Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

С-500: първо поколение космическа отбрана

През 2021 г. комплексът С-500 ще влезе на въоръжение в армията на Русия.

Неговата зона на действие ще бъде не "този свят", а космосът. Така в близко време територията на Русия ще стане напълно неуязвима за ракетни атаки на противника, което ще доведе до нова стратегическа ситуация на абсолютна защитеност на Русия и пълно реформиране на теорията и практиката на сегашната и бъдещите войни.

Това ще стане именно когато на въоръжение постъпи най-новият зенитно-ракетен комплекс С-500, както и системата за противоракетна отбрана А-235 Нудоль, която идва на смяна на разположената около Москва система А-135 Амур още от времето на СССР.

Със С-500 Русия изпревари своите опоненти в създаването на ефективни отбранителни противоракетни комплекси.

Новият зенитно-ракетен комплекс С-500 Прометей ще има възможности да противостои на още несъздаденото от никой оръжие още поне 50 години. Съобщава се, че вече се работи и над С-700, който ще е абсолютна глобална защита срещу всеки и всичко, включително и в космоса.

"Прометей" е ново поколение зенитно-ракетни системи земя-въздух. Това е универсален комплекс за далечно действие и високо прехващане с повишен потенциал на противоракетна отбрана и ще може да прехваща и балистични ракети, но преди всичко ракети със среден радиус, и да поразява цели на височина до 50 км над Земята. С една дума – универсален противовъздушен и противоракетен унищожител и защитник.

С-500 "Прометей" ще допълни системите С-400 и С-300 от предишни поколения. Основната му задача ще бъде борбата с ракетите-хиперзвукови и балистични. "Прометей" ще може да премахва и спътници от орбитите.

"Прометей" ще бъде поставен далеч от границите на Русия. Това е система за противовъздушна отбрана на дълги разстояния (до 3500 километра) и няма смисъл да се разполага на предната линия. Вероятно първото място за базиране на С-500 ще бъде Москва.

Колкото повече информация излиза за С-500, толкова по-интересни стават нещата.

Ще припомним, че С-500 е едно от основните оръжия на Русия с които тя, наред с хиперзвуковите си оръжия, може да победи САЩ в ядрена война.

С-500 ще може да поразява цели на далечина до 600 км, т.е. и в близкия Космос. Това е основна негова черта – реално той е и противокосмическо оръжие. Едновременно може да унищожава до 10 балистични свръхзвукови цели и да прихваща хиперзвукови ракети.

С-500 може да прехваща и американските самолети от пето поколение F-22 "Раптор" и F-35.

С-500 и влизащите вече на разработка С-700 са без аналози. С една дума – това е оръжието на днешния ден и на бъдещето – универсален комплекс за далечно действие и високо прехващане с повишен потенциал на противоракетна отбрана, който може да прехваща и балистични ракети и да поразява цели на височина до 100 км над Земята. Универсален противовъздушен и противоракетен унищожител и защитник.

Става дума за прехващане в неплътните слоеве на атмосферата в това число и в горните слоеве до 100 км от Земята. Защо 100 км?

Защото от 100 км започва заключителният етап на полета на бойните глави на междуконтиненталните балистични ракети. И на този участък те могат да бъдат унищожавани. Скоростите, които ще развиват бойните части на зенитните ракети, ще бъдат от порядъка на 10 Маха на Земята (1 Мах отговаря на 1224 км/час), т.е. 12 240 км/час. Те ще могат да развиват такива скорости само на определени участъци при насрещен полет към балистичната ракета, която също лети с определена скорост, т.е. ракетата на С-500 ще може да унищожи и боен блок на междуконтиненталната балистична ракета.

Засега никой експерт извън Русия не знае характеристиките на С-500, тъй като те никога не са обнародвани. Но ако С-500 наистина ще решава задачи на стратегическо равнище и да сваля и спътници, това променя коренно съотношението на силите Русия – САЩ и Русия придобива със С-500 наистина невиждани възможности.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 304, January 2021
Хиперзвуковият "Циркон" е готов за монтаж на кораби
Фрегатата "Адмирал Горшков" взе участие в тестовете на хиперзвуковата ракета "Циркон". Тя трябва да се превърне в основн...
    "Авангард" влезе на въоръжение. Хиперракетите летят с 27 Маха
На 27 декември 2019 г. светът се промени. Първият полк руски хиперзвукови ракети "Авангард” влезе на въоръжение. Местона...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com