Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

5-те най-добри руски оръжия за 2019 – 2020 г.

На Русия се падат 21% от световния оръжеен пазар, т.е. традиционно се нарежда на второ място в света по износ на оръжие.

По-голямата част от износа се пада на авиацията, 28-30% се осигурява от сухопътната техника, 18-20% - от противовъздушната отбрана и 6-7% - от военноморското оръжие.

През последните години Русия постигна сериозен напредък в популяризирането на оръжията си на международните пазари, сред клиентите й са 47 държави.

Ако през 2007 г. износът на отбранителни продукти е донесъл на страната 7,5 милиарда долара, то в края на 2018 г. той възлизаше на 16 милиарда.

През 2020 г. държавната организация за износ на оръжие Рособоронекспорт обяви подписани договори с африкански държави за 1,5 млрд. долара. Руската федерация е успяла да изтласка търговците на оръжие от Франция и САЩ в този регион. Египет е най-добрата илюстрация на възхода на Русия на африканските пазари. В предишните десетилетия танковите сили на тази страна се състоеха главно от американски бойни единици, но сега Кайро разчита на руските Т-90.

Във връзка с очевидните успехи на Русия на световния оръжеен пазар, редица експерти съставят списъци с най-добрите руски оръжия и военна техника, спечелили признание в чужбина.

Ето един от тях на 5-те най-добри руски оръжия.

Първото място е заето от зенитно-ракетната система S-400 "Триумф" със своите невероятни бойни възможности. Поради своята гъвкавост и голям арсенал от специализирани ракети, комплексът може да работи в различни далечини – от много малки до много големи.

S-400 могат да свалят всичко, което лети - от най-модерните изтребители и балистични ракети до хеликоптери и крилати ракети като Tomahawk.

Флагманът на световната система за противовъздушна отбрана вече е закупен от такива лидери по вноса на оръжия, като Индия, Китай и Турция.

На второ място е един от най-напредналите в техническо отношение руски изтребители – Су-35. Този самолет принадлежи към поколението "4++", т.е. той се различава от изтребителите от 5-то поколение само по това, че е построен без използване на технология Stealth.

Су-35 може да лети със свръхзвукова скорост, има свръхманевреност с двигатели с контролиран вектор на тягата и мощен радар с активна фазирана антенна решетка. Собственият арсенал на Су-35 е универсален въоръжен комплекс с 12 точки за окачване.

Първият чуждестранен клиент на изтребителя беше Китай, който подписа договор за 24 самолета през 2015 г. Придобиването им струва на Пекин 2,5 милиарда долара.

Договор с Русия за доставка на Су-35 също беше подписан наскоро и от египетските ВВС.

На трето място е интересът на чуждестранните купувачи към известния автомат "Калашников", от родоначалника на серията АК-47 до съвременния АК-12. Ниските производствени разходи, опростеният дизайн, надеждността и издръжливостта правят тези легендарни автоматични пушки едно от най-популярните оръжия в света.

Наскоро стана известно, че концернът "Калашников" и руското Министерство на отбраната обмислят разработването на нови видове оръжия на базата на руския износен автомат АК-308 с мощни патрони и възможни дизайнерски и технологични решения за ново поколение военно стрелково оръжие.

На четвърто място е основният боен танк Т-90МВТ, който не губи своята актуалност и лесно конкурира със западните аналози. Той е оборудван със 125-мм гладкостволно оръдие, двигател с мощност 840 конски сили, реактивна броня Контакт-5 и мощна система срещу боеприпаси Щора. Балансът на огневата мощ, дълговечността и ефективността осигури рекордни продажби на руския танк в Азербайджан, Индия, Египет, Либия и Туркменистан.

Изтребителят от пето поколение – на 5-то място, Су-57, обещава да се превърне в бестселър на световния оръжеен пазар. Този самолет е един от най-амбициозните руски проекти, предназначен да съчетае най-добрите в класа си аеродинамични характеристики със Stealth и мощен арсенал от най-новите ракети въздух-въздух и въздух-земя, включително хиперзвукови боеприпаси. Въпреки че серийното производство на този руски изтребител започна сравнително наскоро, експортната версия на Су-57 вече заинтригува Индия, Китай, Турция, Виетнам и Алжир.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 306, April 2021
Кои са 10-те държави с ядрено оръжие за 2020 г.
В списъка на ядрените сили в света за 2020 г. има десет държави. Девет от тях притежаващи официално оръжия за масово уни...
    Кой колко плаща
И още един въпрос – защо САЩ не могат да настигнат Русия при най-новите оръжия, даже ако похарчат 1 трилион долара за ня...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com