Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

НОВО ДЕЛО
Каква евро-чакалня бе?

Започна поредната и присъща на българската политическа и икономическа сцена дискусия – дали да се излиза от валутния борд и да се влиза в чакалнята на еврото, т.е. от лошо - към по-лошо.

В момента въпросът увисна в безтегловност. Защото за трагичното състояние на българската икономика и за трагичната кондиция на обществото една от основните причини е именно въвеждането в средата на 90-те години на валутния борд.

Ще припомним какво писахме за валутния борд в средата на 90-те години. За съжаление написаното се сбъдна:

Една от основните причини за кризата в България, както и за продължаващото затъване в нея, е наложеният ни от Запада в средата на 90-те години валутен борд.

България, след 1990 г. няма собствена финансова икономическа и валутна политика, както и банка, която да регулира икономическото развитие на страната, неговите темпове и вътрешното потребление чрез независима и автономна емисия на пари и други инструменти. Така България беше хвърлена в клещите на либералния капитализъм, в който държавата, вместо да защитава правата на собствеността, поддържа обирджийските действия на банкерите.

Друга причина е появата на новия режим за управление на банково-финансовата сфера, наричана "валутен борд", "валутно управление" или "механизъм за стопроцентно подсигуряване".

Както неведнъж писахме, същността на валутното управление се състои в това, че всички задължения на централната банка (паричната маса) се покриват напълно с резерви в определена чуждестранна валута. Централната банка се отказва от своите права да регулира обема на парите в икономиката. Емисионната й политика става безпомощна и пасивна. Банката просто обменя национална на чужда, по-сигурна валута (долар, евро, или според австрийската школа – на злато).

По този начин малка и бедна България беше поставена в ролята на донор на богатия Запад. Заедно с други такива донори от Източна Европа трябва да даваме "кръв" на умиращия западен свят.

Има и още една теза – че с растящи кредити навиваме вътрешното потребление. Това е глупост. Истина е, че се стимулира чуждата икономика, а не нашето производство, тъй като огромна част от потребителските и хранителни стоки са от внос. Реално се създава пазар за чуждото производство и се елиминира българското. С една дума, чрез валутния борд беше построена ефективна и стройна окупационна финансова система.

България е една унищожена в производствено отношение държава, реален ръст на паричната маса не може да дойде от производството. Заради тази причина имаме и хроничен външнотърговски дефицит, износът е по-малък от вноса. В тази ситуация закономерно се сриват и чуждите инвестиции, в това число и спекулативните. Още по-лошо е, че и естествените монополи са в чужди ръце и през тях също става постоянно изтичане на парична маса – в случая с ЧЕЗ или E.ON, към техните фирми-майки, което също съкращава вътрешната парична маса.

И така, имаме от една страна басейн, в който вода не се налива, а от другата – сифон, от който изтича налятото досега. В момента сме в ситуация, в която басейнът е почти пресъхнал, което обрича България и българите на криза, безпаричие, липса на инструменти за стимулиране на каквото и да било производство и т.н.

Валутният борд е режим на външно валутно управление. България е финансово и валутно колонизирана държава.

Това писахме в средата на 90-те години. Нещо да кажете?

Сега са се втурнали да ни вкарват в чакалнята на еврото, което ще е пълна загуба на национален суверенитет и тотално обезценяване и ограбване на България и българите.

От тази яма няма да излезем никога.

Изключително лош е и външният момент, в който се случва това. А той е, че окончателният финансов апокалипсис започна. САЩ напечатаха над 200 трилиона "кухи долари" с надеждата да отложат апокалипсиса, който обаче ще затъмни Великата депресия от 1929 г.

Светът е в окото на урагана, който е много по-силен и от 2008 г. Ураганът ще ликвидира и еврото.

В каква евро-чакалня сте тръгнали да влизате?

Отново ви обясняваме – във време на криза единственият победител е златото. Заради това всички сериозни правителства трупат резерви от злато, тъй като стойността му се скочи няколко пъти и може да надмине 3000 долара.

Залагането на златото е единственото правилно решение за страни, които искат да се подсигурят срещу кризата. Сега е удобно време за покупка на жълтия метал или за развитие на собственото производство /като например в Челопеч, където се извършва колосално престъпление спрямо България – виж стр. 3/.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 295, March 2020
Някои истини и неистини за Втората световна война /2/
На 4 февруари 2020 г. се навършиха 75 години от началото на Ялтенската конференция, т.е. срещата на лидерите на СССР, СА...
    50 години контрареволюции - какво означава/ше/ Vatican Incorporated /8/
Връщаме се отново към въвличането на България в "стрелбата по Йоан Павел ІІ" което беше една от най-големите атаки срещу...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com