Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Кабинет по медицина
Как да живеем поне 200 години
Документация "Строго секретно"

Съвременният човек живее средно 60-80 години. Струва му се, че едва е започнал да живее, а вече трябва да тръгва към вечния покой. Някак си е обидно, а още древните българи са считали, че умирайки на 70 години човекът умира в детството си, а те самите, по преданията, са живели повече от 200 години.

С това, че здравословният начин на живот е нещо добро, никой не спори, но за много хора това е "скучно занимание" и те предпочитат да боледуват, стареят и умират, но само да не се напрягат.

Нека да си представим, че процесът на осъзнатото дълголетие е също спорт.

Доживявате до 80 години – можете да се поздравите с първия си личен рекорд. Годините на специалните тренировки не са отишли напразно. Вие се чувствате млад, бодър, пълен с енергия и със сили. И отново ежедневни несложни тренировки, които са станали част от вашия живот.

Ето и 90-те – възраст, която се счита за старческа, но вие, както и преди сте с добра памет, зрение, слух, млада еластична кожа, подвижни стави, силни мускули, стройна фигура.

И ето, идва шегата, че е тежко да се преживеят само първите 100 години, но това не е шега, а реалност, защото за разлика от другите столетници, които във всеки момент са готови за смъртта, вие сте прекрасно подготвен за живота.

Спортът е преди всичко тренировки, но какво да тренираме в дадения случай?

В процеса на стареене резервните възможности на всички наши органи и системи се топят с всяка изминала година. Ето и отговора – не искаш да старееш, тренирай резервите. Да тренираш означава регулярно да ги използваш, а те се използват на първо място тогава, когато нещо не достига. На организма може да не достигат храна, вода, кислород, информация. Тяхното съзнателно изкуствено ограничение стимулира използването на резервните възможности, т.е. тяхната тренировка. Ще кръстим този процес резерв – тренинг и ще видим какви упражнения могат да се използват за тази цел.

Упражнение 1 – дозирано гладуване

Ще ограничим постъпването на храна в организма и ще получим прекрасен, известен още от древността, метод за възстановяване на организма – гладуването. Това е временен, доброволен пълен отказ от храна. Целта на такова гладуване е преминаване на вътрешно хранене, т.е. използване на резервите. Това е възможно само при условието на едномоментно пълно прекратяване на храненето. Само вода, при това колкото се може по-чиста. Чаша сок, изпита в този период, пречи на прехода към вътрешно хранене, блокира механизма на балансиран разход на резервите и нищо добро от това не произлиза. Резултатите от изследвания показват, че при пълно непродължително гладуване, храненето със собствени запаси напълно удовлетворява всички потребности на организма и дори се явява по-пълноценно от обикновеното хранене. Всички необходими вещества в своето време са били усвоени, "разположени по рафтовете" и сега, за следващото участие в обмяната на веществата не изискват голямо количество енергия и време. За това как правилно да гладуваме и правилно да се храним можем да прочетем в популярните книги на известни специалисти по гладуване и диетолози. Една от настолните книги може да бъде "Чудото на гладуването" на Пол Брег. Какво е написал той по този повод:

"Всяка седмица, без нито един пропуск, аз провеждам 24 или 36-часово гладуване. освен това, аз гладувам 7-10 дни четири пъти в годината. В течение на много години, когато следвам този график и се поддържам в отлично състояние, аз живея като "оживяла динамо-машина". Моят ден е наситен повече, отколкото цяла година на друг човек. Аз притежавам неограничена енергия за работа, игри. Никога не се уморявам, не съм сънлив. Постоянно съм активен и умствено, и физически. На мен за всичко ми стигат времето и силите."

Този знаменит американец е загинал на 95, практикувайки... сърфинг – тежък и опасен вид спорт. Заключението на патоанатомите е, че неговите органи и кръвоносни съдове са били във великолепно състояние.

Упражнение 2 – "сухо" гладуване

А сега да погледнем какво се случва при така нареченото "сухо" гладуване, когато прекратяваме не само да се храним, но и да пием вода. Водата представлява 70 на сто от организма и постъпва при пиенето и в състава на храната, но освен това около 400 мл в денонощие се образуват вътре в организма в резултат на окислението на мазнините. При "сухото" гладуване количеството на тази метаболическа вода значително се увеличава и за известно време удовлетворява потребностите на организма.

Изследванията на физиолога Адолф показват, че в състояние на покой при комфортна температура човек може да не пие вода до 10 дни. След земетресението в Мексико през 1985 г. под развалините е било намерено момченце. То е останало живо, макар да не е яло и пило 13 денонощия.

При "сухото" гладуване нашият организъм започва да прилича на такова изумително творение на природата, като камилата, която може да върви през пустинята без храна и вода докато не изразходва своите резерви – запаса от мазнина в гърбицата (гърбиците). Нашата "гърбица" – това са излишъците от мазнина, атероми, атеросклеротични натрупвания в кръвоносните съдове и друг такъв "боклук", който в обикновени условия организмът не е способен да отдели. По някои данни регенериращият и очистващ ефект на "сухото" гладуване е 2-3 пъти по-голям от гладуването с пиене на вода.

Авторът на статията е проверил това върху себе си и изглежда, че е точно така. Веднъж седмично той е обявявал на стареенето 36-часово "сухо" гладуване (започвайки с 24-часово гладуване с вода) и след всяко едно от тях самочувствието е било великолепно: чувства се прилив на енергия и на сили, подобрява се паметта, изострят се зрението, слухът, обонянието, вкусът, увеличава се работоспособността.

Да наречем това упражнение "Камила-36" и да пресметнем: 4 пъти в месеца по 36 часа, това са 6 денонощия "сухо" гладуване, които по ефективност се равняват на 15 денонощия гладуване с вода. Получава се, че половин месец организмът се намира в състояние на очистване и възстановяване. Процесът на стареене се забавя.

Продължение – в следващия брой.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 289, Sept. 2019
Юдеизирането на Балканите /2/
Че историята на България е изопачена и манипулирана едва ли някой се съмнява. Ето защо в нашия дискусионен исторически к...
    Истината за рака, или как рухва пирамидата от лъжи
Чрез съвременната медицина се осъществява една от най-големите психооперации в историята на човечеството, представляваща...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com