Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Геополитика
Беларус: поредният геополитически сблъсък
Геополитически преглед на "Строго секретно"

Добре дошли в поредния геополитически спектакъл, този път в Беларус.

Всъщност подготовката за протестите срещу Александър Лукашенко, който на 9 август спечели с огромна разлика президентските избори, започнаха още в края на 2019 г. след като Путин и Ердоган пуснаха втората нишка на "Турски поток".

Не беше тайна, че протестите срещу Лукашенко се подготвяха още преди изборите със западни пари и се координираха от чужбина. Само през 2019 г. и началото на 2020 г. САЩ отделиха около 20 милиона долара чрез различни неправителствени организации за организиране на антиправителствените протести.

Тези пари се използваха за формиране на "независими блогъри" и информационни акаунти в социалните мрежи, за подготовка на активисти за улични акции. Много от тях бяха обучени в Полша, Литва и Украйна от американски инструктори за ненасилствените протести.

САЩ взеха под непосредствено ръководство и кандидата за президент Светлана Тихановская и други опозиционни активисти.

Появи се и "отравянето на Навални" и натиска върху Берлин и ЕС да спрат "Северен поток – 2".

С една дума, поредната схватка в конфликта между Русия и САЩ, а в по-широк контекст между Изтока и Запада.

Защо Беларус и какво е нейното значение за геополитическата ситуация в Европа и Евразия?

Нещата са ясни. Беларус е единственото парче от бившия СССР, където голяма част от икономиката все още е в държавни ръце. Централизираната икономическа структура позволява на страната да се развива интензивно, въпреки кризата на Запада. Що се отнася до външната политика Беларус се сближава с Русия, което доведе до създаването на така наречената Съюзна държава, а след това и до присъединяването на Беларус към Евразийския икономически съюз.

Беларус е важен военен съюзник на Русия. Там се намират важни военни съоръжения на руските въоръжени сили. Радарът "Волга" и комуникационният център "Антей" са от голямо значение за руската стратегия за ядрена отбрана. Радарът фиксира старта на американски ракети, а комуникационният център се използва за връзка с руските подводници в световния океан.

През Беларус минават важни военни артерии Изток – Запад още от времето на СССР, както и газопроводът към Европа.

Но Лукашенко, през последните години започна да заиграва със Запада. През 2009 г. се присъедини към така нареченото "Източно партньорство" на Европейския съюз. През 2019-2020 г. администрациите на Тръмп и Лукашенко възстановиха дипломатическите отношения.

С една дума – почти пълно повторение на украинския сценарий от 2014 г. и на цветните революции в много страни, като Югославия, Киргизстан, България, Венецуела и Боливия.

Русия, Китай, Венецуела, повечето от страните от ОНД признаха резултатите от изборите. И турският президент Ердоган изпрати поздравително писмо до Лукашенко, като по този начин се присъедини към антизападния лагер.

САЩ и ЕС не признаха резултатите. Известният френски ционист Бернар-Анри Леви се срещна с опозиционерката Тихановская.В същото време беларуските власти предупредиха за възможна намеса на Полша под предлога за "защита на полското етническо малцинство" в Беларус. Полша и Литва традиционно подкрепят белоруската опозиция. Същото се отнася и за Киев, след Майдана.

В рамките на традиционната англосаксонска ционистка политика протестите в Беларус са и опит за затваряне на "санитарния кордон" около Русия чрез появата на бази на НАТО само на 500 километра от руската столица. Интересът на САЩ е очевиден – да се вбие клин между Европа и Русия. САЩ са заинтересовани да станат основен доставчик на суровини и ресурси за Европа, но нямат такива, затова се опитват с Израел да прокарат газова инфраструктура от Източното Средиземноморие. но Сирия и Турция ги блокираха.

Наред с това САЩ искат да лишат Русия от геополитическото "предверие", както и да се прекъсне пряката сухопътна комуникация по суша с Близкия изток през Кавказ. Грузия вече разбра как завършват подобни игри, а Армения все още не разбира крехкото си геополитическо разположение. Азербайджан засега се придържа към предпазливостта.

