Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Логиката на хаоса
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Добре дошли в ерата на "черните скали"
11.2020

Преди много, много години в една далечна социална галактика като един от първите, а сега като един от последните политико-икономически анализатори започнах да следя появата на първите "легиони на звездните войни" на Роналд Рейгън, но не в Космоса, а тук – на Земята, в образа на така наречените многонационални корпорации с названията Citigroup, JP Morgan, Chase, Exxon Mobile, Shell, Nestle, BlackRock и т.н.

Оттогава много пъти съобщавах за "края на капитализма", но все не уцелвах в "последните минути" т.е., че многонационалните финансови "легиони" в последния момент все успяваха да се измъкнат от пропастта.

Заради това и сега имам едно на ум, когато пиша, че това е "краят на капитализма", като имам предвид двата основни носители на Новия световен ред – BlackRock и Vanguard – многонационалните или по-точно транснационалните, или още по-точно наднационалните носители на финансовия неофашизъм, който в нов вариант е "една банка – един долар – един вожд – един неофашизъм на капитала".

Нещата са страшно сериозни и мога да ги обобщя като "Ерата на черната скала".

Да започнем подред – какво става в САЩ в условията на гражданската война – 2, и епидемията COVID-19 и какво ще става (евентуално) след тях, т.е. в постковидния свят.

Правителствената поръчка за управление на постепидемичната криза в САЩ получи споменатата мегакорпорация BlackRock.

Според американски източници това е фирмата, която "вече притежава света".

Обикновено финансистите се съсредоточават върху по-известните , споменати в началото корпорации,.

Но BlackRock е или е била най-големият акционер във всички тези фирми. Тя днес е втори или трети инвеститор и в Microsoft, Apple, Amazon, Procter & Gamble и др.

Има дял във всички клонови нефтени фирми на световните борси. Нещо повече – инвестирането не е най-важната дейност на BlackRock.

Според данни от април BlackRock управлява чужди активи за 6,8 трилиона долара /12 нули/, т.е. шест пъти повече отколкото преди 10 години.

В това отношение също е най-голяма в света. BlackRock съветва много правителства в света – американското, канадското, израелското, Еврокомисията...

Притежава и най-голямата в света информационна платформа за оценка на активите Aladdin.

Напоследък за тази роля на BlackRock основно помага и Федералната резервна система на САЩ, т.е. централната банка на САЩ, която от март извършва операции по спасението на фалиралата американска икономика, чрез повторно помпане в обръщение на трилиони долари без никакво покритие, като с тях изкупува застрашените корпорации.

Федералният резерв обаче не прави това сам, тъй като няма експертиза. Американският пазар на корпоративни ценни книжа е джунгла, струваща трилиони долари, която е пълна с токсични капани. Заради това федералният резерв няма експерти. И именно BlackRock съветва FED-а да се реши на най-голямото в историята изкупуване на ценни книжа и на други финансови инструменти.

Разбира се, федералният резерв избра за реализацията на тези покупки именно BlackRock, т.е. с публични пари се опитва да се "изпере" от най-голямото престъпление в историята на света – пирамидата либерален капитализъм.

Хората на BlackRock седят и от двете страни на масата на сделката.

Федералният резерв, с посредничеството на BlackRock, реши да изкупи облигациите, пуснати от инвестиционните фондове на борсата – така наречените ETF. Но 70 процента от тях се управляват от BlackRock.

Федералният резерв купи и облигациите на фонда LQD притежаван от BlackRock. Още повече, че конкурентните фондове се управляват от събратята на BlackRock – Vanguard и StateStreet.

BlackRock беше създадена през 1988 г. от група от Уол Стрийт. В началото ставаше дума за така наречените пасивни инвестиции. По това време се печелеше най-много от ипотечните заеми, които взривиха американската и световна икономика. BlackRock обаче навреме се измъкна. Заради това, когато избухна кризата през 2008 г. бяха с "чиста съвест" и незаменими за американското правителство.

