Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

НОВО ДЕЛО
Войната влиза на Балканите
Турция излиза от НАТО с ядрено оръжие
Документация "Строго секретно"

Облаците на войната се сгъстяват и се пренасят от Сирия към Европа и Балканите, които са пред нови колосални промени.

Турция вече реално не е член на НАТО и може да блокира американското ядрено оръжие – 50 тактически ядрени бомби B-61 в базата Инджирлик.

Събитията се развиват и ще се развиват на няколко фронта.

В края на септември в пристанището Джаксънвил в САЩ бяха натоварени на три транспортни кораба 2500 бойни танка и артилерийски оръдия и други гъсенични и колесни машини, които потеглиха към Европа. Това е най-голямата мисия от това пристанище след 2003 г., когато беше операцията "Иракска свобода".

Сега става дума за операцията "Атлантическа решимост" в Европа, която САЩ разгъват от 10 месеца за "укрепване на оперативната съвместимост и връзките между военните центрове в България, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша и Румъния".

Междувременно центърът RAND предложи "САЩ да увеличат военния си контингент в Черноморския район и да разположат брегова артилерийска и противоракетна отбрана в България и Румъния" срещу Русия.

Планът препоръчва и по-голямо сътрудничество на НАТО с Украйна и Грузия.

Междувременно шефът на ЦРУ Помпео по телефона похвали лицето Б. Борисов, че харчи български милиарди за въоръжаване с летящите щайги F-16, с което надмина 3 процента от БНП, и го поощри да агитира и другите страни от НАТО да вдигнат разходите си за оръжие от сегашните "само 2 процента". Борисов с радост обеща само и само американците да го оставят на власт още малко.

Другите страни от НАТО в сегашната криза само това чакат – пожарникарят Борисов да ги агитира да се въоръжават. Вече и те разбраха, че при Борисов дилемата е трилема – или на власт, или в затвора, или в гробища.

Още няколко щрихи от движението на САЩ и НАТО от Запад на Изток...

- В Литва пристигна американски бронетанков батальон с 500 войници. Ще се намират там до пролетта на 2020 г.

- В Полша, Сеймът одобри покупката на 32 бройки най-нови американски изтребители от пето поколение F-35, вероятно същите, от които се отказа Турция. Прави впечатление цената – за 32 бройки F-35. Тя е 6,5 милиарда долара, заедно с комуникационната, навигационната и логистична система, като крайната цена ще бъде още по-ниска. /Какво са плащали пожарникарят Борисов и русенският македонец Каракачанов за споменатите F-16, ще обясняват в близко време пред съда, заедно със счетоводителя В. Горанов./

- На "западните Балкани" САЩ открито подклаждат проекта за създаване на така наречената "Велика Албания", която ще включва части от централна Сърбия, Македония и Черна гора, като допълнение към самата Албания и превзетото от сепаратистите Косово. Документи потвърждават връзките между НАТО и албанските сепаратисти и със сегашния президент на Албания – Рама, който неотдавна изпрати послание до албанците в Черна гора, Македония и Косово, в което се говореше, че "всички те живеят на територия, която трябва да бъде обединена", т.е. единна територия, населена с албанци. Решението на Съвета на ЕС да започне преговори със Северна Македония и Албания беше посрещнато с протест от Франция и Холандия.

Важни събития се разиграват и южно и югоизточно от България и ни засягат пряко.

САЩ ще участват в приватизирането на стратегическото пристанище Александруполис, същото, което трябваше да бъде крайна точка на нефтопровода "Бургас – Александруполис", което беше провалено от Б. Борисов, заедно с Белене и Южен поток.

САЩ планират да купят това пристанище от потъналата в дългове Гърция и да поставят под контрол Дарданелите и Босфора срещу Русия и Турция.

Александруполис има важно значение за политиката на САЩ на Балканите. Това е входна точка за газовата връзка Гърция – България и на Трансадриатическия газопровод – TAP. Според плановете на Израел това трябва да е и входна точка за газопровода от Израел към Европа, който трябва да мине през Кипър, което Турция няма да позволи.

Но преди всичко в Александруполис ще се появи нова американска военна база, от която САЩ ще установят контрол над Балканите и Източното Средиземноморие. В Гърция САЩ вече имат военни бази. Още през 1951 г. в залива Суда се появи военно-морска база. Там има и пристанище за подводници, а в съседство има ракетен полигон на САЩ.

Летището на Араксос – на Пелопонес, се използва от натовската авиация. От миналата година се говори за разполагане на нови военни бази на САЩ в Лариса, Волос и Александруполис, където Пентагона вероятно ще иска да пренесе ядрените си бомби от турската база Инджирлик.

Но дали това ще се случи след последните събития в Северна Сирия и предупреждението на Ердоган към САЩ, че ако въведат санкции на Турция ядрените оръжия на САЩ в Инджирлик ще станат заложник, т.е. Турция за един ден ще се превърна в нова ядрена държава с толкова ядрени оръжия, с колкото например разполага Израел? Другият вариант е ако САЩ изнесат ядреното си оръжие Турция да организира собствено ядрено производство.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 291, Nov. 2019
30 години от преврата на 10 ноември 1989 г.
Преди 30 години, на 10 ноември 1989 г., в София станаха събития, които промениха хода на нашата история.Защо Живков пода...
    Как "Посейдон" вцепени САЩ
Въвеждането на супероръжието "Посейдон" вцепени САЩ.Това е асиметричното оръжие, с което Русия умножава по нула всички г...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com