Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Геофизика и геополитика
Спекуланти с климата, или никой не бърза със "зелената сделка"
Румен Илиев

Човечеството има изключителната привилегия да обитава планетата Земя само в едни тесни интервали на температурата (от -20°C до +40°C), при относителна влажност (от 30% до 80%) и съдържание на кислорода (около 20%). Към границите на тези интервали хората изпадат в паника – урагани, пожари, изригване на вулкани, цунами, наводнения, свлачища, топене на ледници – всичко сякаш предвещава апокалипсис.

В Австралия през 2019 г. от продължителната суша влажността падна до 10%. Пожарите унищожиха огромни площи, колкото цяла България.

Подобни бяха бедствията в Сибир и Амазонка. А достатъчно е концентрацията на кислорода (O2) да се повиши до 25%, за да станем безсилни срещу огнената стихия.

От друга страна, ако концентрацията на въглероден диоксид (Въглероден диоксид) се понижи под 0,015% (150 ppm), ще се преустанови фотосинтезата, включваща въглерода от атмосферата в биомаса. Ако пък "топлофикацията" на Европа – течението Гълфстрийм, еквивалентно на 1000 АЕЦ, отслабне и промени маршрута си, Северният Атлантик ще започне да замръзва и ще се появят нови "климатични", европейски бежанци от Запад на Изток.

След известен спад зелените движения отново се активизираха. Зачестилите природни бедствия наляха вода в мелницата на алармистите за "глобално затопляне". То стана нещо като нова религия и често пренебрегва очевидни факти – като всяка религия, защото не подлежи на обсъждане. А климатът се оказва, че зависи от толкова много фактори (интердисциплинарна наука), че единствената му норма е неговата промяна.

Появиха се и спекуланти, на които им замириса на големи пари и които почувстваха, че с непрестанно изказване на полуистини могат да принудят правителствата на много страни да ограничат емисиите на т.нар. парникови газове (ПГ), т.е. да забавят индустриалното си развитие с енергия от изкопаеми горива. Някои от тях, като например бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор и откривателите на озоновата дупка Шанклин, Фармен и Гарденер, както и по-късно Малина и Роуланд, получиха Нобелови награди за мир и по химия (1974).

Ал Гор твърдеше, че в 2015 г. до Северния полюс ще плаваме с лодки, че към 2035 г. хималайските ледници ще изчезнат и че озоновата дупка може да се използва като климатично оръжие. Въглеродният диоксид (Въглероден диоксид) беше обявен за опасен замърсител, благодарение на който ще нарастват глобалното затопляне и смъртността на хората по земното кълбо.

Именно по настояване на Ал Гор беше учредена една многолюдна комисия към ООН (195 члена), наречена Междуправителствена комисия за промените в климата (IPCC), в която учените са малцинство, затова пък лобистите са достатъчно. Тя изготвя вече пети доклад, в който предвещава глобално затопляне над 2°C, повишаване на океанското ниво и потоп за мегаполисите.

За щастие прокобите на IPCC се оказват силно преувеличени. Затопляне се наблюдава в Северното полукълбо, популацията на белите мечки противно на очакванията се увеличава, но... ледената покривка на антарктида е нараснала с 30% през последните десетилетия. А в резултат на увеличената концентрация на Въглероден диоксид в атмосферата (0,041%) добивите в земеделието и биомасата в горите и океаните също растат. Обективно погледнато "глобалното затопляне" е по-скоро полезно за растящото население на Земята.

Изглежда тези неоспорими факти накараха IPCC (Intergovernmental Panel of Climate Change) да предложи промяна на термина и да се говори за "климатични промени" вместо за "глобално затопляне". Учените престанаха да мълчат за измисления 97-процентен консенсус по време на Парижката конференция по климата (2014 г.) и 500 от тях подписаха декларация "No emergency" до Конференцията по климатичните промени на ООН през септември 2019 г., с която се опитаха да успокоят правителствата, че опасност за човечеството от увеличаване на концентрацията на въглеродния диоксид не съществува.

Въглероден диоксид е само един от факторите (и то не най-важният) за изменението на световния климат. Консенсус има само за това, че човешката дейност може да въздейства само върху локалния климат и примери за това са отслабването на Гълфстрийм след "почистването" на петролния разлив от British Petroleum в Мексиканския залив, както и мъглите от "фините прахови частици" (както срамежливо се нарича и дима от комините на беднорията в Софийското поле).

Все повече учени са на мнение, че "глобалното затопляне" е станало индустрия за правене на пари, власт и влияние от зелените движения.

Но "нобелистите" в IPCC, за разлика от "озоновите" нобелисти, не мирясват и продължават да събират подписи под Парижкото споразумение за климата от 2015 г. Необходими са много пари! Да припомним, че преди да стане "климатолог" Ал Гор беше милионер, а сега вече е милиардер. Корелация между увеличената концентрация на Въглероден диоксид и температурата на тропосферата е спекулация, която винаги може да бъде направена без да бъде оспорвана.

Климатичните вещици Урсула и Катрин обаче са безмилостни. На 29.11.2019 г. те прокараха Резолюция на Европарламента "За извънредното състояние в областта на климата и околната среда в Европа и на планетата", а сега готвят и съответния закон, с който членовете на ЕС ще трябва да събират климатичен фонд от 100 млрд. евро годишно. Със средствата от този фонд правителствата ще трябва да борят климатичните промени като закрият своите "мръсни" производства.

