Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Анализ - прогноза СТРОГО СЕКРЕТНО
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Новият ЕС е по-лош и от предишния
08.2019

Изборът на немската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен /вместо холандския социалист Франс Тимерманс/ за шеф на Еврокомисията не беше единствената изненада в евроизборите, но със сигурност е най-голямата и тепърва ще се анализира във всички нюанси и оттенъци.

Като начало ще отбележа, че нямаше никакъв избор и фон дер Лайен всъщност беше назначена за глава на Еврокомисията въпреки избора на европейците. Това поставя въпроса какво наложи това, т.е. какъв е моментът за ЕС.

Моментът е рязкото изостряне по линията САЩ – Русия, разкраченият Брекзит на Англия, войната срещу Сирия и Иран, съпротивата на Вашингтон срещу "Северен поток – 2" и налагане на доставки на газ от "Източното средиземноморие", покупката от Турция на руските С-400 и вероятното закриване на американската база в Инджирлик, което ще е краят на НАТО, тайното разполагане на американско ядрено оръжие по границите на Русия, новото напрежение около Косово, признаването от Москва на руски паспорти не само на жителите на Донбас, но и въобще на всички украинци след изявлението на Путин, че "руснаците и украинците са една нация", и т.н.

Мога да продължа, но и това е достатъчно да се разбере, че всички оценки за назначаването на Урсула фон дер Лайен за председател на Еврокомисията /само с 383 при необходими 374 гласа/ в този момент ще са прибързани и непълни на фона на голямата картина.

Досега фон дер Лайен досега беше много слаба политическа даже в собствената си страна. Считана беше за наследничка на Ангела Меркел, въпреки че гласува за бракове на хомосексуалисти в Германия, а в Бундесвера въведе промени в стила "джендър". Баща й Ернст Албрехт, политик на християндемократите, беше премиер на правителството на Долна Саксония. Урсула има 7 деца, следвала е икономика, но е работила като гинеколог, омъжена е за аристократа Хейко фон дер Лайен, "открита" от Меркел през 2005 г., когато стана министър на семейството, а от 2013 г. и министър на отбраната с обвиненията, че повече се грижи за баните на войниците, отколкото за оръжията, зад което все пак се крие проекта за общоевропейска армия, чиято основа ще е Бундесвера, което може да доведе до напрежение между Европа и САЩ.

През 2018 г. заради дефицита от кандидати за немската армия фон дер Лайен предложи ангажиране на граждани от други страни, от ЕС. В Германия живеят 225 000 поляци, 185 000 италианци, 155 000 румънци на възраст от 18 до 40 години. Идеята не е нова – Белгия, Испания, Франция, Англия, Дания и Люксембург вече отвориха своите армии за чужденците, за което са критикувани в Източна Европа, където "армията е тясно свързана с националността".

Но даже от тези хаотични и противоречиви данни и възгледи е трудно да се предвиди накъде ще поеме фон дер Лайен, а заедно с нея и ЕС. Засега е ясно, че тя е привърженик на създаването на Съединени щати на Европа. Изказваше се, че Европа трябва да е федерална – като САЩ или Германия, че решенията на Брюксел трябва да доминират над решенията на националните правителства и т.н.

Заради това изборът на фон дер Лайен е катастрофална загуба на влияние в ЕС на Източна Европа и е израз на системната криза между двете части на ЕС – западната и източната.

За първи път от разширението на ЕС нито един представител на Източна Европа не беше избран в управляващата върхушка на ЕС.

Нямам предвид нашенския. Станишев, който сам се предложи за шеф на Европарламента и след това сам се отказа. Целият политически капитал на Източна Европа беше изразходван за блокирането от Вишеградската четворка на избора на Тимерманс за председател на Еврокомисията. Фон дер Лайен ги изненада и след началното одобрение последва разочарование.

Прави впечатление, че първите изявления на фон дер Лайен бяха за:

  • увеличаване разходите на въоръжаване;
  • срещу Северен поток -2 и по-остра позиция спрямо Русия;
  • за по-голямо внимание към източна Европа и онова, "което се случва" там.

Но какво стана около Урсула фон дер Лайен?

Французойката Кристин Лагард, новата директорка на Европейската централна банка, преди това директор на Международния валутен фонд, е известна със своята консервативност при раздаването на кредитите и ги свързва със строги финансови условия, което ще е сериозен проблем за такива режими, като в София, в съчетание с новия главен прокурор на ЕС Кьовеши, която ще разследва злоупотребите и кражбите на еврофондовете.

Испанският социалист Жозе Борел, избран на външен министър на ЕС, е противник на каталунския сепаратизъм и отказа да признае "независимостта" на Косово. Ако продължи тази линия в ЕС ще се появи много неприятна ситуация за онези, които признаха косовското образувание.

Италианският социалист Давид Сассоли, оглавяващ Европарламента, не скрива своето враждебно отношение към европейските "нови десни", преди всичко в Полша и Унгария. Въобще той се отнася критично към Източна Европа като цяло, в това число и режимите, свързани или зависими от Вашингтон или Пентагона, като този на Борисов. Освен това и фон дер Лайен беше срещу доставките на оръжие от Европа за Украйна.

Възприеманият като кандидатура на Франция белгиец Шарл Мишел е новият председател на Съвета на Европа и също ще следва линията на доминиране на Германия и Франция в ЕС в ущърб на Източна Европа.

Това означава, че прогнозите, че след Брекзита ЕС ще се превърне във френско-немско предприятие, в което германците ще доминират, се потвърждават.

Обаче има едно голямо "но". От години предвиждам, че следващата страна на англосаксонската атака в ЕС ще бъде именно Германия и преди всичко Дойче Банк с нейния колосален трилионен дълг. Дали изборът на фон дер Лайен не е опит за изпреварване на събитията? Ако е така, това не вещае нищо добро и за Източна Европа, която е най-слабото звено на ЕС и потенциална причина за неговото разрушаване след Брекзита на Лондон, още повече, че Полша, Румъния, балтийските страни и България се разглеждат като троянски коне на САЩ и на тяхното деструктивно влияние.

Раздалечаването на двете части на Европа се дължи преди всичко на икономически причини. След отказа на Англия да си плаща дълговете, в ЕС ще започне сериозно съкращаване на финансирането на инфраструктурните проекти в източноевропейските страни. За бюджетния период 2021-2027 г. такива разходи не са планирани въобще. Заради това брутният вътрешен продукт на Източна Европа ще падне средно с 25 на сто, а при такива крадливи мафии, като в България, и с повече.

Заради това нито един източноевропеец не беше избран в управляващата върхушка на ЕС. Ако прибавя и укрепването на евроскептиците и на Зелените, разгромът на Европейската народна партия и на социалистите, както и завещанието на Жан Клод Юнкер към фон дер Лайен, "когато нещата станат лоши трябва да лъжеш".

Ясно е, че след пет години ЕС няма да има нищо общо с днешния ЕС. И че е време да се разтури всичко, преди да се е разпаднало само. И че Урсула фон дер Лайен представлява миналото на ЕС, като бъдещето е потънало в мъгла.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 288, August 2019
Дали САЩ ще имат ядрено оръжие в България
Изтеклата от НАТО информация, че в Европа, около границите на Русия, има поне 150 американски ядрени бомби B61 не беше н...
    Не е страшно да се умре, страшно е да се умира
Погромът над НАП, и преди това над Търговския регистър, беше поредно потвърждение, че най-големият враг на българите са ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com