Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Еxtra Фокус
StarLink – супершпионин в реално време

За да осигури функционирането на глобалната мрежа StarLink, SpaceX планира да пусне 12 000 спътника през следващото десетилетие, което драстично ще увеличи общия брой изкуствени спътници около Земята.

Според експертите цената на този проект на Илон Мъск надхвърля 10 милиарда дола.

На пръв поглед всичко е прекрасно – бърз и евтин интернет, глобално покритие, високоскоростен трансфер на данни.

Но един въпрос ни гризе – защо?

Защо ще се създава глобална спътникова мрежа за предаване на данни на стойност десетки милиарди долари, ако всички основни агломерации и икономически центрове на нашата планета отдавна са снабдени с евтин високоскоростен интернет.

Какъв е смисълът да се променя оптичният наземен кабел с рутера и малката антена на Мъск?

SpaceX казва – за вас в Европа може да е добре, но милиарди души живеят в Амазонка, Тибет и Пандшир, Сахара, Конго, които нямат оптичен кабел или мобилни кули.

Значи, оказва се, че тези 12 000 спътника са за онези хора, които в Африка живеят с 20 долара на месец.

Глупости! Кой ще повярва в подобни алтруистични импулси на американския капитализъм.

Може би тази мрежа за данни на StarLink е направена за специални хора, военни, геолози, туристи или журналисти?

Но и това не е истина. Що се отнася до военните, геолозите, туристите и дори журналистите, при тях с интернета всичко е наред. Вече действат дузина сателитни телекомуникационни мрежи за данни, които предоставят Интернет на всички, които се нуждаят от него.

И тук решихме да разгледаме по-отблизо какъв е този телекомуникационен спътник StarLink.

60-те спътника StarLink v0.9, изстреляни през май 2019 г., имат следните характеристики:

  • плосък дизайн с няколко високопроизводителни антени и една слънчева батерия;
  • тегло: 227 кг;
  • рулиращи устройства, използващи криптонов газ като гориво за регулиране положението на орбитата, поддържане на височината и отклоненията;
  • навигационна система Star Tracker за прецизно насочване.

Освен това всеки спътник StarLink има четири антенни фазирани решетки, които работят в диапазоните Ku и Ka.

Какво е антенна фазирана решетка и защо е необходима.

Фазираната антенна решетка е група антени със зададено относително възбуждане, където посоката на излъчване и (или) формата на диаграмата на насочеността се контролират чрез промяна на амплитудно-фазовото разпределение на токовете или полетата на възбуждане на излъчващите елементи.

Фазираните антенни решетки са широко използвани в различни аспекти на човешкия живот. Те се използват от мобилните оператори, в системите за сигурност и за предаване на данни. Подобни устройства се използват в сателитните връзки, радарите за военните самолети, системите за противовъздушната отбрана и космическа отбрана.

Важно е да се разбере, че съвременните радари с активна фазирана решетка, които са на такива самолети като Cy-57, Cy-35, F-22 и F-35, позволяват да се създаде триизмерно изображение на местността и територията, които те сканират. В същото време, благодарение на математическата обработка по време на полета на самолета се откриват и класифицират всички необходими цели и обекти. Например фазираната решетка на Cy-57 може едновременно да предава данни и да сканира околното пространство.

По този начин, ако се опираме на твърденията на Илон Мъск и SpaceX, на височина 400 километра от повърхността на нашата планета ще се въртят 12 хиляди спътника StarLink, всеки от които има по четири антенни фазирани решетки.

С други думи, 48 000 радара ще ни гледат денонощно от Космоса.

Представете си услугата Google Maps, където всички можем да наблюдаваме триизмерен модел на любимата ни планета, който е събран от стотици хиляди сателитни снимки на Земята.

Сега си представете, че можете да видите не само плоските изображения на Земята, но и триизмерна повърхност, по която автомобилите се движат в реално време, хората ходят, а самолетите летят в небето. Освен това всички тези хора и машини използват източници на електромагнитно излъчване и можете да ги систематизирате, класифицирате и, ако е необходимо, да проследявате и да правите нещо друго с тези данни.

Вярвата ли, че Илон Мъск е полудял и решил за десетки милиарди долари да осигури високоскоростен интернет на туземците в югоизточна Полинезия? Или проектът StarLink има някаква друга цел?


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 295, March 2020
В Египет откриха саркофаг с карта на отвъдното
На дъските на саркофаг е написан текстът на Книгата на двата пътя.Археолозите твърдят, че надписите, открити в саркофага...
    В Ухан започна Първата световна биогенетична война
През ноември-декември 2019 г. започна Първата световна биологична война с внедряването на диверсията, наречена коронавир...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com