Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Противоракетната система на Русия "Нудоль" ще е непробиваема

Тази новина остана почти незабелязана поради пандемичната истерия. Или може би сухата й презентация не е интересна, без да се разкрива дълбочината, на новите възможности на армията на Русия. Защо?

Миналата година руското Министерство на отбраната показа от всички ъгли тестването на новата ракета за прехващане 53Т6, която е в състояние да развие поразителна скорост до 7 км/сек. (19 800 км/ч.), с обхват от 1000-1500 км, с височина на прихващане 10-30 км.

Но дискусията не е за самата ракета, а за комплекса А-235 "Нудоль", на който сме се спирали и в миналото, като абсолютния противоракетен щит на Русия. 53Т6 е неговата нова ракета.

"Нудоль" се разработва от 2010 г., за да замени съветската система за противоракетна отбрана А-135, която е стратегическа система за противоракетна отбрана и защита на Москва. Изграждането на противоракетната система А-135 започна още през 1980 г. и влезе в експлоатация през 1989 г. Някои източници посочват 1995 г., позовавайки се на факта, че тогава цялата система започна да функционира напълно.

А-135 "Амур" се появи след договора между СССР и САЩ от 1972 г. и допълнителния протокол от 1974 г., според който СССР и САЩ могат да имат само една противоракетна отбранителна система и 100 ракети-прехващачи в неподвижни позиции.

В САЩ базата им за противоракетната отбрана Stanley Mickelsen в Северна Дакота защитаваше базата Grand Forks, където са разположени междуконтиненталните силозни балистични ракети Minuteman. Системата за противоракетна отбрана Safeguard осигурява частична противоракетна отбрана за цяла Северна и Южна Дакота, Минесота, голяма част от Уисконсин и източна Монтана. Системата Safeguard влиза на бойно дежурство през 1975 г., но още на следващия ден Конгресът реши да спре проекта. След година и три месеца активна работа той беше изведен от експлоатация, 5,7 милиарда долара бяха хвърлени на вятъра. Нарекоха го "промяна в доктрината", сега биха казали – успешно съкращаване.

Понастоящем единствената работеща част от комплекса е радарът за разпознаване.

През 70-те години в СССР и САЩ започна изграждането на огромни стационарни радари с висока мощност и обсег във въздуха и Космоса няколко хиляди километра за откриване на момента на ядрен удар и системите за противоракетна отбрана да получат необходимата информация за отблъскване на ракетен удар.

Дълго време САЩ пазеха в тайна разработването на мобилна версия на противоракетната отбрана, която беше внедрена в системата Aegis с военноморски ракети, разположени на крайцери, както и в шахти, т.е. способни да прехващат както ракети със среден, така и междуконтинентален обсег. Възможността да изпращате кораби почти навсякъде по света позволява маневриране на противоракетната отбрана и дава значително предимство при изпреварващ удар.

На 13 декември 2001 г. президентът на САЩ Джордж Буш обяви едностранното оттегляне на САЩ от Договора за ПРО от 1972 г. Отговорът на Русия беше озвучен от Путин на 1 март 2018 г. пред Федералното събрание със съответните видеоилюстрации за преодоляване на системите за противоракетна отбрана на САЩ. И сега беше съобщено, че системата "Нудоль" има нова ракета за прехващане 53Т6.

Съобщението беше следното:

"За първи път е решена задачата за създаване на електрическо хидравлично задвижване с инсталирането на транспортен и изстрелващ контейнер с висока степен на вертикална точност за противовъздушната и противоракетната отбранителна система. Разработено е оборудване за автоматизация на стартиране. Създадено е транспортно превозно средство за експлоатацията на самоходната пускова установка."

С една дума – "Нудоль" е подвижна и има нова ракета.

Това означава, че с течение на времето руската армия ще има възможността да защитава определен град или регион от евентуален ракетен удар. Това означава, че вероятността от подобно нападение ще намалее пропорционално на броя на мобилните системи за противоракетна отбрана, пуснати в експлоатация. Това означава, че такива оръжия могат да бъдат разположени и извън Русия, за да създадат непроницаем "чадър", например в Сирия.

Сега новата разработка се позиционира предимно като ударен в мобилен антисателитен комплекс, а в бъдеще няма да има ограничения за използването на тази система.

