Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Логиката на хаоса
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Поредната фалшификация на истината за Чернобил с мини сериала на НВО
08.2019

Загубихме си времето да гледаме 1-2 серии на сериала на НВО за Чернобил и спряхме да ги гледаме. Причината – по-голяма лъжа за ядрената катастрофа досега не бяхме виждали. от съчиненото от НВО, в сътрудничество с British Sky. Мини сериалът е пълна глупост. По-важно е защо беше направен.

Първо, НВО и Sky са малки подразделения в рамките на двата огромни медийни конгломерати Warner Media (на стойност 85,4 милиарда долара) и Comcast (на стойност 187 милиарда долара), т.е. САЩ (и британското му дъщерно дружество) се управляват от олигархия, която осъществява своите пропагандни машинации чрез частни юридически лица.

Сценарият според специалистите се основава на книгата "Чернобилска молитва" на Светлана Алексиевич, писателка от Белорусия. Въпреки че в коша за боклук – Уикипедия, се твърди, че е разследващ журналист и историк, нейният истински жанр е историческа фантазия от тенденциозно антируския сорт, т.е. готова е да напише всичко, за да спечели малко пари.

Всъщност самото шоу е без значение за истината. Заради това важно е защо беше направено.

Големите ядрени аварии рядко са случайни. Онези, които наистина са случайни, са забравени. Тези, които не са – се помнят. Thee miles Island, Harnabil и разбира се Фукушима.

Но да сте чували за огъня на реактора на Windscale в Sellafield в Англия през 1957 г.? Той изгоря за три дни и разпространи радиоактивно замърсяване в цяла Великобритания и Европа. Това беше истински инцидент – някой забрави да включи охлаждащите вентилатори, а друг предпочел да седи и да пие чай, вместо да реагира на алармата.

Що се отнася до другите, за тях има силен дъх на мистерия и саботаж. В случая с Three mile Island в САЩ клапаните, контролиращи потока към вторичния охлаждащ кръг, бяха необяснимо затворени за няколко работни смени. Когато настъпи свръх температура, реакторът трябваше да бъде спрян в бързане. Операторите след това са се занимавали с циркулационни помпи, докато върховете на горивните касети са били изложени на въздействието на въздуха и прегряване, освобождавайки водород и газообразни радиоактивни изотопи в резервоара на реактора. След това операторите са изхвърлили радиоактивния газ в разширителен резервоар за съхранение, но вентилният клапан блокирал и вентилирането продължило.

В същото време бяха положени големи усилия, за да се вкара населението в паника и да се предизвика ненужна евакуация, при която 17 души загинаха, докато бягаха от ужас.

Както винаги, полезно е да се попита quo bono? Кой се възползва от това упражнение с цел да вкара обществото в страх и отчаяние? Отговорът не е труден – в полза на федералната бюрокрация на САЩ. Защо? Ядрената енергия е индустрия, която е най-успешно организирана като държавен монопол. Но в САЩ "свободното предприемачество" диктува, че тя трябва да се управлява от частни компании, а не от държавата.

Сега да припомним Фукушима. По време на земетресението и цунами работеха три реактора и всичките три бяха успешно затворени. Въпреки това, през следващите дни трите реактора се стопиха, приблизително в един ден. Причината за разтопяването е, че не е имало електричество за захранване на охлаждащите помпи, защото електрическата мрежа е била изключена, докато резервните дизелови генератори са били наводнени от цунами.

Но в тази история имаше още нещо, което трябва да се вземе предвид:

  • атомните електроцентрали са изградени от бетон, арматура, стоманени плочи и други много здрави материали, които могат да издържат на всяка цунами. Но вратите на сградата, в които се намираха дизеловите генератори на Фукушима бяха направени от... шперплат. Екран от оризова хартия с рисунка на планината Фуджи би работил също толкова добре;
  • дизеловите двигатели ще работят дори когато са напълно потопени, при условие, че въздушните им входове са снабдени със шнорхели. Те не са трудни за рестартиране даже след като са били наводнени. Ако са на разположение резервоари за сгъстен въздух, те могат да бъдат рестартирани и без електричество. Но в този случай електрическите комутационни панели (които не реагират добре на наводненията) са били монтирани в сутерена, който се напълни с вода;
  • естествените земетресения имат специфичен "подпис" на сеизмографа - те започват като малки и стават все по-големи. Ядрените експлозии обаче започват с мигновен голям взрив и след това умират, като ударните вълни се разпространяват от епицентъра.

Земетресението във Фукушима имаше не два подписа: ядрена експлозия, която предизвиква земетресение, което роди цунами, която наводни Фукушима, т.е. беше подредено точно така и само за тази цел. С една дума – ядрена експлозия в сеизмична зона с атомни АЕЦ;

  • по време на катастрофата във Фукушима голямо изхвърляне на радиоактивен Цезий 137 беше картографирано от сателит, а местоположението на освобождаването не беше над Фукушима, а на няколкостотин мили от брега, близо до епицентъра на земетресението. От там се разпространи по цялата планета. Изчисленията показваха, че реакторите на Фукушима не биха могли да произведат такова количество Cs-137. Това би изисквало използване на ядрена бомба;
  • също така по време на бедствието във Фукушима ядрената енергетика на САЩ имаше голям недостиг на обогатен уран. През предходните години тя работеше на смесено-оксидно гориво, осигурено от Русия като част от програмата "мегатон-мегават", в която Русия задържа излишния си плутоний, комбинира го с уран и го предостави на САЩ за скромна сума. Но тази програма приключи. Междувременно усилията за изграждане на съоръжения за обогатяване на уран в САЩ не успяха (по-ранните методи на дифузия вече не са практични, докато газовите центрофуги са много трудни за проектиране). С една дума, САЩ вече не разполагат с ядрени технологии, а вероятно и с ядрено оръжие;
  • ако атомните електроцентрали в САЩ не могат да бъдат заредени с гориво, тогава САЩ ще се сблъскат с огромни проблеми. Но Япония има резервен генериращ капацитет, основан на изкопаеми ресурси, всяка ядрена мощност може да бъде затворена, без да предизвика спиране на тока;
  • Япония не е суверенна нация, тя е под военна окупация на САЩ още от Втората световна война. Нейната ядрена енергетика е контролирана от САЩ чрез големите изпълнители като General Electric. САЩ вече бяха удряли ядрено Япония преди, така че имаше прецедент.

