Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Октоподът
Картелът Синалоа: Мексиканският наркотрафик от САЩ до Япония
Документация "Строго секретно"

Наркокартелите са организирани престъпни групи, участващи в незаконната търговия с наркотици.

За картел се счита обединението на няколко барони на отделни пазари на наркотици, сключено с цел съвместна координация на производството и дистрибуцията на "стоката".

Наркокартелите вече стигнаха до нивото на транснационалните корпорации и добавиха към своята дейност продажбата на оръжие и боеприпаси, убийства по поръчка, изнудване, отвличане, както и организирането и спонсорството на терористични атаки и въоръжени конфликти.

Доходите от дейността на наркокартелите са 2/3 от икономиката на Мексико и на редица държави в Латинска америка и Карибите. Широката общественост възприема картелите като регионален вътрешен проблем на Латинска Америка и Карибите. Но в действителност този проблем е много по-голям.

Най-мощният картел днес е Синалоа, известен още като организацията на Гусман–Лоера или Тихоокеанският картел. Според ЦРУ този организация е с най-големия трафик на наркотици в света – над 10 милиарда долара годишно.

Картелът Синалоа беше създаден в края на 80-те години след разпадането на прочутия картел в Гуадалахара, организиран то Михел Анхел феликс Галярдо.

Хоакин Лоера Гусман (известен още като Ел Чапо или Късият) застана начело на организацията. По онова време Галярдо искаше да създаде най-голямата мрежа за разпространение на марихуана в Мексико и да излезе извън контрола на кокаиновите колумбийски барони. Той успя да обедини най-големите мексикански пазари и да започне производството на марихуана и кокаин в Мексико, но арестът попречи на амбициозните му планове.

Картелът Гуадалахара се раздели на три отделни престъпни структури – картелът Хуарес, картелът Тихуана и картелът Синалоа.

Последният получи най-обширните територии за плантации и контрола над мексиканско-американската граница. Днес най-малко 150 000 души са в картела. Това са тези, които са наясно за кого работят и са пряко свързани с производството и продажбата на наркотици, незаконните банкови операции, продажбите на оръжие, убийствата и отвличанията.

Но, както се оказа по време на акциите на федералните американски агенти в центрове, организирани от Синалоа в Аризона, много дилъри нямаха представа кой доставя стоките за продажба. Заради това е трудно да си представим колко служители работят във фирми, които са с легитимни бизнеси, но разполагат със средства от продажбата на наркотици на Синалоа в уставния си капитал.

В световен мащаб картелът стана известен, след като Синалоа открито се противопостави на мексиканските правителствени сили, а "Бойците на Синалоа" обсадиха град Кулиакан и освободиха сина на Ел Чапо – Овидио Гусман Лопес, заловен по-рано от полицията.

Престрелките спряха след личната заповед на президента на Мексико Андрес Обрадор да се освободи задържаният , за да се избегнат жертви сред цивилното население. Така картелът демонстрира превъзходството си и показа, че може да диктува условията на мексиканското правителство. В същото време това беше послание към конкурентните картели.

Синалоа запази контрола над 16 щата в Мексико и основните канали за доставка на наркотици от Колумбия, Венецуела, Перу и Гватемала.

Картелът Синалоа отговаря и за по-голямата част от доставката на наркотици в САЩ чрез "филиали" в поне 11 американски щата. Не е изненадващо, че след ликвидирането на лидера на "Ал Кайда" Осама бен Ладен, САЩ обявиха ръководителя на картела Синалоа, Хоакин Лоера Гусман - Ел Чапо, за най-опасния престъпник в света.

Наградата за залавянето на Ел Чапо беше седем милиона долара, най-голямата сума в историята на борбата с международния трафик на наркотици, докато Вашингтон не отпусна 15 милиона за информация, която може да доведе до арестуването на президента на Венецуела Николай Мадуро (което според Тръмп също е свързан с мексиканския трафик на наркотици).

Политици на различни нива многократно са били обвинявани във връзки с организацията на Ел Чапо. Не толкова отдавна колумбийският вицепрезидент Марта Лусия Рамирес получи банков превод по сметката си от един наркобарон, който си сътрудничи със Синалоа. Преди това бившите мексикански президенти – Енрике Пенья Нието и Фелипе Калдерон, бяха обвинени в получаване на многомилионни подкупи от картела.

На какво седи Синалоа.

В момента центърът на картела е в град Кулиакан в щата Синалоа, но "златният триъгълник" са трите щата – Саниалоа, Дуранго, Чихуахуа. Мястото не е избрано случайно, именно тук се намират по-голямата част от засетите площи, върху които се отглеждат марихуана и опиумен мак. Тук е разгънато и производството на метамфетамин, кокаин, хероин и фентанил, който стана модерен през последните години.