За да закрие трите си въглищни централи на България възнамеряват да отпуснат "внушителната" сума от 6 млрд. евро, т.е. сума равна само на заплатите на 30 000 служители в "Мариците" за следващите 20 години(!). За сведение, за закриване на мините си Полша поиска от ЕС 550 млрд. евро. И за да бъдат по-убедителни "вещиците" сравняват по грандиозност европейския проект "зелена сделка" (Green Deal) с програмата "Аполо" за изпращане на човек на Луната. Но съмненията, че човек е стъпвал на Луната са много силни. Явно алармистите се надяват, че след като една опашата лъжа шества вече 50 години по света, то всички по-малки лъжи ще минават по-лесно. Такъв беше поводът за войната в Ирак с лъжата на ген. Колин Пауел за БОВ, така стана с фреоните и озоновата дупка, с официалната версия за разрушаването на двата небостъргача на Световния икономически център в Ню Йорк на 11.09.2001 г., с квотите за емисиите на Въглероден диоксид след Договора в Киото и много други по-дребни лъжи.

Странно! Когато фреоните бяха обвинени, че разрушават озоновия слой, всички правителства склониха да ги заменят с "безвредни" хладилни агенти, които не съдържат хлор и флуор (затова пък са избухливи). Русия загуби 100 млрд., а хладилните и козметични фирми в САЩ – 200 млрд. долара. Спечели само монополиста "Дюпон".

Сега, след приемане на Резолюцията на Еевропарламента за климата, призоваваща страните членки с радикални мерки до 2050 г. да достигнат нулеви емисии на въглероден диоксид, т.е. да не добиват изкопаеми горива и да не използват двигатели с вътрешно горене, не се забелязва надежда за глобален консенсус. В ЕС категорично против Парижкото споразумение е Полша, която получи 10-годишна отсрочка, надявайки се дотогава алармистите за глобално затопляне да бъдат разобличени.

Най-показателен е примерът с Австралия, която остава най-големият износител на висококачествени въглища (вкл. коксуващи се) в света. Там беше открита най-голямата нова каменовъглена мина, която ще работи изцяло за експорт в Индия (60 млн. тона годишно). Разрешение чакат още 6 големи мини за въглища.

Технологически улавянето на пепелта от изгарянето на въглищата е решено с електрофилтри още в ХХ век и в Япония 97% от нея се използва повторно като пълнеж в строителството. 85% от електричеството на Австралия се добива от ТЕЦ-ове. Заплатите на работниците в този печеливш отрасъл са от порядъка на 100 000 австралийски долара годишно. Даже най-старата централа на лигнитни въглища (от 1964 г.) в щата Виктория, бълваща дим и Въглероден диоксид от 8 комина, като на нашите ТЕЦ в Раднево, е получила разрешение да работи до 2030 г. И после... ще монтират нови филтри и ще го продължат до 2040 г. Така се съхранява "златната кокошка" на Австралия. В момента бушуват пожари, но споровете със зелените грантаджии и твърдата позиция на правителството на Скот Морисън за запазване на въгледобива се подкрепят от мнозинството австралийци, заселили се в този континент на края на света именно заради полезните изкопаеми. Но политиците им знаят, присъедини ли се Австралия безропотно към Парижкото споразумение, Русия веднага ще заеме нейния дял в металургията на азиатските тигри Китай, Индия, Япония и Южна Корея.

Ето защо всички големи държави с огромни емисии на парникови газове отговарят енигматично: "Не трябва да се разчита вечно на изкопаемите горива. Но ще е нужен по-дълъг преходен период. Ще видим..."

Става ясно, че от актуализиране на Парижкото споразумение от 2015 г. няма да има измерим глобален ефект. Страните на ЕС отделят само 9% от парниковите газове на планетата. По-бедните европейски страни (Унгария, Чехия), загубили вече от търговията с квоти по пилотния проект, наречен Киотски протокол за климата, искат да развиват атомната енергетика и да заменят, доколкото е възможно, въглищата с природен газ, който отделя 1/3 по-малко Въглероден диоксид. Но суровината (уран-235) за АЕЦ също е ограничена, а САЩ правят всичко възможно да осуетят производството на електроенергия с руски природен газ и са готови да предложат замяната му с втечнени природен и шистов газ. Но операциите по получаване, втечняване, транспорт, прехвърляне в резервоари и изпаряване възлизат най-малко на 210 долара на 1000 куб. м, а цената на природния газ на европейските борси е 170. Трябва да си голям фен и марионетка на САЩ, като Б. Борисов, за да купуваш техния по-скъп газ. Или пък известно време световният полицай да е съгласен да търгува без печалба. Но последното е социализъм, а не капитализъм и затова априори е изключено.

Идват тежки години за тези страни, които ще се присъединят към "зелената сделка" на "климатичните вещици" за неутрална на парникови газове (ПГ) икономика на ЕС. Климатичният фонд на Европейския съюз ще бъде 100 млрд. евро годишно, но за преминаване към нулеви емисии на ПГ ще са необходими 260 млрд. евро годишно. От къде ще се вземе разликата? Вноската на България за изминалия 7-годишен период беше 480 млн. годишно, но за следващия (2021 – 2027 г.) ще трябва да нарасне двойно. Това означава край не само на парите за къщите за гости и екопътеки, на субсидиите (по 50 евро за декар) за богаташите-арендатори, произвеждащи суровини като пшеница, слънчоглед и рапица, но и за всякакво развитие на тежка, химическа и металургична промишленост.

Въпросът, както се казва, е с понижена трудност.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 295, March 2020
Отново за еврейския /и ромския/ въпрос
Едва ли е неочаквано реанимирането на така наречения "еврейски въпрос" във варианта "холокост" в някои европейски държав...
    Нещо не е наред с глобалното атмосферно налягане
На 23 януари 2020 г. всички световни медии публикуваха снимки от Испания, където крайбрежието на Каталуня беше залято с ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com