Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Световна икономика
Световната икономика след COVID-19
Икономически анализ на "Строго секретно"

Каква ще е световната икономика след коронавируса?

Международният валутен фонд публикува своите прогнози за текущата година – като взе предвид показателите за първото тримесечие и прогнозните щети от COVID-19.

За "Големите 20" национални икономики (да не се бъркат с политическата Г-20, където присъстват Австралия, Аржентина, Южна Африка и ЕС, но Египет, Иран, Испания и Тайланд отсъстват), перспективите изглеждат по следния начин според МВФ.

Първите четири места, както и миналата година, ще бъдат заети от Китай, САЩ, Индия и Япония. Но докато китайците и индийците ще имат ръст през тази година (съответно 1,82% и 2,52%), американската и японската икономика ще паднат – с 5,31% и 4,57%.

Следват Германия и Русия. Икономиката на Германия, чийто БВП възлизаше през 2019 г. на 4,5 трилиона долара, през 2020 г. ще претърпи спад с 6,37% до 4,1 трилиона.

Но Русия (4,4 трилиона долара през 2019 г.) няма да има спад, а ръст от 1% и това ще постави страната на четвърто място в челната част на световната икономика. Според покупателната сила и на трето място – след Китай и САЩ.

Страните, класирани от седмо до 11-то място – Индонезия, Бразилия, Англия, Франция и Мексико – няма да променят реда си през 2020 г. От тези пет обаче само индонезийската икономика ще нарасне леко – останалите ще имат спад с 4,71 – 6,60%.

Италия ще се срине с 8,55% през 2020 г. и ще падне от 12-то на 14-то място.

Турция, Южна Корея, Испания, Канада, Саудитска Арабия, Иран, Египет и Тайланд, всички заедно, ще претърпят спад в своя БВП. Като цяло само в пет национални икономики – Китай, Индия, Русия, Индонезия и Египет – от първите 20, растежът се очаква да бъде незначителен, не по-висок от 3%, докато останалите ще преминат през спад.

Реално обаче, ситуацията ще бъде много, много по-лоша.

Централните банки помпат кухи пари в националните икономики и това "повишава" показателя им за БВП. Но по същество ще изгърми секторът на виртуалните услуги и реалното производство направо ще се срине.

Последните данни за САЩ – 15% ръст на паричната маса и спад с 1,2% на индустриалното производство през първото тримесечие, са сравними с краха на Ваймарска Германия или на днешно Зимбабве.

ФРС на САЩ сега работи на ръба на "пропастта", опитвайки се да предотврати срива на пазарите и бюджета – поне до президентските избори в САЩ през есента.

Какво следва?

Какви активи могат да покрият току-що напечатаните трилиони долари, с които се изкупуват корпоративни ценни книжа със стойността на боклука и се осигуряват социалните плащания не повече от 40 милиона нови безработни в Америка?

Никакви.

Нито един легитимен вариант, освен официалната процедура за банкрут не е възможен за САЩ. Дали си мислят, че могат да наложат "глоба за вируса" от 20 трилиона долара на Китай? Е, могат да си поискат, но какво ще получат?

Евентуалното четвърто /и даже трето/ място на Русия заслужава внимание. Всъщност още през 2017-2019 г. разликата в БВП между Русия и Германия беше само 54 милиарда долара. Но става и дума за новата реална устойчивост на руската икономика, която отдавна не разчита само на газа и нефта.

Ще припомним, че през 2007 г. Владимир Путин за първи път постави задачата след десет години Русия да влезе в топ 5 на националните икономики в света по отношение на БВП. САЩ предприеха мерки за възпиране на Русия – превратът в Украйна, санкциите срещу Русия и т.н., но Русия се справи.

Сега САЩ и Западът самите имат много по-големи проблеми, с които не могат да се правят.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 299, July 2020
50 години контрареволюции - какво означава/ше/ Vatican Incorporated /12/
Следя с интерес и симпатия посланията на папа Франциск за слагане на край на всички войни, терористични атаки и страдани...
    Дали САЩ се връщат към златния долар
Новата "златна треска" продължава и преминава от един етап в друг. Но защо именно златото?Че хората не знаят много за зл...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com