Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Досие - актуална тема
Някои истини и неистини за Втората световна война /2/
Анализ на "Строго секретно"

На 4 февруари 2020 г. се навършиха 75 години от началото на Ялтенската конференция, т.е. срещата на лидерите на СССР, САЩ и Великобритания – Сталин, Рузвелт и Чърчил.

Това беше втората от трите срещи на победителите (Техеран – Ялта – Потсдам). Но конференцията в Крим беше ключова за следвоенния световен ред. Появи се терминът "Светът след Ялта".

Срещата беше организирана на 4 февруари 1945 г. от Йосиф Сталин (генерален секретар на СССР), Уинстън Чърчил (британски премиер) и Франклин Рузвелт (президент на САЩ).

Конференцията продължи цяла седмица.

Това беше втората им среща. На първата – в 1943 г. в Техеран – решаваха въпросите за победата над Германия.

В Ялта, когато тази цел беше почти постигната, те обсъждаха сферите на влияние в света и най-вече в Европа.

Полша

Основната тема на дискусията беше Полша. С атаката на Хитлер срещу Полша всъщност започна Втората световна война. франция и Великобритания, като съюзници на Полша, обявиха война на Германия през 1939 г., но не проявиха никаква активност на западния фронт, което даде възможност на Вермахта да се разправи с Полша.

На 17 септември 1939 г. според, секретните протоколи на пакта Молотов - Рибентроп, съветските войски влязоха на територията на Източна Полша (сегашните територии на Западна Украйна и Западен Беларус) и ги присъединиха към СССР.

Великобритания и САЩ не признаха този акт и продължиха официално да смятат Западна Украйна и Западен Беларус за част от Полша.

В началото на конференцията в Ялта ситуацията с поляците беше нееднозначна. По това време съветските войски вече бяха освободили Полша от нацистите и контролираха територията на страната. В същото време в Лондон беше полското правителство в изгнание, което беше признато от западните страни.

Сталин нямаше проблеми да убеди съюзниците в своята версия на полската следвоенна структура – властта във Варшава се формираше от временното правителство, появило се след влизането на съветските войски. Сталин се съгласи в него да влязат и некомунисти поляци.

В Ялта британците и американците признаха влизането на Западна Украйна и Западен Беларус – в съюзническите републики на СССР.

Чърчил и Рузвелт се съгласиха със Сталин, че източната граница на следвоенна Полша трябва да върви по така наречената линия на Керзон.

Като компенсация Полша получи Силезия и част от Прусия. Това бяха региони с мощна индустрия.

Германия

В Ялта беше решено Германия след победата да бъде разделена на окупационни зони. По-късно от тях се появиха ФРГ и ГДР.

Поставен бе и въпросът за предаването на Източна Прусия на СССР. Сега това е Калининградска област на Русия.

Решено беше Германия да се лиши от армия и военна промишленост и да се извърши денацификация.

Беше договорено, че 50% от всички репарации, събрани от германците, ще бъдат прехвърлени от англо-американските съюзници на СССР, като държава, която носи основната тежест на войната.

Балканите

Основният резултат беше преминаването на Гърция под "чадъра" на британците, а Югославия – в зоната на влияние на СССР. Властта в Белград получи лидерът на комунистите Йосип Броз Тито, който интегрира и "демократи" в правителството.

Далечният Изток

Беше договорено, че СССР след като победи Германия, ще атакува Япония. След това му бяха признати /върнати/ Курилските острови и Южен Сахалин, които имперска Русия загуби след Руско-японската война.

В Ялта Монголия беше призната за независима държава. СССР, от друга страна, взе под наем китайския Порт Артур и железопътната линия, водеща до него.

Китай беше признат като единна държава в границите от времето, когато избухна Гражданската война. Мао Цзедун разгроми Гоминдана на Чак Кайши и пое властта над цял Китай (с изключение на Тайван), създавайки Китайската народна република.

ООН

В Ялта бяха положени основните принципи на Организацията на обединените нации и на Съвета за сигурност, в който се срещнаха великите сили, които имат право на вето.

Това означаваше, че всички решения на Съвета за сигурност трябваше да се приемат единодушно.

В Ялта Сталин настояваше Украйна да бъде сред основателите на ООН, като република на Съветския съюз, пострадала най-много от войната.

Но тогавашните съюзници бяха утрешните съперници. След победата над Райха и разделението на Германия започна Студената война.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 295, March 2020
Царят на идиотите
...
    Каква евро-чакалня бе?
Започна поредната и присъща на българската политическа и икономическа сцена дискусия – дали да се излиза от валутния бор...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com