Кипър има твърде сериозни офшорни връзки с Русия, за да ги прекъсне.

В Сирия беше спечелена важна геополитическа и военна победа.

Турция се отърва от илюзиите за влизане в Европа и, въпреки членството си в НАТО, започна да налага собствените си национални интереси.

Германия е Гордиевият възел на цяла Европа. Без Германия ЕС не е ЕС, особено след Брекзита. Меркел иска да оцелее, опитвайки се да създаде възможно най-голям брой източници на суровини без посредници, но през цялото време се натъква на противопоставянето на САЩ и силите, които стоят зад САЩ, за които поглъщането на Европа в момента е основна геополитическа задача. Ако Германия остане без "Северен поток – 2" съществуването на еврото и на самия Европейски съюз ще бъдат поставени под въпрос. Ако изгърми и дойчебанк Германия ще бъде върната във времето на Ваймар и САЩ напълно ще подчинят основния си конкурент Европа.

Блокът НАТО оперира практически само с американско оръжие. Националните военни структури на ЕС са или непълни, или в лошо състояние. Американският военно-индустриален комплекс е гигантската хранилка за американски кланове, апетитите се увеличават, но качеството на предлаганите стоки непрекъснато се влошава за сметка на все по-доброто или уникално качество на оръжието на Русия.

По ЕС бяха нанесени четири силни удара през последните 2-3 години – излизането на Англия от ЕС, лишаване от ресурсната база на Франция, формирането на сухопътна преграда към Русия от няколко междинни държави, които изсмукват парите на ЕС, и ограничение на енергетиката на Германия и затваряне на нейните АЕЦ след Фукушима.

Как ще издържи ЕС в тази ситуация не е ясно.

Контакти на Лукашенко със Сирия, Иран и Венецуела също предизвикват недоволство сред глобалните елити. През последните години Беларус активно развива връзки с Китай, в икономическата и военно-политическата сфера. Страната заема важно място в инициативата "Пояс и път", служейки като важна връзка между китайските инфраструктурни проекти в Евразия и Европа.

Москва никога няма да предаде Беларус на Запада. Съществуват геополитически причини, според които загубата на Беларус ще означава поражението на Руската федерация в конфронтацията с глобалния Запад, водещо до унищожаването на Русия и на руския народ.

Още причини.

1. Военно-стратегически.

В допълнение към загубата от Русия на елементи на ПРО и на предприятия на военно-промишления комплекс в Беларус, НАТО ще се доближи до Москва само на 400 км. Това обкръжение ще е много по-ефективно от флота на НАТО в Крим. Сега времето за долитане на ядрените ракети до Кремъл се изчислява до 5 минути. Ако ракетите се появят на границата на Русия времето ще бъде 1-2 минути.

2. Политически и идеологически.

Заобиколил Русия с "цветни режими", окупирал другите две руски (всъщност) държави, Западът ще получи решителна опора за "окончателното решение на руския въпрос" не само в Беларус и Украйна, но и в Русия.

3. Икономически и логистични.

След това Беларус ще бъде деиндустриализирана и криминализирана, ще прекъснат търговските връзки с Русия. Глобалистите ще нанесат удар върху руската икономика, ще отрежат Европа както от руските сухопътни нефтопроводи и газопроводи, така и от китайския "Път на коприната". Спиране на "Северен поток – 2", иницииране на конфликт между Русия и Турция, спиране на "Турски поток" и т.н.

Поради горните причини Русия няма да предаде Беларус никога на Запада.

Лукашенко каза: "Ние сме в състояние да удържим ситуацията не само в Беларус, но и по периметъра в нашите граници. Можете да бъдете сигурни в нашата надеждност за защита на нашето общо Отечество – от Брест до Владивосток."


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 302, October 2020
Златото – най-добрата инвестиция
Ще започнем по-отдалеч, от предпоследната криза от 2008 – 2009 г., предшественичката на сегашната Втора велика депресия....
    Варшава срещу Минск: какво и с колко
Александър Лукашенко обвини Полша в организиране на протестите в Беларус.Белоруските части по границата с Полша бяха пос...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com