Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Досие - актуална тема
Пази Боже, НАТО да ни опази!
Анализ на "Строго секретно"

В шума около вируса COVID-19 остана незабелязано едно друго голямо събитие, което беше рекламирано на интернетните страници на натовските армии, като военни учения Defender Europa 20 и с текста: "Демонстрация на възможностите на американската армия за бързо прехвърляне на значителни бойни сили с цел подкрепа за НАТО и реакция на всяка кризисна ситуация".

Щабните офицери на пакта от месеци разработваха плановете на най-голямата от 25 години операция за прехвърляне на американските сили в Европа. В ученията трябваше да участват 37 000 войници от съюзните държави, в това число 20 000 американски войници, прехвърлени направо от територията на САЩ, и други 9 000, които се намират в Европа.

Маневрите трябваше да отработят транспорта на оборудване, оръжие и хора на територията най-напред на Полша, а след това на Литва, Латвия и Естония.

През януари от няколко американски пристанища потеглиха по 12 маршрута конвоите с транспортните кораби. Преминаха 4 000 км, возейки през океана около 1430 колесни транспортьора, 800 гъсенични, в това число и най-новите танкове Abrams M-1 и бойните пехотни машини М2 Bradley.

През февруари конвоите достигнаха до няколко европейски пристанища, в това число белгийския Антверпен, холандския Висинген, немския Бремерхавен и естонския Палдиски.

Започна разтоварването от машините, които трябваше вече да се движат на собствени колела и вериги. Към тях се присъединиха намиращите се в европейските хангари. Повечето тръгнаха към Полша, където бяха планирани най-големите учения.

Първите две колони американски войници влязоха в Полша от Германия вечерта на 28 февруари. Следващите – през следващите дни, през Швиецко и Колбасково.

Преминаването беше планирано така, че да не затруднят ежедневието на живеещите наоколо поляци, т.е. колоните се движеха предимно през нощта.

На 28 февруари маневрите бяха "благословени" от Москва. Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валери Герасимов предупреди, че заради липсата на диалог маневрите са чиста провокация. "Разтревожени сме от действията на НАТО в близост на границите с Русия".

Плановете за маневрите предвиждаха, че основните сили на американските части от 14 000 войници ще стигнат до полигона, когато там ще бъде цялото им въоръжение, т.е. около 10 март. Но нещо се случи.

Транспортните самолети не се появиха. Въпросите от съюзниците към Пентагона бяха посрещнати с формулата, че заради коронавируса се е стигнало до бъркотия в логистиката. Но скоро всичко ще се изясни и армията се стартира.

Ставаше дума, че именно по това време президентът Тръмп забрани полетите до САЩ, а Пентагонът въведе административни ограничения спрямо чуждестранните войници. Обаче не спомена и дума за отдавна планираните учения в рамките на НАТО.

Да изпратят своите войници отказаха обаче още няколко европейски страни, оправдавайки се с коронавируса.

Въпреки липсата на американците и на повечето съюзници, на 11 март на полигона в полския полигон в Дравско Поморски министърът на отбраната Мариуш Блашчак съобщи, че маневрите започват.

Два дни след официалното започване на Defender-Europa 20 от европейското командване на САЩ пуснаха информацията, че "от 13 март цялото движение на персонал и оборудване от САЩ към Европа е спряно. Това обаче не означава край на ученията. Те ще продължат в Полша, но без участието на американските войници, намиращи се вече в Полша.

Но намиращите се в Полша американски войници бяха само офицери и шофьори на различните машини и техните механици. Това означаваше, че учения няма да има.

Разбира се, медиите не забелязаха това. Забелязаха обаче, че полският командващ ученията е дал положителен тест за коронавируса, който е бил хванал няколко дни по-рано в немския Висбаден от шефа на щаба на италианската армия, където били заедно са конференцията за предстоящите учения.

И офицерите започнаха масово да се тестват, като на ученията вече никой не обръщаше внимание. По-важно беше дали кихат или кашлят, или са им сополиви носовете, отколкото да атакуват руските граници.

По същото време се появиха и информациите, че ученията ще продължат, въпреки коронавирусната пандемия.

Но американците си събраха багажа и нямаше никакви опити за модифициране на маневрите. Защо?

Хипотезата е следната.

По време на маневрите, за медицинската сигурност на участващите в тях части трябваше да отговаря страната, на чиято територия се намират, т.е. Полша, Литва, Латвия и Естония. Но американците не знаеха, че така наречените медицински служби просто не съществуват в армиите на тези четири държави, заради което вирусът би могъл да застраши самите американски войници.

По-добре е да си вземат багажа и обратно към САЩ, където ги чакаше карантина, за да си починат от напрежението на ученията в Европа.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 298, June 2020
Царят на идиотите
...
    Как да си направим респиратор по време на карантина
На пика на така наречената "корона-пандемия" главният вирусолог на правителството и аспирантиран пожарникар, заедно с но...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com