Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
"Беззападност" срещу "стратегическо търпение"
03.2020

Начало като на новата 2002 г. би било достатъчно, за да запълни със своите събития началата на предишните 20 нови години – в САЩ, Русия и Китай. Съответно и тримата основни изпълнители са Тръмп, Путин и Си Цзинпин.

Всеки от тях поотделно решава своите задачи на фона на поредното придвижване на стрелката на така наречения часовник на "Страшния съд" само на 100 секунди от ядрения апокалипсис.

За какво става дума?

Путин, наред с обръщението си към Федералното събрание, смяната на правителството и промените в Конституцията, предложи среща на "Петте големи", т.е. на петте страни, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – Русия, САЩ, Китай, Франция и Великобритания. Залогът в глобалната игра беше вдигнат. На сцената излизат реалните движещи сили на геополитиката, начело с Русия.

Путин изпълни онова, за което говореше преди 13 години на Мюнхенската конференция през 2007 г. – върна суверенитета на Русия и допринесе максимално за разрушението на еднополюсния свят начело със САЩ.

Русия е готова за изграждането на нов световен ред. Тя има мощна армия, мобилизационна икономика, силна международна дипломация, генетична способност към съпротива и привлекателна идеология за справедливост.

САЩ, при Тръмп, изживяват може би най-сложния си период след войната – националисти срещу глобалисти. Как иначе може да се определи скъсването от спикера на Долната камара – демократката Нанси Пелоси, на обръщението на Тръмп към нацията, освен война. Диагнозата може да бъде само една – САЩ са в сериозен разкол, който може да ги раздели на две кръвотечащи половини.

Появи се терминът "вирус на разкола". Импийчмънтът на Тръмп, с който той лесно се справи, раздели американците на "за" и "против" Тръмп. Това обаче е само началото, защото силите, стоящи зад противниците на Тръмп – глобалистите, са твърде влиятелни и твърде много ще загубят, ако претърпят поражение.

На този фон и може би въпреки своите първоначални намерения, Тръмп стана, ако не вдъхновител, то поне символ на антиглобалистката революция в САЩ. Но Тръмп със своя лозунг "Да направим Америка отново велика" няма друг изход освен да върви напред, както и неговите противници да му пречат с всички сили и средства. Интересна е и промяната на настроенията на привържениците на Тръмп към Русия. Според последните сондажи, 50 на сто от републиканците считат Русия за съюзник. Разделението и тук върви на линията "патриоти – за, глобалисти – против".

Конфликтът не се отнася само за САЩ.

Великобритания излезе от ЕС, който е проект на глобалистите. Но и той се пука по шевовете.

Антиглобализмът от страна на "масите" е колосален. Вижте какво става с "жълтите жилетки" във Франция или със стремителния ръст на "Алтернатива за Германия във ФРГ".

Тенденцията е ясна.

Така стигам до най-голямото събитие в началото на 2020 г. – хибридната война на САЩ срещу Китай. След свинския грип, търговската и митическа война на Тръмп, забраната на "Хуавей" да купува американски чипове, птичият грип, дойде и сегашният коронавирус, който е биогенетична оръжейна катастрофа, разп ространявана с нанотехнологии, отработвани от ЦРУ още от 70-е години на миналия век. COVID-19 блокира половин Китай и тръгна да блокира и света.

Причината ли? Започнах да пиша за нея още преди 10 години, когато Китай изпревари САЩ и стана първа световна икономика на паритета на покупателната способност. Стартира и най-големия инвестиционен проект на ХХІ век "Един пояс, един път". Китай се утвърди като основен хаб на глобалната икономика и водещ търговски партньор за 130 държави.

Почти сигурно е COVID-19 е биооръжие, появило се в резултат на дългогодишната работа в американските, английски и израелски биолаборатории, които отдавна работят от Дрезден до Хирошима и Нагазаки, Виетнам, Фалуджа, Сирия и т.н.

Несъмнено коронавирус е политическо оръжие, което трябва да постига с минимум инвестиране политически цели.

Но Китай, както неведнъж в историята, обяви на вируса "народна война". Тъй като се занимавам с китайската тематика от средата на 70-те години, съм убеден, че Китай ще се справи с биоатаката. На първо място провежда най-големите в историята на планетата учения на Гражданската отбрана срещу химическа, био и ядрена атака.

На второ място, ще отстрани от икономиката си чуждестранните инвеститори, които извеждат в чужбина половината от печалбата на цялата китайска икономика, което, в условията на търговската война със САЩ, е недопустимо.

На този фон на безпрецедентна глобална несигурност и 100 секунди до ядрената "полунощ", Путин отправи предложение за започване на прям разговор за основните принципи на световния ред и за провеждане на среща на главите на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

Така се стигна и до тазгодишната Мюнхенска конференция, 13 години след онази, на която Путин разкритикува еднополюсния свят на САЩ.

За мото на сегашната конференция самите англосаксонци измислиха думата Westlessness – "беззападност", което е символично за среща, на която присъстваха ръководители на 40 държави.

Ще припомня, че още преди три години Меркел каза, че времената, когато можеше "напълно да се разчита на САЩ" са в миналото. От своя страна Макрон миналата година заяви, че НАТО се намира в състояние на кома.

Това е истина. Истина е също, че системата за сигурност, която съществуваше в света след Втората световна война и договореностите от Хелзинки за нерушимостта на границите в Европа вече не съществуват.

Тръмп обяви, че бъдещето "принадлежи на патриотите, а не на глобалистите". Си Цзинпин преди две години направи изявление за неизбежността на глобализирането, но с... китайска специфика.

През април – май НАТО започва в Европа мащабни учения 2020 г. Такова нещо Европа не помни от разгара на студената война от 1981 г.

Няма ги и договореностите за ядрената сигурност. Последният договор СНВ-3 също е на път да остане в историята. Започна оръжейна надпревара при хиперзвука, космоса, лазерите и т.н.

Светът е без стабилни основи, свободният пазар е фикция, договорът за климата не се спазва, капиталите се обезценяват...

Именно на този фон Путин направи предложение за среща на "петте големи". И ако не беше Русия, Мюнхенската конференция нямаше да има център, още повече, че самите европейци написаха доклада "Беззападност", заради което конференцията създаваше впечатлението на хаотично движение, в което Русия беше единствената точка на събиране, независимо дали става за положителни или отрицателни оценки на нейната роля.

Светът е на прага на огромни промени и все повече държави виждат в Русия гарант за съхранение на определени правила на играта.

Това се определя като "стратегическо търпение" на Русия, което отдавна е нейно достойнство. Но ясно е също, че това стратегическо търпение не може да бъде безкрайно и понякога свършва внезапно.

Засега, както писах в началото на 2020 г., "само армагедон се движи по разписание". Но тогава въобще не си представях, че биогенетичното оръжие COVID-19 вече беше внедрявано.

Моят съвет, както обикновено, е "надявайте се на доброто, но се гответе за лошото".


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 295, March 2020
Отровната целувка на мафията
За годините от живота на нашето поколение човечеството нарасна три пъти. Земята все още може да изхранва 7 млрд. жители,...
    Те не идват само за мен, те идват и за вас
Атаките срещу мен и издавания от мен над 25 години вестник отдавна излязоха извън Българя. Но интензифицирането им през ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com