Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Анализ - прогноза СТРОГО СЕКРЕТНО
Балканската сцена на Третата световна

На фона на приключващото поражение на САЩ, Израел, Англия и Франция във войната в Сирия и Близкия Изток, те започват изостряне на оперативно-стратегическата обстановка на Балканите, Украйна и от Балтика до Черно море, като резервен военен театър.

САЩ се пренасочват, с помощта на местни марионетни режими като в България, към Балканите, за да сеят нестабилност между регионалните държави. В момента Балканите, заедно с Украйна, за тях са най-подходящият кандидат за войни заради своята геополитическа структура, исторически, етнически и религиозни проблеми.

За това искаше да ни предупреди папа Франциск по време на неотдавнашната визита: "Внимавайте, какво правите, войната надвисва над Балканите".

В миналото Балканите бяха минно поле, подклаждано предимно от Великобритания. Днес нейната роля е заета от САЩ и Израел.

За какво става дума?

Гърция, Румъния, България, Хърватия, Словакия са членки на ЕС, а Турция, Албания, Сърбия, Черна гора, Македония и Босна и Херцеговина – кандидат-членки.

От друга страна Турция, Гърция, Румъния, България, Албания, Хърватия и Словения вече са в НАТО, а Босна и Херцеговина е кандидат.

На пръв поглед тази структура е стабилна и не дава основание за тревога. Нищо подобно.

САЩ използват етническите и религиозни противоречия като средство за провокиране на нестабилност.

Така е и сега. Всички страни на Балканите имат проблеми с малцинствата – унгарците, живеещи в Трансилвания /в Румъния/ са 7 процента от румънското население, в България мюсюлманите са 600 000, в Гърция има 250 000 македонци, 370 000 албанци и 200 000 турци. Албанците са 25 процента от населението на Македония, а 1,8 милиона албанци живеят в Косово. Черна гора се състои от 45 процента черногорци, 29 процента сърби, 12 процента босненци и 5 процента албанци. 250 000 унгарци живеят в Сърбия. Босна и Херцеговина е слаба конфедерация.

Общо населението на Балканите намалява драстично не само заради ниската раждаемост, в която България е на първо място, но и заради високата емиграция. Днес населението на Турция е 80 милиона, срещу 63 милиона общо на всички балкански държави. Икономическият ръст също е в полза на Турция. Сблъсъкът на Турция с ЕС и САЩ вероятно ще се разиграе именно на Балканите по примера с Украйна. За САЩ е важно да се предизвика руска или турска военна намеса, която ще се използва в големия геополитически сблъсък Изток – Запад.

Расте пропастта между ЕС и Турция. Преговорите за членство на Анкара в ЕС от 1952 г. са непродуктивни и напоследък въобще замряха. Брюксел атакува Турция за правата на човека, Анкара отговаря, че ЕС подкрепя тероризма в Турция и Близкия Изток, че подклажда туркофобия и че подпомага геноцида на Израел спрямо Палестина.

Германия, Турция и Италия са основните вносители на руски газ. "Южен поток" беше провален от режима в София под диктовката на САЩ. "Турски поток" транспортира руски газ към Турция, укрепва тяхното сътрудничество и заобикаля Украйна.

Срещу "Турски поток" действат САЩ и Израел, което внася вече напрежение на Балканите и нестабилност, за да се предотврати укрепването на позицията на Русия. САЩ, Полша и Украйна правят всичко възможно срещу "Северен поток - 2".

Това се съпровожда от излизане на САЩ от всички договори за разоръжаване или контрол над оръжията и с натиск върху съюзниците за нарастване на военните разходи, преди всичко на НАТО в Европа.

С последните покупки на F-16 от мафията в София, най-бедната страна в ЕС – България, стана втора в НАТО по разходи за въоръжаване /след самите САЩ/.

На този фон идва и поредното изостряне по линията Сърбия – Косово и заобикалянето от САЩ на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, според която завладеният от албанците сепаратистки район е част от Сърбия и не може да получи независимост без съгласието на Сърбия.

Сърбия е ключовата страна на така наречените Западни Балкани, в които циркулираше насам-натам Б. Борисов под диктовката на Вашингтон и Тел Авив, в рамките на техните цели към ескалация на напрежението на Балканите.

Друг потенциален конфликт може да бъде в Босна и Херцеговина, най-слабата конфедерация според договорите от Дайтон.

Черна гора предлага на НАТО база в залива Валданос на Адриатика.

Присъствието на кораби на САЩ и НАТО в Черно море е с антируска насоченост и с много опасни последици.

САЩ инсталират противоракетната си система THAAD в Румъния и съобщиха, че в Европа имат 150 ядрени бомби B61.

След изборите в Северна Македония албанците насочват републиката към НАТО.

САЩ модернизират няколко украински военни бази за американски и натовски кораби в близост до Крим.

Русия, Китай, Турция и Иран противодействат на САЩ, Израел и Англия и се стремят да консолидират Балканите като част от големия Евразиатски блок.

Всичко предстои, Балканите са пред голяма заплаха...


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 289, Sept. 2019
Не плаши Русия с война
Да плашиш с война Русия в момента е най-лошата идея. Защото, за разлика от предишните войни, започвайки от Кримската и з...
    Нова ситуация след излизането на САЩ от ДРСМД
На 19 август САЩ извършиха опит с наземна крилата ракета с обсег над 500 км. По този начин вратата към нова надпревара в...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com