Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Шахматната дъска
Босфор №2 ще промени геополитиката на Европа
Документация "Строго секретно"

Каналът Истанбул – т.е. Босфор № 2, ще промени геополитиката на Балканите и Европа. Ще се строи алтернативната морска навигационна артерия до Босфора която ще струва до 20 милиарда долара.

Трасето е одобрено, а търгът за неговото изграждане символично беше насрочен за 26 февруари, тоест за рождения ден на Реджеп Ердоган.

Каналът ще свързва Мраморно море с Черно море, заобикаляйки Босфора. Ширината му ще бъде 150 метра, дълбочината – 25. Смята се, че за година по него ще преминават до 85 хиляди кораба.

Това само по себе си е прекрасно, турските проливи са задръстени. Има многократни случаи на сблъсъци на кораби, нефтени разливи. Босфорът ще бъде разтоварен. Екологичната ситуация ще се подобри, ще започне активно търговско развитие на брега, изкуствени острови ще бъдат изсипани от почвата, изкопана по време на изграждането на канала. Яхтите ще се разхождат по канала, туристическата индустрия в Турция ще получи допълнителен стимул за развитие.

Властите на Турция от две десетилетия упорито напомняха, че Босфорът не е разтегателен и неговата пропускателна способност има предели. И редовно изостряха изискванията към корабоплаването през него. Сега през Дарданелите и Босфора годишно минават по 53 000 кораба.

За известно време турците даже успяха да намалят остротата на проблема, като просто забраниха преминаването през Босфора на танкери с голям тонаж.

В момента желаещите да минават по този път са толкова много, че често логистиката е препълнена с кораби, които маневрират на няколко метра един от друг. А някои кораби трябва с денонощия да стоят на котва, очаквайки разрешение за преминаване.

Строежът ще открие хиляди работни места, жилищна и търговска инфраструктура по бреговете на канала и ще ускори ръста на турската икономика. Турците осъзнаха, че срочно им е нужен голям проект, даже от международно равнище, благодарение на който ще могат да решат натрупалите се отдавна проблеми.

Каналът ще е алтернатива на Босфора и ще бъде дълъг над 43 км. Ще бъдат построени два нови града, и пристанища, които ще бъдат съответно на бреговете на Черно и Мраморно море. Едновременно ще бъдат реализирани и проекти на подводни тунели за автомобилен и железопътен превоз под Босфора, които ще струват допълнителни 5,5 милиарда долара.

Общо това ще бъде най-крупният проект в историята на Турция, който ще донесе и големи промени в геополитиката на Балканите и Европа.

С една дума, Турция навлиза още по-дълбоко в Европа и още по-близо до границите на България и Гърция и пренася Истанбул западно на 100 км. Защото новият канал ще минава паралелно на Босфора на 100 км западно от него, ще пропуска по 160 кораба дневно, в това число и най-големите танкери по 300 000 тона. Шлюзове и остри завои на канала няма да има.

По този начин 15-милионният мегаполис Истанбул ще се окаже поделен на три части: една азиатска и две европейски, като историческата му част Султанахмет и деловите квартали фактически ще останат остров по средата между Босфора и канала.

В близост до канала ще бъде построено и едно от най-големите летища в Турция.

По този начин Турция внася нов елемент в геополитиката на Европа, Евразия и Близкия изток, и ще даде възможност за ново транспортиране на енергоресурсите от района на Черно и Каспийско море към световните пазари и океани.

Загубите за България са очевидни. Заради сегашния режим отказахме изграждането на Бургас – Александруполис и Южен поток. По новия канал ще могат да минават и най-големите газови и нефтени танкери. Освен 150 милиона нефт през Босфора минават и 4 милиона тона втечнен газ и 3 милиона тона химикали.

На въпроса дали новият канал ще позволи на Турция /в разрез с Конвенцията от Монтрьо/ да пропуска военни кораби на други страни в Черно море без ограниченията, наложени от конвенцията, отговорът е, че Конвенцията от Монтрьо се отнася не само за Босфора, но и за Дарданелите и не може да бъде нарушавана от бъдещия канал.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 295, March 2020
50 години контрареволюции - какво означава/ше/ Vatican Incorporated /8/
Връщаме се отново към въвличането на България в "стрелбата по Йоан Павел ІІ" което беше една от най-големите атаки срещу...
    Дали Турция ще затвори Черно море за САЩ
На 21 януари 2020 г., преди сегашното изостряне на ситуацията в Идлиб /Сирия/, Реджеп Ердоган в интервю за CNN заяви, че...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com