Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Досие - актуална тема
Шенген – границите на /не/доверието
Анализ на "Строго секретно"

Първата политическа жертва на "двуцевната" криза – имиграционната, и сегашната – вирусната, е договорът от Шенген. ЕС беше затворен.

Старият континент преживява огромна криза на доверието. Жертвите напълно закономерно са "Шенген" и "Лисабон". Никакво доверие към никого, затваряне на границите, блокиране на основните принципи за свободно движение на хора, стоки и капитали.

Крахът на Шенген обаче започна по-рано, с временните отмени на контрола на вътрешните граници в Шенген.

Да се върнем накратко към близката история на ЕС.

Договорът, подписан в малкото люксембургско селце Шенген преди 35 години доведе до появата на най-голямата в света зона за свободно движение. През 2019 г. 340 млн. европейци поне веднъж преминаваха през невидимите вътрешни граници на ЕС или поне трябваше малко да намалят скоростта при преминаването от една страна в друга. Над 2 милиона от тях преминаваха тези невидими граници поне два пъти дневно – до работа и от работа.

Началото беше скромно. Експериментът започна през 1985 г. Леките и транспортни коли имаха залепени на стъклата си зелени стикери и можеха да се движат безпрепятствено между Германия, Франция, Люксембург, Белгия и Холандия, т.е. страните - основателки на ЕИО от 1956 г.

Договорът от Шенген, който формално влезе в сила през 1995 г. отмени граничния контрол на границите на страните-членки. След това към него се присъединиха и другите страни-членки на ЕС с изключение на Англия и Ирландия. Извън ЕС договорът приеха и Норвегия, Лихтенщайн, Исландия и Швейцария.

Полша беше приета през май 2004 г.

Хърватия обаче чака 13 години.

Румъния и България – над 13 години и вероятно никога няма да влязат в Шенген, докато налице е мафията в София и участието й в наркотрафика, трафика на хора и оръжие. А и защото, за да бъде приета една или друга страна в Шенген, е нужен пълният консенсус на всички страни-членки.

Така или иначе, благодарение на Шенген се появи категорията на "гражданина на ЕС" и началото на изграждането на нова наднационална европейска самоличност. Тя нямаше да се появи при наличието на граници и най-вероятно ще изчезне с тяхното сегашно възстановяване.

Според Шенген, страните-членки могат да върнат контрола на вътрешните си граници, ако се появи "сериозна заплаха за вътрешната сигурност".

В резултат, след миграционната криза от 2015 г. страните-членки над 50 пъти си връщаха "временно" граничния контрол, предимно срещу нелегалните имигранти и терористи. Пет големи държави – Франция, Германия, Дания, Швеция и Норвегия от времето на миграционната криза поддържат непрекъснато контрола над част от своите граници.

Временно ги връщаха Испания и Полша – през 2018 г. и 2019 г.

Според Шенген страните могат да си връщат граничния контрол не по-дълго от шест месеца заради възможни за предвиждане събития или до две години, в "извънредни ситуации".

И, когато през 2015 г. девет страни от ЕС върнаха контрола над своите граници, а други отказаха да приемат имигранти в рамките на системата на разпределение, тогавашният президент на Франция Николас Саркози заяви, че "договорът от Шенген е мъртъв".

За да се стигне до април 2019 г., когато сегашният президент на Франция Емануел Макрон съобщи за "фундаментално преустройство на Шенген". И отново ставаше дума за Полша и Унгария, които отказаха системата за разпределение на имигрантите.

През 2015 г. Шенген беше спасен от Меркел, която прие над 2 милиона имигранти, предимно по балканския маршрут. През 2016 г., благодарение на договора с Ердоган за 6 милиарда евро, ЕС отново си купи време, за да се стигне до сегашната вирусна криза, която погреба Шенген и е на път да направи това и с ЕС.

Защото никой не вярва в създадената от Урсула фон Лайен специална наднационална група за борба с вируса и всички страни взимат нещата в свои ръце.

Проблемът е в това, че проектът за Европа без граници беше недовършен, както недовършено е и еврото, за което липсва банков съюз. Заради това съюзната валутна система, която се разпада при всяка поредна криза, ще бъде причината за разпадането на ЕС.

Същото е и с Шенген, който вече не съществува. Или както се казва – в "Чумата" на Камю – "в криза всеки се чувства самотен и разчита само на себе си".


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 297, May 2020
Царят на идиотите
...
    Европа срещу GAFA
Еврокомисията представи цифровата стратегия на страните-членки на ЕС. Залогът в тази игра е цифровият суверенитет на жит...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com