Всъщност само Генералният щаб знае пълния набор от приложения на мобилния "Нудоль" и неговите ракети.

Според някои данни една от ракетите на "Нудоль" – 51Т6, има две степени: първата е твърдогоривна, във втората се използва двигател с течно гориво. Тя може да поразява цели на височина от 70 км до 670 км, т.е. в Космоса. Сведенията за прехващането са противоречиви и се различават повече от два пъти – от 350 до 850 км. Ракетите 51Т6 стояха на бойно дежурство до 2006 г., след което започна техният демонтаж.

Другата ракета е 53Т6, която има две твърдогоривни степени с уникална динамика с прекрасни скоростни характеристики. Нейните натоварвания – надлъжни и напречни, са абсолютен световен рекорд. Има и най-високата в света енергонаситеност. Официално съобщаваната далечина на прехващане е до 1000 – 1500 км, височина – до 30 км. Ракетата може да унищожава междуконтинентални балистични ракети със скорост до 7 км/сек.

Но реалностите се отличават съществено от тези цифри. След изпитанията беше съобщено, че системата има значителни запаси по всички параметри. Скоростните ракети 53Т6 могат да поразяват балистични цели на далечина 2,5 пъти по-големи, и на височина 3 пъти по-големи от сега атестираните.

Системата е готова да изпълнява задачи и по унищожение на нискоорбитни спътници и други обекти.

Ефективността на сегашната система А-135 на Московска област възлиза на 90 процента, т.е. 90 процента от целите при масирано въздушно космическо нападение трябва да бъдат унищожени. За Централния промишлен район този показател е 60 процента.

Противоракетите за близко прехващане са предназначени за унижението на бойните блокове на атмосферния участък на полета на целите и има високи полетно-технически характеристики.

Новата система е обозначена като А-235, т.е. А-235 идва на смяна на системата А-135.

А-235 е предназначена не само да защитава на централни промишлени райони, но и на други важни обекти на Русия.

В нея ще има ракети за близко и далечно прехващане. Модификацията на ракетата 53Т6 – условно е 53Т6М, е засекретена, но е ясно, че ще има повече отколкото в базовия модел. Известно е, че нейната бойна част ще бъде кинетична, т.е. без взривни вещества. Поразяването на целта се осъществява с механичен удар с висша енергия. С това тя се отличава от 53Т6 с ядрена бойна част с мощност 10 килотона.

Тъй като системата А-235 ще е мобилна, а не шахтена, това означава и разширение на зоната за прикриване.

Според данни на министерството на отбраната на Русия, зенитната ракетна система С-500 ще бъде обединена както с досегашната А-135, така и с новата А-235. С-500 ще стане основа на единната национална система за ПРО и ПВО.

С-500 ще прикрива регионните крупни градове, промишлените обекти и стратегически цели. С-500 е с радиус до 600 км, открива и едновременно съпровожда до 10 балистични свръхзвукови цели, летящи съ скорост до 7 км/сек. и ще има възможности за поразяване на бойни блокове за хиперзвукови крилати ракети.

Серийните доставки на С-500 започнаха през 2018 г. Кога ще влезе в строя системата А-235 не е известно.

Главен разработчик на ПРО А-235 в рамките на опитните работи по "Нудоль" – по-рано се срещаше обозначението "Самолет М", е концернът Алмаз-Антей.

Предполагаемото място за разполагането на новата система за ПРО ще стане бившият район за базиране на системата А-135 под Москва. Двустепенните противоракети ще бъдат въоръжени както с обикновени, така и с ядрени бойни части.

Новата система за ПРО реално ще стане комплексна интегрирана система за въздушно космическа защита на Русия. САЩ въобще не са имали и няма да имат нещо подобно.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 297, May 2020
Русия изпревари САЩ при хиперзвука
Хиперзвуковите оръжия се превърнаха в ядро на конкуренцията между САЩ и Русия. Именно руската разработка на хиперзвукови...
    "Смерч" унищожава всичко на 680 декара
През януари-февруари Русия разположи установки "Смерш", с обхват 90 км, в сирийския Идлиб. В обхвата им влизат и прилежа...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com