която също лети с определена скорост, т.е. ракетата на С-500 ще може да унищожи и боен блок на междуконтиненталната балистична ракета.

Примерно на такива скорости лети в по-малко плътните слоеве на атмосферата и ракетата на американския комплекс Aegis. Но има принципна разлика. Американската система е кинетичен снаряд, който поразява целта при среща с нея, т.е. трябва да попадне в нея. А всички зенитни руски ракети са построени на друг принцип – при тях взривяването на бойната част става редом с целта, след която към нея летят поразяващи елементи, които я разкъсват на парчета.

Заявено е, че С-500 "Прометей" ще има радиус на поражение 640 км и ще може едновременно да открива и унищожава до 10 свръхзвукови цели, летящи със скорост до 7 км/сек. Да достигне подобни характеристики С-500 ще може благодарение на новите хиперзвукови противоракети 77H6-H и 77H6-H1, които сега също преминават изпитания заедно с комплекса.

Според някои източници С-500 е постъпил на въоръжение в противовъздушната отбрана на Русия.

Русия продължава да усъвършенства системата за противоракетна отбрана, която ще покрива не само Москва – А-235, известна още като "Нудоль".

А-235 идва на смяна на системата за ПРО А-135.

А-235 е предназначена не само да защитава централни промишлени райони, но и за други важни обекти на Русия. За тази система е известна много малко. В нея ще има ракети за близко и далечно прехващане.

Модификацията на ракетата 53Т6 – условно е 53Т6М, е засекретена, но е ясно, че ще има повече отколкото в базовия модел. Известно е, че нейната бойна част ще бъде кинетична, т.е. без взривни вещества. Поразяването на целта се осъществява с механичен удар с висша енергия. С това тя се отличава от 53Т6 с ядрена бойна част с мощност 10 килотона. Всъщност модификацията на старата ракета е напълно нова разработка, тъй като производството на 53Т6 беше прекратено още през 90-те години.

Същото се отнася и за модификация на предишната ракета за далечно прехващане 51Т6М – 14Ц033, с мобилно базиране, и за ракетата за средно прехващане с неустановена модификация 58Р6. Предполага се, че новият комплекс ще има възможности за прехващане и унищожение на бойните части на балистични ракети и космически апарати.

Тъй като системата А-235 ще е мобилна, а не шахтена, това означава и разширение на зоната за прикриване.

Според данни на Министерството на отбраната на Русия зенитната ракетна система С-500 ще бъде обединена както с досегашната А-135, така и с новата А-23. С-500 ще стане основа на единната национална система за ПРО и ПВО.

Предполагаемото място за разполагането на новата система за ПРО ще стане бившият район за базиране на системата А-135 под Москва. Двустепенните противоракети ще бъдат въоръжени както с обикновени, така и с ядрени бойни части.

И така, С-500 е планиран с радиус на действие 600-700 км и ще може едновременно да открива и поразява до 10 балистични свръхзвукови цели, летящи със скорост до 7 км/ч., както и да поразява бойните блокове на хиперзвукови крилати ракети.

От своя страна противоракетната система А-235 "Нудоль" ще осигурява абсолютна защитеност на всички административни, промишлени, военни, социални, енергийни и всякакви други обекти.

Разбирате ли какво означава това? Това означава, че в обозримо бъдеще противниците на Русия няма да имат ракетно оръжие, което да може да преодолява такава интегрирана система за противоракетна отбрана, т.е. пълна противоракетна защитеност на Русия.

Русия ще създаде над територията си практически непроницаем противоракетен чадър, който ще отразява всяка ракетна атака от страна на САЩ и НАТО. Това е коренна промяна на ролята и значението на Източна Европа в геополитиката и военното дело. Източна Европа вече няма да е буфер, т.е. няма да е интересна, тъй като със С-500 и "Искандер" отбраната на Русия реално се изнася чак по западните граници на Източна Европа.

Какво ще се промени? Всичко. Ако нито една ракета на Запада гарантирано няма да може да преодолее противоракетната бариера на Русия, балансът на силите в света ще се измени в полза на Москва. Никой няма да се плаши от заплахите на САЩ.

Ако Русия разположи такава ПРО по цялата си територия, тогава САЩ завинаги ще забравят за претенциите за световна хегемония.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 287, July 2019
Светът е на крачка от ядрената война
На 19 юни Близкият Изток и целият свят беше на ръба на ядрена война.След поредица от провокации на САЩ, Израел и Саудитс...
    Гладио изпълзя от подземието
Въвличането на България в "стрелбата по Йоан Павел ІІ" беше една от най-големите атаки срещу НРБ, СССР и социалистическа...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com