"Земеделските производители" и "готвачите" не са непременно мексиканци – те са набирани често и сред бежанци от Гватемала и Венецуела. Специалистите от Колумбия са особено ценени, особено тези, които вече са работили в лабораториите на колумбийските "колеги" и знаят необходимите рецепти.

Прекурсорите за производството на фентанил и метамфетамин, според някои източници, се доставят от Китай и Германия, а основните потребители са САЩ и Бразилия. Не могат да се изключат и доставки през Колумбия до Еквадор и оттам през пристанището Гуаякил до Европа. Всеки дилър обаче е информиран за забраната за продажба на фентанил в щата Синалоа и на териториите, контролирани от картела. Непослушните получават куршум между очите.

Първоначално картелът Синалоа реализира към 60% от печалбата си от продажбата на мексиканска марихуана. Кокаинът и хероинът купуваше в Колумбия – от картелите Кали и Меделин. Но след като Пабло Ескобар и неговият екип влязоха в затвора, мексиканците започнаха производството им у дома. Купуването на кокаин от Кали и плащането на две хиляди долара за килограм беше много изгодно, но носеше и определени рискове: организацията на логистиката от Колумбия, разходите за подкупи и липсата на 100% гаранция за доставката.

В резултат на това беше решено да се купуват само определени съставки и да се прави наркотикът, чиято цена вече беше пет хиляди долара (в САЩ пратката вече беше доставяна с десетократна надценка, а в Австралия – с двадесеткратна). На място "грамотен" дилър можеше да спечели над 400 000 долара месечно, ако продава партидата по милиграми.

Това не означаваше, че доставката на готова продукция от Колумбия беше прекратена. Мексиканците продължаваха да получават големи количества и ги пренасочваха към САЩ. Но след сериозното отслабване на колумбийските картели част от участъците за суровини в Колумбия, Бразилия, Гватемала, Венецуела и Перу, по-рано собственост на Кали, попаднаха в ръцете на Синалоа.

Влиянието на Синалоа бе подпомогнато и от прехващането на контрола върху повечето блокпостове на границата между Мексико и САЩ, както и мрежата от подземни тунели, замислени от Ел Чапо. Освен това трафикантите използваха над 4700 тайни писти в мексиканските щати по границата със САЩ.

Има версия, че Ел Чапо е бил вдъхновен от личния зоопарк на Пабло Ескобар, който държеше крокодили, няколко антилопи, тропически птици и леопарди във вилата си. Ел Чапо нае и личен архитект, който построи тунели "за благото на екипа".

Част от подземните лабиринти бяха още от времето на сухия режим и се използваха от дилърите на алкохол.

През 1989 г. Синалоа организира първия тунел за контрабанда на наркотици в град Агуа Приета (щата Сонора, Мексико), водещ до Дъглас – Аризона, през американската граница.

Но това беше само началото. През 1993 г. мексиканските федерални агенти откриха тунел между Тихуана и Сан Диего, дълъг почти половин километър.

Съседството със САЩ крие възможността за друг, не по-малко печеливш бизнес – търговията с оръжие. По правило Синалоа набира така наречените "сламени хора" – американци с латиноамерикански произход. Най-често самотни майки, без съдимост и с шофьорски книжки. Задачата на "сламения човек" е да купи оръжие и да го предаде на един от "соколите", който ще го транспортира през границата.

По-късно, с нарастващата популярност на хероина, "сламените хора" започнаха да транспортират в стомасите си капсули с наркотика през границата. Самотните майки на този етап бяха заменени от млади хора на 17-30 години, които знаеха как да преминат през митнически преглед и които можеха да издържат без храна в продължение на тридесет и пет часа. На всеки беше назначен личен контрольор, който наблюдаваше пратката "на живо".

Синалоа, като първи, започна да използва всички технически възможности за контрабанда на наркотици: например дронове, за да доставя кокаина. Вярно е, че преди това трябваше да наеме ли да отвлече инженери и програмисти.

Освен дронове, самолети, подводници, автомобили, автобуси и железопътни автомобили, Синалоа използва и въздушни оръдия. През декември 2012 г. граничната служба на САЩ откри няколко бъчви с марихуана в пустинята на границата с Мексико. Както се оказа по-късно, те са били изстрелвани с оръдия, които могат да стрелят на разстояние до петстотин метра.