Катастрофата във Фукушима накара японската общественост да се настрои срещу използването на ядрената енергия, което реши проблема с недостига на обогатен уран за САЩ.

Сега да преминем към чернобилската катастрофа, където цялото съдържание на ядрен реактор се изливаше в небето, разпространявайки радиоактивно замърсяване.

И отново, теорията, че това беше случайност, е по-слаба от теорията, че това не беше случайност, а саботаж. Ето някои точки, които ще ни помогнат да преценим.

Инцидентът в Чернобил беше резултат от експеримент, който или беше умопомрачително глупав (ако наистина беше случайно), или умерено умен (ако бедствието беше планирано). Имаше и политически намеси – телефоните обаждания от Кремъл забавиха експеримента, което гарантира, че реакторът ще стои бездейно дълъг период от време, като вероятно ще експлодира, когато се рестартира.

Имаше и още една версия – терористична диверсия, вероятно ядрена. Това бедствие струваше на СССР почти цял годишен БВП. И това ни води до последния въпрос – какво накара два западни медийни конгломерата да хвърлят огромни пари за НВО за неясни мини сериали, които са специално приспособени за злепоставяне на Русия? Бедствието си е бедствие, но какво друго?

Колективният Запад е загубил способността си да строи атомни електроцентрали. Единствената нова европейска атомна електроцентрала, която е била завършена, е в... Китай, а проектът успя само благодарение на китайските специалисти, които документират и коригират всяка една грешка, направена от европейците в подобен реактор във Франция. Друг подобен проект във Финландия е в състояние на неприключване. И в трите проекта се наблюдаваше абсолютно зашеметяващ график (от едно десетилетие или повече) и наистина огромни преразходи. Още няколко проекта в САЩ също са потънали в неизпълнение.

Въпреки че вредите за околната среда от ядрената енергия са по-малки от тези, причинени от изкопаемите горива, ядрената енергия е все по-непопулярна на Запад и в Япония. Германия затвори своите атомни електроцентрали. Франция все още разчита на тях за производството на електроенергия, но реакторите остаряват.

Експериментите с възобновяема енергия доведоха до много по-високи цени на електроенергията, което вреди на конкурентоспособността на европейската промишленост. Накратко, Европа не разполага с добри възможности за производство на електроенергия.

Междувременно руският Росатом усъвършенства най-новата версия на VVER-1200 и разполага с цялостно изграждане, зареждане и експлоатация на атомни електроцентрали по цялата планета. Тъй като ядрените реактори имат проблеми спорадично, най-новите в Русия са снабдени с резервоар срещу разтопяване, който спира реакцията и прави почистването по-лесно.

При водородния газ новите реактори имат катализаторни водородни скрубери, инсталирани в горната част на контейнера така, че също няма повече експлозии от водород.

Сега Росатом притежава около 2/3 от световния пазар за нови проекти за ядрена енергия. Китай също има амбициозна програма за изграждане на атомни мощности. Добавете факта, че Русия е постигнала два големи пробива в ядрената технология.

Първият пробив е бърз реактор BN-800, използван на Белоярската АЕЦ от октомври 2016 г. Това е тип реактор, който произвежда собствено гориво Уран 238. Всеки друг, който се опита да усъвършенства тази технология (САЩ, Франция и Япония), се провали и се отказа. Това е пробив, защото решава два основни проблема: смекчаване на недостига на природен Уран 235 и решаване на проблема с радиоактивните ядрени отпадъци с дълъг живот, които реакторите от тип BN ще могат да изгорят, докато не бъдат достатъчно безопасни за погребване.

Вторият пробив е във въвеждането на затворения ядрен цикъл. Тези които получават ядрено гориво чрез договори с Росатом, не трябва да се тревожат какво да правят с отработеното гориво. Росатом си връща горивните касети за преработка. Отработеното гориво се смила и полезните елементи се извличат, обогатяват, рекомбинират и използват за създаване на нови горивни касети. Простото плащане на Росатом да преработи отработеното гориво е добро решение, и намалява разходите за извеждане от експлоатация.

И така, какво трябва да прави Западът? Изборът е очевиден – измислете псевдо-документален филм, основан на фантастиката на русофоб за Нобелова награда, за да злепоставите Русия и ядрената й индустрия!

На дневен ред е друга АЕЦ в Украйна? Дано не познаем.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 288, August 2019
От средните и малки ракети – РСМД, до стратегическите въоръжения СНВ-3
На 25 юни НАТО от Брюксел заяви, че Русия има ограничен срок, за /да се върне към изпълнението на Договора за съкращение...
    Чернобилската катастрофа беше ядрена терористична диверсия на Запада
Преди 30 години чернобилската ядрена катастрофа беше планирана на Запад с две основни цели: Тя беше един от смъртните у...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com