Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На Балканите има премиер и президент наркотрафиканти Хашим Тачи и Бойко Борисов

Обвиненията към Б. Борисов за участие в наркотрафика през България и Балканите не са нови.

Някои обвинения срещу Борисов – Цветанов и служители от МВР, в това число предишния шеф на ГДБОП Фролов, бяха отправени преди години и в САЩ. Според тях Борисов "лично стои в основата на преразпределението на наркопазара у нас".

Ще припомним, че обвинения към бившата банка на Цветелина Бориславова за пране на пари от наркотрафика бяха отправени и от някои чужди издания.

Показателно е, че в момента на Балканите има двама премиери, които са обвинявани директно в участие в наркотрафика.

Първият е премиерът на Косово – Хачим Тачи, а вторият – Б. Борисов.

В България обвиненията засягаха и членове на ръководство на ДАНС, някои близки с Борисов "охранителни фирми" и поне една дузина мутри.

Същите обвинения се съдържаха не другаде, а в публикацията на американското издание Congressional Quarterly, компилирана от журналиста Джеф Стейн, за връзките на Борисов с организираната престъпност в България и извън нея, които за американската публика звучаха като "Али Баба и 40-те разбойника".

Всъщност посолството на САЩ в София, при различни посланици и служби, отдавна разполага с необходимия материал за Борисов.

Изненадваща е педантичността, с която в разработката бяха следени неразкритите почти 30 убийства на мафиоти в България по времето, когато Борисов беше главен секретар на МВР и директното обвинение срещу него, че е използвал своя пост "за да помогне на мафиоти да ликвидират свои конкуренти".

Прозираше и друго обвинение – за връзки, в една или друга форма, с наркотрафика. Военното разузнаване на САЩ, ЦРУ, DEA, знаят кой участва в тази процедура, откъде минават каналите и докъде стигат.

Стейн говореше, че информацията е получена от "неутрален източник" – швейцарска банка, която е била алармирана за Борисов и неговата роля на посредник между САЩ и България. Обикновено така се говори.

Интересна беше и реакцията на посолството на САЩ в София в лицето на тогавашния посланик Джон Байърли. Той каза две неща – че изданието CQ е частно и не отразява официалната политика на правителството на САЩ, което е неоспоримо, и че все пак България трябва да скъса с мръсните пари, което беше в контекста на описаните в разработката връзки на Борисов с престъпния свят.

Анализът обхващаше периода, в който Борисов беше главен секретар на МВР.

Според международната организация за борба с наркотиците, наркобизнесът е най-доходната нелегална търговия след търговията с оръжие, и носи минимум 800 милиарда долара годишно.

Голяма част от наркотиците продължава да текат през България, която е една от основните световни наркотрасета.

Поредицата от убийства в Българя и на Балканите – Желко Ражнятович (Аркан), Илия Павлов, Фатик, Зоран Джинджич, арестът на Сретен Йосич (Йотша), убийството на Иван Тодоров – Доктора, ликвидирането на десетки по-малки риби в подземния свят, бяха опит за наместване на "българския фрагмент" върху цялостната картина на световния наркотрафик и на неговото балканско трасе.

Според официални източници от 2002 г. през България преминават над 38 на сто от наркотиците, идващи от Азия и Близкия изток към Западна Европа и САЩ.

От една страна е Афганистан, от другата – Косово и Албания.

Но най-напред е Афганистан, който е най-важният наркопроизводител. Според Интерпол, около 80 на сто от опиума идва от тази страна, където най-напред опиумът се преработва на морфин, а след това на хероин. Прекурсорите, т.е. химикалите, необходими за този процес, се получават нелегално от фабриките в Узбекистан и Туркменистан.

Операцията по прането на наркопарите се контролираше от Осама бин Ладен, който получаваше срещу това от 2 до 10 на сто от афганската наркотърговия, която през различните периоди беше между 150 милиона и 1 милиард долара годишно.