Разбира се, Синалоа се прослави със своята военна "сила" и показни екзекуции. По кръвожадност той отстъпва на картелите Лос Сетас и Хуарес, но през периода на Ел Чапо проявяваше твърдост и жестокост. След като враждебният картел в Лос Сетас уби Сулема Ернандес, любовницата на Ел Чапо, и хвърли тялото й с надпис "Z" в багажника на личния му автомобил, картелът Синалоа остави разчленените тела на група бандити на територията на Лос Сетас, като написа съобщение на стената до труповете. Елегантен подпис лъсна под съобщението: "С уважение, Ел Чапо".

Фирменият подпис на Синалоа е разстрел с последващо разлагане на трупа в бъчва с киселина.

Първоначално начело на картела Синалоа беше Хектор Луис Палма Салазар (известен още като Ел Гуеро). Самият Хоакин Лоера Гусман беше арестуван през 1993 г. в Гватемала, откъдето беше екстрадиран в Мексико, където остана в затвора до 2001 г. за убийства и контрабанда на наркотици.

Но Гусман подкупи охраната и успя да избяга, като кинематографично се скри в количка с мръсни дрехи.

И именно от момента, в който Ел Чапо избяга и личният му контрол върху дейността на картела се възстанови, влиянието на Синалоа в престъпния свят започна да се увеличава. Ел Чапо стана ръководител на една от най-опасните престъпни организации в света, не само заради организационните си таланти.

За по-малко от десет години той пренасочи повече от двеста тона кокаин от Мексико към САЩ.

Но Ел Чапо едва ли би се справил без най-близките си сътрудници – Исмаил Самбада Гарсия и Хуан Хосе Еспарагоса Морено. Трябва да се отбележи и "коронел" Начо – "кралят на метамфетамина", т.е. Игнасио Коронел Виляреал, който беше убит при престрелка с правителствените сили през юли 2010 г. Начо отговаряше за движението на кокаини с риболовни кораби от Колумбия до Мексико и производството на метамфетамини.

Кланът Начо не спря сътрудничеството си със Синалоа и след смъртта на Игнасио: много скоро братът на Начо – Инес Коронел Барерас пое контрола над всички операции в Дуранго и Сонора, координираше дейностите на всички фермери на марихуановите плантации и ги пренасочваше през американската граница директно към Аризона. Инес е баща и на четвъртата съпруГа на Ел Чапо – Ема Коронел. В момента тя е в затвор с максимално строг режим – Хермосильо.

Според експерти от американската DEA Исмаел Самбада Гарсия в момента е истинският лидер на Синалоа. Синът на Самбада – Винсенте, призна, че си сътрудничи със Синалоа по време на ареста си в Чикаго и сключи сделка с разследването. По време на процеса Винсенте действаше като информатор на DEA и разкри ключовата роля на Ел Чапо и собствения му баща в картела, като получи в замяна 15 години затвор и защита на съпругата и децата от евентуално отмъщение от страна на наркобароните.

Между другото, съпругата на Винсенте Самбада е една от дъщерите на самия Ел Чапо.

Възможно е Винсенте да е предал само видимите лидери на картела в рамките на предварително разработен план. Хоакин Лоера Гусман инструктираше подчинените да дават в полицията само част от правдивата информация за картела.

Така най-логичният вариант е, че ръководството на картела е преминало официално към синовете на Гусман. В същото време не трябва да се изключва и възможността семейството на Хоакин Лоера Гусман да е само символ на властта в картела и прикрива други герои да не блестят, сред които могат да бъдат както членове на бордовете на директорите на големи корпорации, така и държавни глави.

След 2010 г. най-големите синдикати се обединиха в два големи съюза. Първият обединява картела Хуарес, картела Тихуана и картела на братята Белтран Лейва.

Синалоа се обедини с картела Голфо, картела от ново поколение на Халиско и картела на Темплиерите. По-малки групи, като картелите Сонора, Колима, Миленио и дел Сентро влязоха в състава на Синалоа. По едно време Синалоа си сътрудничеше с всички картели в Мексико.

Когато "месарите" от картела Лос Зетас се появиха на хоризонта, като изклаха цели села и публикуваха видеоклиповете в YouTube с репресиите срещу заложници, журналисти и конкуренти, мексиканското правителство реши да избере по-малкото от двете злини.

Картелът Синалоа получи карт бланш за изтребване на врага и неприкосновеност при правенето на бизнеса.

