Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

НОВО ДЕЛО
Европа срещу GAFA
Документация "Строго секретно"

Еврокомисията представи цифровата стратегия на страните-членки на ЕС. Залогът в тази игра е цифровият суверенитет на жителите на Европа в епохата на изкуствения интелект и глобалните – предимно американски, интернетни монополни платформи – Google, Apple, Facebook, Amazon /GAFA/.

В нашите времена личните данни на милиарди хора са контролирани по феодален начин от фирмите със съкращението GAFA, които изградиха огромна частна инфраструктура.

От една страна тя е използвана за наблюдение и анализиране на онова, което правят хората и "произвеждат" информация за тях.

От друга страна тази информация е преработвана на търговска печалба от рекламата и позициониране на различно съдържание.

Интернетните платформи станаха гигантски лаборатории, специализирани в проучване на поведението на клиентите. Едновременно са и пазар за услуги и информация, без които вече не можем да функционираме.

Къде тук има място за суверенитет, който най-просто може да бъде дефиниран като "власт над данните, алгоритмите и целия бекграунд, необходим за изкуствения интелект". Трудно е да си представим, че можем сами да го извоюваме.

Данните се събират дискретно, тайно и без да усещаме. Тяхното генериране и анализ става без нашето знание и съзнание.

Ефектът е персонализиране на рекламите и насочване на съдържанието, търговски препоръки, подсказване как да се живее, които са представяни като изгодна услуга. Но това не ни помага да избягаме от света, в който сме източник на данни или цел на манипулиране. Дава ни илюзията, че нещо контролираме. Но не е така.

Заради това все по-големи надежди се свързват с Еврокомисията, която може да разбие цифровите монополи, да запази личните ни данни и да отвори пазара срещу монополистите от GAFA.

Нещата са много сложни. Местните национални пазари са отдавна колонизирани от глобалните корпорации.

Правителствата разбират своите ограничения и зависимостта си от американските фирми.

Проблемът е в това, че националните органи за защита на личните данни и за защита на конкуренцията и потребителите не са в състояние да воюват за правата на местните потребители срещу глобалните фирми. За да се воюва в тази лига трябва да се противопоставят силни състезатели, които липсват в европейските учреждения, да не говорим за българските. Гражданите могат да разчитат само на националния контактен пункт, който предава и препраща техните оплаквания или искания за сваляне на съдържание или банкиране на някой акаунт за повторно разглеждане от Facebook или Twitter.

По този начин националните държавни органи не ограничават цифровите крале, но напротив – направо ги легитимират.

Заради това собствената визия за цифров суверенитет Еврокомисията представи на 19 февруари.

"Бялата книга за изкуствения интелект" е предвестие за регулиране, което от една страна ще попълни вече съществуващите наредби и ще въвежда задължителни тестове и даже механизъм за сертифициране на най-рисковото внедряване на изкуствения интелект. Става дума за използване на онези технологии в сферата на подбора, здравето, транспорта или правораздаването навсякъде там, където налице са права на човека и риск от тяхното нарушаване. Европейските чиновници разбират, че няма нито развитие на изкуствения интелект, нито цифров суверенитет без контрол над данните.

Заради това вторият програмен документ е "Европейската стратегия за данните", формирана от Гиери Бретон, наред с Маргарет Вестагер. Именно той има най-твърд курс срещу доминиращите американски платформи.

Реакциите от другата страна на океана показват, че действията на ЕС са им направили впечатление. В Брюксел пристигнаха различни шефове на Google, Amazon, Apple и Facebook. Дали това означава, че ЕС е обявила война на американските платформи? Все още не, но първите зарове бяха хвърлени.

Еврокомисията разчита на това, че много важни проблеми, като ограничаване на вредните емисии, управлението на транспорта, следенето на енергийните загуби, противодействието на вредните емисии, могат да бъдат решени и с анализа на данните и внедряването на изкуствен интелект. Но липсата на данни в ръцете на публичните органи е препятствие за успеха на този експеримент. И войната срещу GAFA ще се изостря.

В нашия свят всяко движение генерира цифрови следи, които не изчезват, но са складирани в търговските сървъри. Google знае, че идва грипна епидемия още преди в болниците да влязат първите болни, тъй като нашият "първи лекар" вече е самата търсачка. Знае точно къде живеят и как се движат потребителите на Google, с колко други хора имат контакт през деня, от коя аптека най-често купуват и колко дълго отсъстват от работа. Същото се отнася и за производителите на смартфони и различни интелигентни уреди. В Uber например успяха да променят мрежата за нощни комуникации по-добре от управленията на градския транспорт.

Еврокомисията иска да стигне до тези търговски ресурси – да задължи фирмите да представят данните за публични цели. Идеята е правилна. Спорни обаче могат да се окажат разходите за постоянно и безплатно сътрудничество с публичните органи, особено от страна на по-малките фирми. Но засега още продължават преговорите и Европа не е поискала "данък върху данните".

Твърдата позиция срещу доминиращите американски платформи най-вероятно ще се появи в "Кодекса на цифровите услуги", предвиждан за края на годината.

Тук е нужна независима инфраструктура, а не GAFA.

Технологията, в която ще инвестира ЕС, ще бъде отворена и достъпна за всички, които ще спазват определените правила и условия.

Това означава, че не частни фирми, а самият ЕС ще ги изгради в рамките на публично-частна инвестиция и ще я направи широко достъпна.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 297, May 2020
Шенген – границите на /не/доверието
Първата политическа жертва на "двуцевната" криза – имиграционната, и сегашната – вирусната, е договорът от Шенген. ЕС бе...
    50 години контрареволюции - какво означава/ше/ Vatican Incorporated /10/
Следя с интерес и симпатия посланията на папа Франциск за слагане на край на всички войни, терористични атаки и страдани...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com