Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Голямата игра
Войната на САЩ срещу Иран
Какво е OPLAN 1002-18
Военен анализ на "Строго секретно"

Рязкото изостряне на ситуацията около Иран през последните дни – свалянето на дронове, отвличането на танкери, шантажът на САЩ, Англия и Израел срещу Техеран сочи, че Вашингтон подготвя военна операция срещу тази голяма държава.

Заради това даваме подробностите на оперативния план на Пентагона, който най-вероятно се нарича OPLAN 1001-18.

Какво е това OPLAN.

В съответствие с военната доктрина на САЩ, Пентагонът разработва система от оперативни планове в случай на война навсякъде по света с всякакви противници от много десетилетия. Официално се съобщава, че плановете са около 70, но само около 50 са реални планове – останалите разглеждат хипотетични войни в отдалечен период.

Всеки от тези планове съдържа в своето име съкращение OPLAN или CONPLAN (т.е. оперативен план или концептуален оперативен план), последвано от изясняване с букви или цифри. По-специално, OPLAN 8044 е планът за глобалната ядрена война на САЩ с целия свят, който атакува Америка, а CONPLAN 8022 е планът на глобалната атомна война, която САЩ започват първи.

За Северна Корея планът се нарича OPLAN 5027, а ако КНДР атакува първа, тогава Пентагонът вече се бие според плана OPLAN 5077, където всичко е разработено до най-малкия детайл.

За Персийския залив планът на Пентагона се нарича OPLAN 1002, който беше разработен заедно с други планове, от доста време. Заради това планът е остарял и е актуализиран всяка година. За актуализации в Пентагона, обикновено се използва префикса 01, 02, 03... и т.н., или префикса промяна 1, 2, 3 и т.н.

Въпреки това, тъй като ситуацията в Близкия Изток се променяше бързо и често, генералите решиха да маркират всяка актуализация с година на преразглеждане: OPLAN 1002-96, OPLAN 1002-00, OPLAN 1002-02 и т.н.

Доналд Тръмп пое президентството на САЩ през януари 2017 г., като незабавно съобщи намерението си да се справи с Иран. Ако предположим, че той е дал заповед на генералите да бомбардират Иран още на 21 януари 2017 г., тогава ще е необходима около година, за да се подготвят, съгласуват и одобрят всички подробности. Така че най-вероятно военният план в Иран е бил готов едва през януари 2018 г. и следователно е наречен OPLAN 1002-18.

Този план е много секретен, но въпреки това беше публикуван от някакъв "добър човек".

Както следва от това разсекретяване военните планове на Пентагона предвиждат окупиране и конфискация на иранската провинция Хузестан, както и на няколко пристанища в Персийския залив. За тази операция Пентагонът ще има нужда от две пехотни дивизии, танкова бригада и морски пехотинци. Общо – около 120 000 войници.

Заради това преди около два месеца имаше съобщения за Тръмп и представителите на Пентагона във Вашингтон, които поискаха одобрение на план за изпращане на 120 000 войници в Иран. Случайно съвпадение!

Освен това, бронираните превозни средства от САЩ вече са концентрирани в Кувейт от миналата година, а последната доставка на десетки танкове беше през март 2019 г.

Сега вижте картата, където се намира този Хузестан.

Както виждате, Хузестан е много малка земя, на фона на територията на Иран. Но неговата география е такава, че ако американците заемат Хузестан, в тила им ще бъде подконтролният Ирак, морето е на десния фланг, планините – по предния и левия фланг, през които за иранците ще бъде много неудобно. Може да се мине през планините само там, където има проходи, пътища или тунели, т.е. иранските войски ще трябва да бъдат скупчени за офанзивата. При пълно господство на американците във въздуха, подобна офанзива ще е героична смърт за иранците.

В допълнение, към изолираната география, втората важна характеристика на Хузестан е концентрацията на около 90% от иранските газови и петролни запаси, без които Иран не може да изнася нищо, тъй като 35% от прясната вода, както и другото земеделие на Иран също са там.

Затова загубата на Хузестан ще бъде като термоядрен удар за Техеран.

Единственият проблем за окупаторите ще са иранските партизани, които живеят в Хузестан – 4 милиона. От тези 4 милиона обаче най-малко три са етнически араби, които идват от Арабския полуостров.

И, ако тези три милиона араби от Хузестан живеят например в "независимата държава Арабистан" (така местните хора наричат тази територия) при неговата концентрация на ресурси Кувейт ще изглежда като бедняк на фона на тези арабистанци.

Арабите от Хузестан от време на време се бунтуват, организират въстания, но всеки път техните опити за сепаратизъм са потушавани в името на единен и неделим мултиетнически многорелигиозен Иран. Заради това целта на САЩ и Израел е да подклаждат етническото напрежение в Хузестан.

Следователно този OPLAN 1012-18 е вероятно реалният план.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 288, August 2019
Имаше ли атака срещу "Лошарик" и "Посейдон"
На 1-4 юли 2019 г. светът беше на "подводен косъм" от ядрения Апокалипсис.И отново ставаха събития, чиято причина най-ве...
    Мръсната афера "Педогейт" на Епщайн
На 6 юли 2019 г., с ареста на милиардера Джефри Епщайн в Ню Йорк по обвинения в педофилия и блудство с непълнолетни и ор...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com