Част от тези пари отиваха за поддържането на джихада под формата на нахлуванията на саудитските уахабисти на територията на централноазиатските републики на бившия СССР, друга – за стимулиране на наркотърговията. Срещу наркотиците джихадистите купуваха оръжие, което използваха за разширяването на наркопроизводството.

Специалистите тогава забелязаха, че така наречената "ислямска дъга на нестабилността", създавана по южните граници на Евразия от американските стратези, с пълно основание можеше да бъде наречена и наркодъга. От едната й страна се намираше опиумният Афганистан, а от друга – най-големият доставчик на индийски коноп – Албания.

Както в Афганистан, така и в албанската си част наркодъгата беше изградена през 90-те години с участието а сътрудниците на ЦРУ, DEA и на военното разузнаване на САЩ.

Трябва да припомним и участието на Запада в създаването и изграждането на Армията за освобождение на Косово (АОК). Именно под тяхната закрила албанската наркомания стана една от най-силните в света.

Трасето преминава и през България. То тръгва от Афганистан през Туркменистан и Каспийско море, минава през Кавказ и влиза в Турция. Оттук, по едното си разклонение по море стига до Албания и Италия. Другото разклонение минава през България и Македония и стига до Сърбия, Унгария и Австрия.

Ролята на България се активизира особено след войната в бивша Югославия. От Интерпол твърдят, че "България е важната държава по балканското трасе, тръгващо от Афганистан".

Българските трафиканти бяха установили връзки и с мафиите в Колумбия, Боливия, Перу, Венецуела и Мексико, които са монополисти на световния кокаинов пазар. Според експертите, наркобароните от Азия и Латинска америка, чиито интереси "преминават" през Балканите, разполагат в България с капитал от няколкостотин милиона долара.

Още преди години от други медии и социални структури към главния прокурор на България и към председателя на Европарламента Йежи Бузек са били изпратени сигнали с искане за образуване от българската прокуратура на досъдебно наказателно производство с внасяне на обвинителен акт в съда срещу Бойко Борисов.

Искането е направено след станалите известни показания от 25.11.2011 г. в български съд за престъпно посегателство срещу закона, извършено от Бойко Борисов.

Правозащитниците се позовават на заседание на друго дело в Шуменския окръжен съд, на което подсъдимият по делото "Килърите" – Васил Костов (Кеца), е говорил за връзките на Борисов с групировката СИК. Костов е присъствал на среща в столицата, в която са участвали Бойко Борисов, Сретен Йосич, бай Миле, Стоил Славов и др.

На нея босовете са обсъждали как да съберат пари, за да стане Б. Борисов секретар на МВР, като предложението след това е било направено на Петканов от така наречения кръг "Монтерей" с главни действащи лица В. Вълков, Ч. Чернев, М. Мутафчийски, Л. Гоцев и др.

Костов е бил и на друга среща на босове на СИК веднага след убийството на Поли Пантев, на която те са се карали за неговото наследство от 80-100 млн. долара.

Васил Костов е заявил, че Б. Борисов е отговарял за канала за хероин от Турция към България и за каптагона и синтетичната дрога – в обратна посока.

Като допълнителни доказателства представителите на гражданските организации посочват, че тази схема за престъпно нарушаване на закона – чрез подобен канал за хероин от Турция към България и за каптагон и синтетични наркотици в обратна посока – е описана и от свидетелските показания на Ваньо Танов, бивш шеф на ГДБОП, пред комисията за вътрешния ред на 40-то Народно събрание. Това признание на екс-шефа на службите дава основание за косвено потвърждение на изнесените факти пред Шуменския съд от 25.11.2011 г. от Васил Костов, се сочи в тогавашния сигнал до Борис Велчев.

Едновременно, в други медии се появиха и данни, които сочат преки връзки и общи интереси между Б. Борисов и дупнишките "феодали" "братя Галеви".

Те разкриваха оперативна информация, че в дупнишки цех на фармацевтичната компания "Актавис" нелегално се произвежда синтетична дрога.

