Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Кой е олигархът Васил Божков /Черепа/
По материали и на други издания

Хазартен бос, застраховател, строителен предприемач, играч на покер, колекционер, футболен бос. Това е Васил Божков, спряган за най-богатия българин, който обаче, според него, е останал без пари и се издържа от заможните си приятели в Дубай.

Причина за краха му е лотарийният бизнес – същият, с който започна.

Първите си пари Божков печели с идването на демокрацията през 1989 г. край известната тогава столична сладкарница "Магура", пред която се търгува с валута и антики. Самият казва в едно интервю, че започва бизнеса си с обменни бюра и бинго зали.

Първото бюро отваря на партерния етаж на ЦУМ, следва цяла верига.

Първата му регистрирана фирма е през 1991 г. в Перник – СЛВ. Чрез нея Божков участва в много съдружия, сред които и в "Еврофутбол 93".

1992 г. бележи и началото на "Нове Холдинг" АД – компанията, около която се гради бизнес империята му и до днес.

Освен това става съдружник, макар и за кратко, с Илия Павлов и Младен Михалев – Маджо, в хазартната фирма "Ай Джи Ем" (тогава Бойко Методиев Борисов е шофьор на Маджо). През 1992 г. се появява и финансова къща "Нове", която получава лиценз от БНБ.

Следващата година създава агенцията за спортни залагания "Еврофутбол". Следват казината – хотел "Рила", във веригите "Радисън", в "Хемус", отваря и бинго залите.

Божков има и интереси извън хазарта и банкерството – през 1994 г. участва в Българска търговска индустриална банка (БТИБ), която няколко години по-късно се слива с банката на "Мултигруп". След това фалира.

По това време прави инвестиции и в застрахователния бизнес. Придобива фирма, която притежава много безмитни магазини – над 20 обекта.

През 2000 г. Божков става собственик на компанията "Йорсет Холдингс България", която закупува активите на фалиралата Първа частна банка на Венцислав Йосифов. Сумата, по която са закупени имоти, предприятия, фирми, е 14,820 милиона лева.

През 2003 г. Божков навлиза и в туризма чрез "Занзи холдингс БГ". След наддаване в Агенцията за приватизация, фирмата, за която се пише, че е свързана с Божков, купува "Арт строй турс", която притежава 6 хотела и почивни станции в зимни и летни български курорти.

През 2002 г. полското списание Wprost започва да прави класации на най-богатите хора в Източна Европа – Божков присъства с оценка над 1 млрд. долара.

През 2007 г. в интервю казва, че се е насочил към инфраструктура чрез бившия приватизационен фонд "Холдинг Пътища", който бизнесменът изкупува през фондовата борса. Чрез холдинга Божков печели няколко големи поръчки, включително и за строителството на магистрали. Божков печели лот 4 на магистрала "Тракия". По онова време "Мостстрой" депозира молба за несъстоятелност и тогавашният строителен министър Росен Плевнелиев успокоява, че няма проблем за магистралата и съществува резервен вариант.

Няколко години по-късно продава "Холдинг Пътища", но остана във фирми, които работят в железопътното строителство.

Строителството не е чуждо и днес на Божков – има инвестиции в хотели, които продава, строи жилищния комплекс "Нове" в софийския кв. "Красно село". Притежава фирми и в туристическия бизнес за доставка на храни за самолети и други.

Божков е един от основателите на първите сдружения на едрия бизнес – Конфедерацията на едрите индустриалци през 1993 г. и на Български бизнес клуб "Възраждане" през 2001 г.

През 2014 г. се връща към инвестиции в хазартния бизнес чрез Националната лотария. Компанията за няколко години успява да стане водеща в лотарийния бизнес с дял от 95%, а годишните приходи се вдигат на 300 млн. лева.

През 2016 г., когато започва международното разследване по т.нар. "Досиета Панама" за офшорни компании по цял свят, Васил Божков се появява там с три фондации, регистрирани между януари и юли на 2008 г. на Британските Вирджински острови. Само една от тях през 2016 г. не е закрита.

През същата 2016 г. се пише, че компании до Божков са играли на търг за реставриране на антични обекти в София. Търгът се печели от "Инфра роудс", която е собственост на фамилията Божкови.

През 2012 г. банката ОББ, която запорира имущество на компании на бизнесмена, обяви на търг личния му самолет с начална цена 1,9 милиона евро. Година преди това сметките на няколко дружества – негова собственост, са запорирани от ОББ и започна разпродажба на част от активите.

Финансови проблеми имат "Холдинг Пътища" и "Мостстрой".

Любопитни са бизнес връзките на Васил Божков с известни имена от шоу бизнеса и политическия свят, чиито имена засега няма да споменаваме.

В последните години неофициално са знаеше, че Васил Божков иска да участва в сделките за двете телевизии – "Нова" и Би Ти Ви.

В спорта, още през 90-те години се опитва да влезе в управата на "Левски". Миналата година стана собственик на футболния клуб.

Преди това, от 1999 г. до 2006 г., е собственик на другия голям отбор ЦСКА. Продава го на индийския бизнесмен Прамод Митал след неразбирателство с феновете. Твърди, че през годините е вложил над 35 млн. лева в клуба.

63-годишният Божков от януари е в самоналожено изгнание в Дубай. Той чака решение за екстрадиция, след като България му повдигна обвинение за 18 престъпления, включително опит за подкуп и четири случая на убийство. Божков отрича и обвинява правителството на Бойко Борисов в изнудване.

"Смятам да вляза в политиката", казва Божков от Дубай. "Нуждаем се от нов политически проект. Властта трябва да бъде конфискувана от Борисов".

В същото време парламентът прие законопроект, който ефективно национализира основния му бизнес – лотарията. Финансовите одитори твърдят, че компаниите на Божков не са платили около 700 милиона лева в бюджета. Той е обвинен и в опити за изнасилване, незаконно притежание на антики и влияние върху търговията.

Най-известният гангстер в България е Васил Крумов Божков, известен още като "Черепа" – посочва американското посолство в София в дипломатически кабел от 2009 г., публикуван от WikiLeaks и определя Божков на стойност 1,5 милиарда долара.

Божков твърди, че правителството е действало незаконно и че от 2017 г. изнудван да плаща над 60 милиона лева в брой директно на Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, за да запази бизнеса си.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 299, July 2020
Кой колко е имал, или кой колко има да дава. И на кого
На появата на ръкописната бележка, която била на гърба на някаква снимка, и на теориите, че идва от полското списание Wp...
    Слънчев бряг – символът на грабежа и унищожението
В публикувания "списък на Бобокови" прави впечатление доста скромното място, отделено на лицето Младен Мутафчийски, коет...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2022, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com