Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

200 000 войски на НАТО до Русия и нови бойни глави за "Искандер

На 22 януари в Източния военен окръг на Русия в Бурятия войските на ракетното съединение са разработили въпросите за доставяне на "специални боеприпаси в условна зона". Основната цел на такива занятия е да се отработят координираните действия на транспортните единици с екипажите на транспортните машини на комплексите "Искандер-М" за доставка и прехвърляне на "изделия" както и по-нататъшното им транспортиране до определени зони.

Доколкото може да се разбере, това съобщение е първото официално признаване за наличието на ядрени ("специални") бойни части върху бойно-тактическата ракетна система 9К720 "Искандер-М".

На 23 януари Пентагонът започна прехвърляне на американски войски в Източна Европа за ученията "Защитник на Европа 20". Разтоварването на първия кораб, който достави оръжие и военно оборудване от Америка до германското пристанище Бремерхафен, беше на 22 февруари.

Маневрите ще започнат през февруари и ще продължат до август 2020 г. в 10 държави, включително балтийските страни и Полша... За да прецените обхвата и значението на "Защитник на Европа 20", трябва да се знае, че паралелно се планират още 24 оперативни и бойни мероприятия, които ще бъдат свързани в единен сценарий и организирани както от американци (около седем годишно), така и от европейски съюзници. Общият брой на участниците в оперативните и бойни тренировъчни дейности на САЩ и НАТО по границите на Беларус и Русия през този период може да бъде до 200 000 души, а не заявените 40 000.

До 200 000 натовци участват само в ученията. Но има много повече войски, които не участват, може да се каже, че по границите на Русия е създадена групировка, която е съпоставима с хитлеристката преди 22 юни 1941 г.

И отново се споменава "Искандер".

"Искандер" е уникално оръжие. Русия има десетки комплекси "Искандер", въведени на въоръжение през последните години не само в Калининградска област.

Влизането на "Искандер" на въоръжение започна в края на 2010 г. През 2011 г. беше съобщено, че сухопътните войски ще получат на въоръжение 120 комплекса "Искандер" до 2020 г.

Какво представлява "Искандер". Това е оперативен ракетен комплекс, предназначен за поразяване на бойните части на малоразмерни и площадни цели в дълбочина на оперативното построяване на войските на противника. Ударите могат да се нанасят по ракетните комплекси, реактивните системи за залпов огън, далекобойната артилерия, средствата за противоракетна и противовъздушна отбрана, самолетите и хеликоптерите, летищата, командните пунктове, центровете за връзка и други важни обекти на военната и гражданска инфраструктура.

Основната ракета на "Искандер" е едностепенна, управляема и маневрираща. Голяма част от нейната траектория на полета минава на височина 50 км, което намалява вероятността от поразяването й от противника до нула. В момента подобни задачи като "Искандер" не може да решава нито една друга аналогична ракета в света.

Първото, което е важно в "Искандер", е голямата далечина на стрелбата, бързината на разгръщане (времето за разгръщане е 30 минути, до пуска – от 4 до 16 минути, интервал между пусковете – 1 минута) и нанасяне на удара.

Всеки "Искандер" носи две ракети на пусковите установки и още две в запас. Това са твърдогоривни едностепенни ракети, чието главно преимущество е управляемостта и маневреността през целия полет, с помощта на аеродинамични и газодинамични перки. Ако на комплекса бъдат установени крилати ракети, арсеналът на целите значително ще се разшири.

Най-активните маневри са на най-важните участъци от полета – стартовият и финалният. През основното полетно време ракетата е на голяма височина до 50 км и специалното покритие я прави практически невидима за радарите. Тази част от полета става със скорост 2100 км/час. При приближаване към целта потенциалната ракета-прехващач трябва да лети на скорости 2-3 пъти по-големи, което е невъзможно.

Стартовата маса на "Искандер" е 3,8 тона, бойната част тежи 480 кг, ракетата може да носи 10 вида бойни части, в това число и касетъчни.

Семейството на "Искандер" включва три модификации.

"Искандер-М" е вариант за въоръжените сили на Русия. Далечина до 500 км.

"Искандер-Е" е износен вариант с далечина на стрелбата до 280 км и само една ракета на пусковата установка.

"Искандер-К" е специално за стрелба с крилати ракети. На него могат да са поставени и новите спортни ракети 9М729 с далечина до 480 км.

И именно заради тази крилата ракета 9М729, САЩ обвиняват Русия в нарушаване на Договора за малките и средни ракети, въпреки че Пентагонът разположи своята ПРО в Полша и Румъния с ракети, които са нарушение на този договор.

Що се отнася до крилатата ракета 9М729 за "Искандер", тя не е Game Changer.

Досега "Искандер" използваше няколко модификации на оперативно-тактически балистични ракети от серията 9М723 – с далечина до 500 км, и крилатата ракета 9М728, Р-500, за която беше заявена също далечина 500 км, за да отговаря на лимита от Договора за РСМД от 1987 г., който забранява крилати ракети с наземно базиране с далечина над 500 км.

Последва създаването на крилатата ракета 9М729, която, както беше съобщено тези дни, вероятно е с далечина до 48 км и по никакъв начин не нарушава Договора за РСМД.

Но въпреки това САЩ излязоха от Договора за средните и малки ракети.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 295, March 2020
Сравнение на реалния БВП в Китай, САЩ, Германия и Русия
Русия има един от най-мощните реални сектори на икономиката в света. Какво е реалната ситуация в световната икономика. К...
    Ядрен "Прометей" или каква ще бъде системата C-500
Руската усъвършенствана система за противовъздушна отбрана C-500 "Прометей ще допълни системите C-400 и C-300 от предишн...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com