Ще припомним, че собственик на "Актавис" беше небезизвестния "викинг" – исландецът Тор Бьорголфсон (впоследствие разследван за банкови машинации в Исландия) и конкубината на Б. Борисов по онова време Цветелина Бориславова и нейната СИБанк, от която тя побърза да се отърве, въпреки сигналите, че е разследвана от някои международни структури. Тази информация попълваше пъзела на изнесените от Танов данни за участието на Галеви в амфетаминовите канали.

Авторите на сигнала до прокуратурата и Европарламента насочваха вниманието и към други свидетелски легитимни показания, дадени пред съд в чужбина. На 7.04.2009 г. пред Белградския окръжен съд известният наркобос (посочен и от В. Костов пред Шуменския окръжен съд), Сретен Йосич (известен като Йоца Амстердам) под клетва заявява, че по времето, когато е бил в България, е "бил закрилян от главния секретар на МВР Бойко Борисов".

В същата посока е и свидетелството под клетва в същия югославски съд година и половина по-късно – на 30 ноември 2010 г., на защитен свидетел срещу Сретен Йосич – Тамислав Марянович, който признава, че "Бойко Борисов по времето, когато е главен секретар на полицията е бил човекът на Сретен Йосич и на дясната му ръка Слободан Джурович в България".

Правозащитниците цитираха и секретният доклад от 6.05.2006 г. на посолството на САЩ в София до Държавния департамент на САЩ във Вашингтон, в който се сочат обвинения от миналото на Борисов за връзка със сериозна контрабанда на метамфетамини. Информацията от американската секретна служба SIMO е потвърждение на тези обвинения. В нея се сочи, че Борисов е използвал поста си, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства – Цветелина Бориславова, управлява голяма банка – СИБанк, която е била обвинявана в пране на пари на организирани криминални групи и в участие в незаконни транзакции на Борисов. Посочени са и тесните връзки на Борисов с "Лукойл", както и дискретните му срещи с представители на руското посолство и един бивш руски посланик.

Твърде много и твърде подробни са съвпадащите информации от различни източници за съпричастността на Борисов към трафика на дрога от и към Близкия Изток.

Борисов е наблюдавал трафика на амфетамини в края на 90-те, но скача на по-високо ниво, след като престъпни босове му купуват поста главен секретар на МВР – това излиза от показанията на Васил Костов – Кеца през 2011 г., които е трудно да бъдат игнорирани, тъй като Кеца е вътрешен човек в групировките и е бил охранител на покойния Бай Миле.

В доклад на офицерите от НСС, писан през 2005 г. се твърди, че като главен секретар в МВР Борисов е закрилял бизнеса с амфетамини на иракчаните и Баретата.

Видно от обясненията на Ваньо Танов през 2008 г., каналът продължава да съществува и е закрилян от най-високо ниво в МВР след като Борисов напуска ведомството и се отдава на политическа кариера.

Тези процеси естествено са наблюдавани внимателно от службите на САЩ, които са натрупали съответната информация. За това свидетелстват както докладът, изготвен за швейцарска банка, публикуван в списанието "Конгрешънал куортърли", така и неочаквано разсекретения от Уикилийкс доклад на посланик Байърли, написан през 2006 г.

Всички съветници в американското посолство са участвали в изготвянето на портрета на Бойко Борисов, обрисуван в този доклад, който е с най-висока степен на секретност.

Впрочем, в доклада, публикуван в "Конгершънал куортърли" също се цитира неназован офицер от ФБР, който казва буквално следното: "Администрацията на САЩ направи ужасен избор с кого да си легне в леглото в България. Какъв ужас – изглежда в борбата с терора приемаме помощ от всеки, независимо колко е омърсен".


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 292, Dec. 2019
Вместо нефтодолара идва наркодоларът
Арестът на мексиканския наркобарон Хоакин /Ел-Чапо/ Гузман шест месеца след като беше избягал от строго охранявания затв...
    Гълтачите и несесерите с кокаин
Производителите и трафикантите сътрудничат със службите, политиците и армията. Тогава наказателният кодекс не действа, а...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com