Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Нещо не е наред с глобалното атмосферно налягане

На 23 януари 2020 г. всички световни медии публикуваха снимки от Испания, където крайбрежието на Каталуня беше залято с пяна. Европейската академична наука, без да се занимава много с търсенето на истината, съобщи на местната общественост, че за всичко е виновна бурята, която в навечерието почти унищожи Майорка.

Бурята, разбира се, беше забележителна, но нека да разгледаме контурната карта.

Майорка е включена в архипелага на Балеарските острови. Но изглеждаше странно, че такава голяма буря дойде не от Атлантическия океан, откъдето трябва да дойде, а от вътрешното море, където вятърът няма откъде да дойде. Това можеше да се обясни само с някакъв ненормален спад на налягането – само тогава вятърът ще има откъде и накъде да духа.

И сега се връщаме към пяната.

В Индия на 2 декември 2019 г., тъй като наблизо нямаше бури, но имаше някои химически заводи, индийските власти обясниха на местните жители, че това бяха отпадъци от един от тях.

Мексико, 30 ноември 2019 г. Нямаше буря, нямаше и химически заводи. Властите обясниха на местните жители, че много риба умря в крайбрежните води, тя се е разложила и се е превърнала в пяна. И отново всички бяха доволни от обяснението на това чудо.

Но "чудесата" започнаха преди 5-6 години и всеки път "академиците" имаха различни обяснения. Например, когато през 2013 г. крайбрежието на Австралия беше залято с пяна, на хората беше казано, че циклонът Осуалд е виновен. Все пак имаше някаква истина в него. Циклон – какво е това? Циклонът е на първо място разлика в налягането, а налягането е това, което определя температурата на кипене на течността. Колкото по-ниско е налягането, толкова по-ниска е температурата на кипене.

Ако в океана се появи пяна, това, разбира се, не означава, че океанът кипи, пяната и локалното налягане определено са свързани помежду си, защото въздухът и водната пара са вътре в мехурчетата пяна. Ако направите налягането над океана по-малко, там ще се образува повече пяна и ако налягането в течността е направено голямо, тогава дори прахът за пране няма да се пени.

По този начин атмосферното налягане най-вероятно е отговорно за притока върху бреговете на пяната. На пръв поглед можем да кажем "И какво?". Но, ако погледнем по-отблизо ситуацията, можем да видим например съобщението от 19 януари 2020 г., че на този ден е било регистрирано рекордно високо атмосферно налягане над Великобритания, най-високо за последните 300 години.

А когато атмосферното налягане започне да бие рекордите, това не е "И какво?". Преди всичко това са проблеми с дишането, както в Перу, или проблеми с кръвното налягане, когато атмосферното налягане стане твърде високо.

Ако скоковете на налягането са локални – няма проблем, днес налягането е голямо, утре е малко. Но, ако налягането ту в едно място, ту в друго бие рекордите, тогава можем да мислим за глобален процес. Например, че Земята губи въздух. Или обратното – че в атмосферата има все повече газ.

Някой прави ли такива оценки? Кой следи "еталонното" атмосферно налягане? Или то си е нормално, но Земята е станала толкова топла, че е време на барометрите на барометрите на домакинствата да се добави нова скала.

Ако подобни чудеса с атмосферното налягане продължат, това може да завърши много интересно. Ако средното налягане върху Земята започне да се увеличава, тогава Земята постепенно ще се превърне в планета от гиганти: дърветата ще станат по-големи, хората и тревата по-високи. Някога тревата е достигала височина десетки метри, а дърветата са били дълги километри.

А ако налягането спада, ще бъде обратното, всичко ще се намалява – хората ще се превърнат в гноми, пълзящи по руините на цивилизацията, построена от "великаните".

Всъщност не е изключено съвременните хора да са точно такива "гноми" от предишни цивилизации.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 295, March 2020
Спекуланти с климата, или никой не бърза със "зелената сделка"
Човечеството има изключителната привилегия да обитава планетата Земя само в едни тесни интервали на температурата (от -2...
    Какво нагрява планетата със скорост 5 Хирошими в секунда
Миналата година световните океани са абсорбирали рекордно количество топлина. Колко е това в цифри?"Ако се измерва на вя...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com