Между другото, BlackRock отговаряше за неутрализирането на токсичните активи на такива гиганти, като AIG и BeаrStearns. Заради това бяха наречени "ловци на духове".

Главният "ловец" в началото беше 67-годишният Лари Финк, който през 1986 г. обаче допусна грешка, която струваше на ангажиралата го фирма загуби от 10 милиона долара. Уволнен започна да работи за себе си и две години по-късно създаде BlackRock. Днес позицията му на Уол Стрийт е незаменима и е на "ти" с тримата последни президенти на САЩ.

Обвързан с демократите той трябваше да стане финансов министър, ако Хилъри Клинтън беше спечелила изборите. Но при Тръмп също е в групата на съветниците му.

От началото Финк действа и извън САЩ. По негова инициатива BlackRock купува днес американски ценни книжа и за централната банка на Израел. Ангажира и бившият шеф на швейцарската централна банка Филип Хилдебрант и Джордж Осбърн – бившият финансов министър на Англия. Фридрих Мец – който е един от кандидатите да смени Ангела Меркел, също е сред съветниците на Флик, който напоследък се насочи и към Мексико.

През април BlackRock започна да съветва и Еврокомисията, което предизвика критика, защото BlackRock има дялове в много европейски банки, които сега ще "регулира".

През януари Финк изпрати писмо до своите подчинени, в което съобщи, че BlackRock се изтегля от инвестициите в добива и преработката на енергоресурси, особено на въглища. Но на практика това изглежда различно. Според Блумберг BlackRock е най-големият акционер в BigOil и едновременно най-голям инвеститор в 56 фирми, които строят най-много електроцентрали на въглища по света.

Обвинението в конфликт на интереси и привилегировано използване на вътрешна информация и близост до властите са отхвърлени с аргумента, че никой друг няма такъв опит и разпознаване на "терена", т.е. че Федералният резерв няма да може да се справи без BlackRock в тази форсмажорна ситуация, каквато е сега в САЩ и по света, т.е. публично-частна симбиоза на висше национално и наднационално равнище.

BlackRock има и още едно предимство, тя е собственик на "лампата на Аладин" – технологичната платформа Aladdin за оценка на риска и стойността на различни активи. Алгоритмите на Aladdin правят мониторинг в реално време на активи на обща стойност над 30 трилиона долара, т.е. 150 процента от американския БНП. Това са очилата, през които светът гледа към пазарите и борсите – Aladdin.

Самият факт, че BlackRock държи тези очила, като едновременно е участник на пазара, е абсурден. Той показва абсурда на цялата икономика на САЩ. Или както писа известният американски журналист Матт Таиби /Matt Taibbi/ в известния финансов сайт ZeroHedge / "Уол Стрийт използва поредните кризи, за да превърне демокрацията в двукастова система, в която посветените финансисти доминират над непосветените клиенти". Това Таиби написа още през 2011 г.

Сегашната криза е още едно действие на този театър на абсурда, т.е. на финансовата пирамида, в която така наречените цикли нямат нищо общо с книжките. Схемата е – взимам пари на заем, надувам балон на пазара, продавам това, което все още има някаква стойност, фалирам, изчезвам, спасява ме държавата с чужди пари и започвам всичко отначало в по-голям мащаб.

В момента това правят J.P. Morgan и Godman Sachs, спасявани от BlackRock – "Черната скала", която пък е спасявана от Федералния резерв на САЩ – най-голямата пирамида и пералня в историята на света, спасявана с парите на 400 млн. американци и т.н.

Добре дошли в ерата на черните скали...


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 303, Nov. 2020
Нефтът и газът в армено-азербайджанския конфликт
В конфликта между Армения и Азербайджан нефтът и газът играят важна роля, може би най-важната.САЩ и Англия бяха крайно ...
    Една банка, един долар, един вожд - Vanguard, един неофашизъм на капитала
Още в началото на 80-те години започнах да анализирам многонационалните корпорации, т.е. основаващи се на една банка – п...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com