Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Досие - актуална тема
Войната е на прага на България
Анализ на "Строго секретно"

Няколко пъти предупреждавахме, че това може да се случи. И то вече се случва.

Кризата в Източното Средиземноморие и в Егейско море се задълбочава и всеки момент може да започне военен конфликт между Турция – от една страна, и Гърция, Египет, Франция и Израел – от друга.

Фронтовете са два – газовият, свързан с прокарването на газопровода EastMed от залежите на Египет и Израел към Европа, на което се противопоставя Турция, и либийският – където става дума за нефта на Либия.

В по-широк контекст в конфликта участват, в една или друга степен, САЩ, Русия и Китай.

Газовият конфликт се изостри след подписването на ново споразумение между Гърция и Египет за морските граници.

Турция отговори със свое виждане за границата между Кипър и Крит, и с подписване на споразумение с Правителството на националното съгласие на Либия за морските граници, което прави почти невъзможно прокарването на EastMed в сегашната му идея.

Турция започна и свои сондажни работи около Кипър, като определи споразумението между Гърция и Египет за невалидно.

Гърция отговори с военни маневри. Турция – също.

САЩ заявиха, че са дълбоко озадачени от сондажните работи на Турция във водите около Кипър. Това дойде след като Анкара изпрати в района изследователски кораб.

Анкара протестира, че Атина милитаризира 16 от 23-те острова в Егейско море и изтегли военноморските си сили от Военноморската групировка на НАТО /SNMG2/.

Споменатото споразумение между Гърция и Египет, подписано на 6 август, което определя границите между националните ексклузивни икономически зони, ще даде възможност на Атина и Кайро за максимални изгоди от нефтените и газови залежи в района.

Турция подписа с либийското Правителство на националното единство споразумение за морските граници, което дава различна перспектива на енергийното бъдеще на района.

Турция нараства и своето военно присъствие в Либия не само в пристанището и летището в Триполи и Мисурата, но и с базата на ВВС – Ал Ватиа, и с подготовката на ВМС – база в Ал-Джуфра на юг от Сирт, което ще й осигури контрол над нефтените райони, които сега се намират под фелдмаршал Халифа Хафтер, подкрепян от Египет.

Споразумението на Ердоган с Триполи за морските граници, както споразумението между Египет и Гърция, създават сериозен юридически и траен териториален конфликт.

На нарастващото присъствие на Турция в Либия се противопоставя Франция, която също има планове за завладяването на нефта и на водата на Либия след убийството на Кадафи.

Както неведнъж писахме, в Източното Средиземноморие бяха открити големи газови залежи – Левиатан и Тамар – на Израел, съответно със 620 и 280 млрд. кубометра, разработвани от американската NobleEnergy. тези залежи са оспорвани от Ливан и Палестина в ООН, че не са в териториални води на израел.

В района са и кипърският залеж Афродита – 140 милиарда кубометра, и египетският Зохр – 850 милиарда кубометра.

През 2010 г. запасите в района се оценяваха на 3,45 трилиона кубометра газ и 1,7 милиарда барела нефт. Сега оценките са по-високи – 6,42 трилиона кубометра и 3,8 млрд. барела. Но това са оценки на споменатата Noble Energy на Дик Чейни.

Френската Total и италианската ENI вече правят сондажи в блок 111 до Кипър. В икономическата зона на Кипър през 2011 г. на 160 км от Лимасол същата Noble Energy откри газовия залеж Афродита. Между Брюксел и Никозия през 2017 г. беше постигнат договореност за износ на газ от Афродита към Европа по споменатия Средиземноморски магистрален газопровод EastMed.

В района присъства и Русия, която сътрудничи със Сирия в проекта Зохр, където се води добив от Роснефт и ENI.

Аргументът на Турция е, че в северната част на Кипър съществува Република Северен Кипър, /непризната от никой/, като тази територия беше завладяна от Анкара през 1974 г., която сега счита, че има основания да води проучване в териториалните води на Кипър.

Атина и Никозия категорично не са съгласни.

САЩ заеха страната на Гърция и сключиха договор за сътрудничество във военната област с нови военни бази.

В този лабиринт не може да отсъства и лицето Б. Борисов, което и досега не може да обясни какво разбира под "диверсифициране от EastMed", /ако въобще разбира нещо/, откъде ще дойде този газ и т.н.

Но сериозните анализатори разбират, че дипломацията в района вече е безпомощна и на дневен ред са корабите и самолетите, като шансовете на Турция не са за надценяване.

Войната е на прага и на България във възможно най-тежкия момент от нейното съвременно съществуване. Вероятно това е целта.

П. С. За да станат нещата още по-интересни на 20 август Ердоган съобщи, че са били открити "много големи" газови залежи в турски териториални води в Черно море. Сигурно са по-големи от "големите" залежи на Израел.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 301, Sept. 2020
Царят на идиотите
...
    Австрия: Не е имало "Новичок"
На 2 август Австрия официално потвърди, че обвинението на британското правителство, че "Новичок" – руски агент за химиче...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com