Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Основната цел е Хузестан и нефтеният коридор до Каспийско море
08.2019

Един поглед върху публикувана тук карта е достатъчен, за да се разбере основната причина за евентуалната война на САЩ и Израел срещу Иран. Това е нефтът. По-точно нефтеният коридор на целия свят, който тръгва от залежите в Саудитска Арабия и Оман, минава през Обединените арабски емирства, Катар, Бахрейн, Кувейт, Иран и Ирак, на север се разделя, като в западната част минава през Сирия и Турция, до северния бряг на Черно море и залежите на Краснодарския край и Астрахан, от които източно са залежите на Казахстан – на северния бряг на Каспийско море, под тях е районът на Баку и пак се връща към Иран.

Това е нефтеният и газов коридор на света. За това бяха войните срещу Кувейт, Ирак и Сирия, заради това на дневен ред е Иран. Това е причината и за нахлуването на САЩ в района на Каспийско море и Персийския залив.

Войната срещу Иран изглежда неизбежна, но Тръмп и САЩ нямат намерение да го окупират. За това няма нито ресурсите, нито възможностите. Целта е да се окупира онази ивица земя – Хузестан, която се простира покрай границата с Ирак и която според експертите съдържа 90 на сто от нефта на Иран. Тази малка иранска провинция е почти неизвестна, но за нея се говори все повече. Тя ще стане фронтът на войната и хребетът, на който ще се реши кой ще надделее в глобалната война за ресурсите на планетата.

Ако САЩ успеят да се промъкнат в този район, ще установят пълен контрол над нефта на Иран, на целия Близък Изток и Каспийско море.

Хузестан дава 90 на сто от иранското производство на нефт. Контролът на САЩ над тези залежи ще принуди Китай, Япония и Индия да продължат да трупат долари, за да си купуват ирански нефт от американските корпорации. По този начин доларът ще запази позицията си на основна световна резервна валута и САЩ ще продължат да експлоатират света чрез своя огромен дълг и колосални дефицити, без да се страхуват, че доларът ще се срине.

Американците ще се опитат да окупират Хузестан, да подсигурят стратегическия за нефтотранспортирането Ормузки пролив и да отрежат Иран от неговите основни нефтени ресурси.

Картите обясняват военното и логистично разполагане на американците в района около Иран през последните 15 години.

Повечето сили, които се готвеха за атаката срещу Ирак бяха и са в Персийския залив или Афганистан, които граничат не с Ирак, а с Иран.

През 1991 г., когато беше първата война срещу Ирак, половината от бойните групировки на САЩ бяха в Червено море, а другата половина – в Персийския залив. Сега и двете са в Персийския залив.

Строителство на американски бази в Бахрейн, Катар, Обединените арабски емирства и Кувейт – всичките разположени в Персийския залив срещу Иран, започна още през октомври 2001 г., а не през 2002 г.

Погледнете актуалните бази на САЩ в Пакистан и Афганистан и ще забележите, че 2/3 от Иран вече е заобиколен от американците.

Туркменистан, който покрива по-голямата част от останалата една трета от границите на Иран, вече прилича на затворена зона.

В края на 2001 г. Иран, Ирак и Афганистан бяха единствените страни в района, които отказаха подкрепа за Буш и неговата "война срещу тероризма".

Афганистан вече не е в този списък. Знаем как Буш реши проблема. Кой остава? Иран.

Иран е обграден от американски сили. Докато вниманието беше съсредоточено върху ставащото в Ирак и Сирия, военната машина на САЩ и Англия вече е около Иран, който е истинската цел. Иран е вторият в ОПЕК най-голям производител на нефт (9 на сто от световните резерви) и втори – с 15 на сто, в запасите на природен газ.

Почти всички големи нефтени залежи на Иран са разположени в Хузестан, до границата с Ирак и Персийския залив. Преди години беше открит и огромен залеж в Азегадан (най-големият открит през последните 40 години в света), само на няколко мили от границата с Ирак. Предполага се, че съдържа 5-6 милиарда барела нефт с потенциал 300 000 – 400 000 барела дневен добив.

А сега погледнете отново цялостната карта на нефтения коридор, който САЩ се опитват да овладеят. В северната му част са огромните залежи около Каспийско море – Азербайджан, Казахстан, Узбекистан, Туркменистан. След това включва нефтените полета в Северозападен и Южен Ирак, и в Източен Иран, и излиза на Персийския залив.

Това е целта на американците – нефтеният коридор от Персийския залив до Каспийско море. Това е същността на започналата нова световна война, което подсказва, че следващият ще е Иран.


You have read 1 of your 40 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 288, August 2019
100-мегатонното ядрено торпедо "Посейдон"
Едно от най-страшните оръжия на Русия е подводното ядрено торпедо или безпилотна подводница с ядрени торпеда от 100 мега...
    От средните и малки ракети – РСМД, до стратегическите въоръжения СНВ-3
На 25 юни НАТО от Брюксел заяви, че Русия има ограничен срок, за /да се върне към изпълнението на Договора за съкращение...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2019, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com