Вярно е, че заради това възникна кавга с картела на братята Белтран Лейва, поради който Синалоа създаде своя собствена шпионска мрежа с агенти в кметствата, полицейските управления и съдилищата на щата Синалоа, както и в мексиканското звено на Интерпол. По време на мащабна операция за контрабанда на наркотици, организирана от федералната полиция в Мексико, шефът на картела Алфредо Белтран Лейва беше заловен. Според други членове на картела Ел Чапо е бил запознат с плановете на полицията и е жертвал Алфредо. В отмъщение братята Белтран Лейва наеха убиец, който застреля един от синовете на Гусман. Съюзът беше разрушен. Според генералната прокуратура на САЩ във Флорида картелът Синалоа е имал връзки с мексиканските, италианските, руските и китайските мафиотски структури в Ню Йорк, чрез които стоките им пристигали в Канада, а с мрежа от куриери още в 41 страни.

Полицейската служба на ЕС също наблюдава засиленото международно взаимодействие между престъпните общности, най-голямата от които е Синалоа. Европол заяви, че наркокартелите сключват директни споразумения с производители, превозвачи и основни купувачи, образувайки маршрут от мексико до Африка, от който наркотиците влизат в Европа.

По същия маршрут картелите получават оръжие и боеприпаси от "колеги" от Югоизточна Европа.

Между другото, в самото Мексико въпреки третия и очевидно окончателен арест на Ел Чапо, картелът процъфтява както никога досега. Структурата на картела е толкова изключителна, че Ел Чапо няма нужда да го управлява със своя смартфон от затвора, както направиха предшествениците му. картелът работи чудесно и без негово участие и няма да изчезне, дори ако арестуват целия управляващ елит. Богатството, натрупано през годините на наркотрафика, успешно се инвестира в легалния бизнес и е имущество на многобройните роднини на наркобароните.

Но през април 2020 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви началото на мащабна операция за борба с трафика на наркотици в Западното полукълбо. Южното командване на въоръжените сили на САЩ, в сътрудничество с 22 държави, планира да спре транспортирането на наркотици по морето във връзка с което САЩ изпратиха в региона авиация, брегова охрана и военни кораби. Дейностите на наркокартелите (в частност, Синалоа) привлече вниманието на Тръмп през 2019 г., когато по време на престрелка между Синалоа и картела Хуарес на границата на мексиканските щати Чихуахуа и Сонора бяха убити три жени и шест малки деца от местната мормонска общност. Всички жертви имаха американско гражданство.

Двадесет дни по-късно Тръмп каза, че Мексико не е в състояние самостоятелно да се справи с наркокартелите. След това покани Обрадор да позволи на американските войски да влязат в Мексико и да "почистят". Офертата беше отхвърлена.

През декември 2019 г. американският президент съобщи, че администрацията на САЩ счита мексиканските наркокартели за терористични организации и ще прилага подходящи мерки към тях.

Това обаче е малко вероятно да реши проблема с наркотрафика в региона. Като признават мексиканските наркокартели за терористични организации, Съединените щати ще могат да наложат забрани и санкции върху всички банкови сметки в Мексико и цялото подозрително имущество, което ще засегне самото Мексико по-силно от наркокартелите, които се сещат за възможно блокиране на сметките предварително. Мексиканският външен министър Марсело Ебрард оцени изявлението на вашингтон като заплаха за националния суверенитет и заяви, че "няма да търпи намеса в делата на своята страна" и в този случай ще действа решително.

Позицията на картелите по този въпрос все още не е известна и е трудно да си представим.

Междувременно на фона на глобалната пандемия COVID-19 голяма част от трудоспособното население на планетата преминава към работа в Интернет – и Darknet привлича все повече нови потребители. Продажбата на наркотици в Darknet позволява на купувача и продавача да се отърват от посредниците.

По едно време картелите в Гуадалахара и Синалоа станаха пионери, които за първи път изоставиха повечето колумбийски кокаин и започнаха самостоятелно производство. Синалоа беше един от първите, които разпространиха хуманитарна помощ, маски и антисептици с портрета на Ел Чапо за мексиканците.

Картелът вече се снабдява с бъдещи работници, които, ако бъдат уволнени от фалирали компании с блокирани акаунти в САЩ, могат отново да дойдат в Синалоа за помощ, което едва ли би се считало за толкова мощно ако държи всички средства в мексиканските банки. И от евентуална чистка на САЩ, ако някой страда, няма да е Синалоа, а Мексико и неговата рехава икономика. Като се вземе предвид, че Синалоа придобива кока-плантации в Перу и Еквадор, както и ферми в Бразилия, където живее безплатна работна ръка, картелът ще преживее "историческата операция" без големи щети.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 298, June 2020
Да сте чували за Мумбай
В бедните квартали на един от най-големите градове в света Мумбай /Бомбай/, на практика никой не е пострадал от пандемия...
    Нов "Залив на свинете", този път във Венецуела
На 3-4 май правителството и въоръжените сили на Венецуела предотвратиха морско нахлуване на колумбийски, американски и в...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com