Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Анализ - прогноза СТРОГО СЕКРЕТНО
"Писна ни от вас". И на нас ни писна

"Това е нашият последен бой".

Поне така някой би могъл да помисли от онова, което ставаше на континента по време на изборите за Европарламента. Защото навсякъде – и управляващите лагери и опозициите, представяха изборите като "последен бой" между "доброто и злото", т.е. евентуалната победа на противниковата страна би трябвало да означава не само катастрофа за губещия, но и за цялата страна. В зависимост от гледната точка страната би трябвало да потъне в национално-дясна диктатура или да стане марионетка на либерално-лявата банда, контролираща ЕС.

Гледната точка в щабквартирата на ЕС в 10-етажна сграда в Брюксел, където са кабинетите на съюзните комисари беше по-различна. След изборите започва ново раздаване на картите и брюкселската бюрокрация се вглеждаше в евроизборите с тревога. Това е единственият момент, когато европейците могат пряко да решат паразитната им съдба и да ги изритат от техния doce vita.

Изненадата беше не толкова високото участие в мащаба на целия ЕС – 51 процента (с изключение на най-ниското участие в мафиотска България), спрямо 43 процента в предишните евроизбори, колкото високата температура, която донесоха изборите в основните страни – Германия, Англия, Франция, Испания, Полша.

Какво всъщност се случи и каква е голямата картина след охлаждането на емоциите и разсейването на политическата мъгла?

Най-общо, всички се съюзиха срещу християндемократите

В Германия, след изборите може да падне правителството на Меркел. Няма да е изненада, ако Социалдемократите излязат от съюза с християндемократите, който им струва твърде много. За първи път в историята Социалдемократите са на трето място със слабия резултат от 16 процента, след Християндемократите и Зелените. Заради това, още тази година може да се стигне до ускорени избори с коалиция. Новите избори ще са краят на Ангела Меркел, която в тях няма да стартира.

Във Франция Макрон може да се радва от слабия резултат на своята групировка Le Republique en Marche, защото още по-лошо се представиха неговите съперници – двете основни партии на властта – социалистите и републиканците. Но поражението спрямо Народния съюз на Мари Льо Пен ще принуди Макрон да забрави за реформите си за дълго време. Още не се знае какво ще се случи с "жълтите жилетки", които продължават да протестират не само срещу Макрон, но и срещу цялата система във Франция и Европа.

В Англия трагичният резултат на управляващите консерватори – 8 процента, е краят на ерата на Тереза Мей. Но лейбъристите не могат да се хвалят, защото при такъв слаб противник те събраха само 14 процента от гласовете. В провинцията се наложи Brexit Party на Фараж – 32 процента, а в градовете – либералните демократи.

Дали Фараж ще бъде "ангелът на смъртта" на ЕС не е ясно, защото трите евроскептични фракции EKR, ENW и EFDD са

/европейските консерватори и реформатори, "Европа на народите и свободата"/ и "Европа на свободата и пряката демокрация" получиха в целия ЕС общо 173 мандата, това е повече от предишния парламент – 154 мандата, но доста по-малко от прогнозите, т.е. има реална перспектива да са по-малко от 25 процента в Европарламента и няма да могат да влияят върху законодателния процес.

Държавата, в която евроскептиците спечелиха убедително, наред с Полша (на нея ще се спрем в бъдеще) е Италия. "Лигата на Матео Салвини, получи 34 процента от гласовете (17 процента в миналите парламентарни избори). Този резултат е толкова добър, че може да повлияе на Салвини да излезе от коалицията и да ускори изборите, след което ще управлява самостоятелно.

Във Франция, въпреки, че партията на Льо Пен спечели изборите, тя регистрира спад спрямо изборите през 2014 г.

Минимално подобри своите резултати и немската AfD – Алтернатива за Германия. Загубиха евроскептиците от датската Народна партия и холандците на Герт Вилдерс.

В Испания радикалната левица VOX получи само 6 процента, което означава, че само за един месец след парламентарните избори е загубила половината от гласовете си.

Трудно е да се нарече това евроскептична вълна, въпреки кризата с имигрантите и Брекзит.

Всъщност, какво се случи? В момента може да се твърди, че завърши дългогодишния двуполюсен модел на христиандемократите и социалдемократите в Европарламента. Европейската народна партия в мащаба на ЕС понесе поражение – получи по малко от 25 процента, което е най-лошият резултат след 1989 г. /В ЕНП се говори, че поне 4 процента от загубата се дължат на такива "народни партийци" като мафията ГЕРБ с техния главатар./

От своя страна социалдемократите постигнаха истински срив, губейки 43 мандата в новия парламент. И как няма да ги загубят с политкарикатури като Станишев. На мястото на двуполюсния модел се появи фрагментирана сцена, особено в Еврокомисията.

Шеф на Еврокомисията трябва да стане председател на най-голямата групировка, т. нар. Spitzenkandidat, който e Манфред Вебер. Но неговите "партийни другари", за да направят коалиция трябва да се договорят със социалдемократите, с либералите ALDE или със Зелените.

Това означава, че в близките години властта в ЕС ще се измести към още по-интернационален съвет на Европа, а той, използвайки слабостта на Европарламента ще иска да качи свой кандидат за шеф на Еврокомисията.

Вебер е първият за отстрелване, защото не го искат зелените и либералите. Трудно ще бъде и на кандидата на социалдемокрацията Франц Тимерманс.

Нелоши шансове има френският християндемократ Мишел Барние, който договори Брекзит с Мей. Но тук вето могат да му ударят социалдемократите, ако влязат в голяма коалиция.

Остава датчанката Маргарет Вестагер от либералната фракция, която от няколко години триумфира като комисар на ЕС по въпросите на конкуренцията и защитава малките срещу технологичните тиганти, защитава личния живот на потребителите, преследва данъчните мошеници и олигарсите. С една дума, представлява онова, което голямата част от европейците искат да видят или ценят най-много в ЕС. Освен това, досега жена не е ръководила Еврокомисията.

Но който и да стане шеф на комисията, по-силната позиция на либералите и Зелените ще означава нова комисия, която ще се бори срещу наднационалните корпорации, срещу отровителите на въздуха, срещу рецидивистите и мафиотите като в България.

Зелените обещават намаляване на емисиите на CO2 в рамките на ЕС. От своя страна либералите обещаха да блокират парите за държавите, които погазват основните принципи на правосъдието (тук България отново е начело).

Сблъсъкът е неизбежен, защото следващият Европарламент ще бъде труден за всички. Новата Комисия ще се опира преди всичко на западноевропейските депутати, тъй като представителите на Източна Европа все по-масово влизат в редиците на евроскептиците, което е качествено нова ситуация.

В Западна Европа расте убеждението на разширението на ЕС, особено с такива държави като България, беше огромна грешка.

Първият тест ще бъде раздаването на най-важните постове в ЕС. Ако нито един от тях не се падне на Източна Европа, това е почти сигурният сигнал "писна ни от вас". И на нас ни писна.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 287, July 2019
Кого пратихте в Брюксел, глупаци
Месечната заплата на един евродепутат е 6800 евро. Освен заплатата си той получава по 320 евро допълнително за всеки раб...
    Изборният фалшификатор ElectionGuard
Microsoft съобщи, че е намерил решение за защита на изборите в САЩ от външна намеса. Програмата се нарича Election Guard...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com