Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Енергетика
Опасната газова ситуация в Източното Средиземноморие
Анализ на "Строго секретно"

Дали САЩ и Израел с "газа от Средиземно море" искат да вкарат ядрено оръжие в Гърция и България?

От началото на войната на САЩ и Израел срещу Сирия се появи и въпросът за евентуалните доставки на газ от Източното Средиземноморие за Европа, като алтернатива не само на доставките от Русия, но и на евентуалната тръба от Иран, през Ирак и Сирия, и оттам към Европа. Всъщност това е една от основните причини за дестабилизирането на Сирия от САЩ и Израел. Още повече, че в разработката на израелските залежи в Средиземно море участва известна фирма, Noble Energy, свързана с актуалния лидер на американската "дълбока държава" Дик Чейни.

Спирахме се неведнъж на газовите залежи в района на източното Средиземноморие и тяхното оспорване между Израел, Ливан, Египет, Палестина и Сирия. Картината е сложна и противоречива. Липсва и достоверна информация. Но онова, което е ясно, е, че формира нов енергиен възел, който може да остави европейците не само без надеждни и финансово изгодни доставки на газ, но и да изостри ситуацията в Източното средиземноморие до нова война.

Така нареченият Южен газов коридор предвижда доставки засега на азербайджански газ, но в бъдеще и от други средноазиатски или средиземноморски доставчици по маршрута Турция, Гърция, Италия. Но всеки от тези участници има своите интереси, които превръщат този коридор във военно-политическа мина със закъснител. Така е и в момента.

Анкара вече зае остра позиция срещу разработката на природния газ в района на Кипър, който ще ражда противоречия между Кипър, Гърция, Турция, Израел, Ливан и Египет. Интереси в района имат и големите нефтени компании – френската Total, италианската Eni и споменатата Noble Energy на Чейни.

Източник на противоречия са морските блокове, разположен в териториалните води на Кипър. От името на Турската република в Северен Кипър, Анкара изпрати в района военни кораби срещу което протестират САЩ, Израел, Гърция и Никозия. Официалната позиция на Анкара е, че всички газови ресурси в шелфа на Кипър принадлежат не само на гърците-киприоти, но и на турците в Северен Кипър.

Анкара изпрати в потенциално богатите райони на Източното Средиземноморие сондиращ кораб и военни съдове. Атина съобщи, че турските мерки за разработка ще получат отговор и, че е готова да защитава своите права.

Все по-голям интерес към Източното Средиземноморие проявява и Израел, преди всичко да сее интриги между другите държави и да ги използва. Спорът влезе и в ООН.

Израел подписа договор за 420 милиона долара за въоръжаване на военно-морските сили за защита на газовите залежи и морските пътища. Израел купи четири кораба за охрана на икономическата зона в Средиземно море, въпреки споровете с Палестина, Газа и др.

От тези залежи Израел планира да прокара подводен газопровод 2000 км към Кипър, Гърция и Италия. Така САЩ и Израел продължават своята игра срещу доставките за Европа от Русия.

Конгресът на САЩ работи над нов антируски закон, наречен "Партньорство за сигурност и енергетика в Източното Средиземноморие", който е пътна карта за ограничаване на политическите, икономическите и военните отношения на Русия с държавите от региона, за замяна на руския газ към Европа и за милитаризиране на източното Средиземноморие, насочен, както срещу Русия, така и срещу Турция.

Значението на закона е двойно. Законопроектът е насочен към разработването на нови източници на газ за Европа и изграждането на тръбопроводи за доставката му, вместо руския газ.

Във военната сфера целта е заздравяване на позицията на САЩ в региона чрез съюз Гърция, Кипър и Израел, срещу Турция. Засега опитите на САЩ за прекъсване на строителството на "Северен поток 2" не дават резултат и те атакуват от юг – от Израел, за да вземат контрола над енергийните потоци в Източното Средиземноморие.

Плановете на Вашингтон работят за отделяне на Гърция от Русия и превръщането на страната в нов пост на американската военна и енергийна политика в Източното Средиземноморие и Близкия Изток – вместо Турция.

В резултат, предишното правителство на Ципрас се съгласи да модернизира американската военноморска база на Крит и да създаде база за хеликоптери в Александруполис. Нещо повече и много важно – на среща във Вашингтон още през октомври 2017 г. Ципрас и Тръмп обсъдиха прехвърлянето на тактически ядрени оръжия от авиобазата Инджирлик – в южна Турция, до района на селището Андравида в северната част на Пелопонес. /На този фон се появиха и слуховете за пренасяне на ядрено оръжие в България./

С новото дясноцентристко правителство на Кириакос Мицотакис, който взе властта след парламентарните избори на 7 юли, участието на Гърция във военната политика на САЩ и НАТО ще стане още по-активно.

Така се очертава нов алианс в региона – Израел, Гърция, Кипър и САЩ срещу "външно враждебно влияние".

Основният източник на това "външно враждебно влияние" е, разбира се, Русия.

Тези мерки ще имат конкретна последица: разполагане на израелски военни части на територията на Гърция ще вкара Атина във враждебни действия срещу Сирия, а Кипър ще стане трамплин срещу Турция.

Очевидно САЩ ще милитаризират Кипър и ще провокират конфликт с Турция в Кипър, заплашвайки да се превърне в нова криза срещу Ердоган.

Но главното приложение на проектозакона е, че Тръмп иска да направи Америка "енергийна суперсила" в ущърб на интересите на Русия и Европа и за сметка на нарастващото напрежение и военни конфликти във всички райони, където има запаси от въглеводороди и минават транзитни маршрути.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 289, Sept. 2019
50 години контрареволюции. Кой и кога съчини "българската следа" /3/
Въвличането на България в "стрелбата по Йоан Павел ІІ" беше една от най-големите атаки срещу НРБ, СССР и социалистическа...
    Липсващата дума в кризата в Иран е... нефт
Винаги е нефтът. И е зад кулисите на онова, което правят Тръмп, Помпео, Нетаняху, бин Салман...Вярно е, че САЩ вече не р...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com