Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
На прага на Трета световна
04.2021

На 17 март 2021 г. започна Новата Студена война между САЩ и Русия, която в момента когато четете тези редове може вече да е гореща, а, ако е ядрена – нищо няма да четете.

Какво се случи?

На 17 март 2021 г. на така нареченият и.д. /изпълняващ длъжността/ президент на САЩ Джо Байдън, в някакво скалъпено интервю по телевизията ABC, Джордж Стефанополус зададе въпроса "Мислите ли, че Владимир Путин е убиец"? "Хъм, хъм, да" – беше отговорът на Байдън.

Не само аз, но и целият свят определи това като най-голямата глупост, изречена от американски президент за последните 50 години.

Разбира се, далеч съм от мисълта, че отговорът на Байдън е "старческа глупост". Напротив. Байдън, или по-точно онези, които му дърпат конците, избра рязка ескалация на противостоенето с Русия.

С една дума – Байдън тръгна на война.

Такива думи не се хвърлят на вятъра, особено в такъв момент. Това е радикална крачка, която обозначава нови реалности в света. Не е възможен вече никакъв компромис. Бяло-черната картина доминира и в риториката, и в реалността.

Повечето коментатори обаче не забелязаха кой зададе въпроса във формата "Путин е убиец", така че Байдън само да отговори "да". Това беше Джордж Стефанополус, един от близките /бивши и сегашни/ сътрудници на Хилъри Клинтън, за да не остане съмнение кой всъщност стои зад Байдън – екипът на Буш – Чейни – Клинтън – Обама.

Реакцията на Москва не закъсня. На 18 март беше върнат за консултации посланикът на Русия във Вашингтон. Последва и краткото интервю на Путин след митинга в Москва по случай годишнината от връщането на Крим в Русия.

В него Путин постави на кукловодите на Байдън капан, който, каквото и да предприемат, ги води към поражение:

  • или ще докара "склеротиралия Джо" до он-лайн дуел, след който Байдън ще трябва да се оправдава пред целия свят "Не съм се насрал, това не съм аз";
  • или, ако предложението на Путин бъде отхвърлено, САЩ пред целия свят ще признаят своето стратегическо поражение.

За всеки случай Путин призова Байдън да се погледне в огледалото, ако става дума за убийци, но го направи по доста по-културен начин – виж се сам.

Всъщност, ако, в което не вярвам, се състои този он-лайн ефир, той ще бъде наблюдаван от целия свят. Само този факт ще доведе до затвърждаване на тектоничните промени на международната арена. Няма никакво съмнение, че Путин ще направи Байдън на пух и прах.

Шах и мат.

Но и твърдението, че това е стартът на Студена война № 2 не е съвсем истина. Активната фаза на новата Студена война между САЩ и Русия върви от февруари 2014 г., когато САЩ организираха държавния преврат в Киев и открито атакуваха руската сфера на влияние, като й отказват това право, което само САЩ могат да имат, защото са "уникални и изключителни" с месианска идеология, която не признава никаква равноправие на Китай и Русия.

Но в старо-новия екип в Белия дом, който всъщност е от неолибералите на Клинтън и Обама, не обърнаха внимание, че 2021 г. не е 2014 г., и че ситуацията в света през тези 7 години се е променила коренно.

САЩ вече не са хегемон в икономиката и във военната област, изместени са от Китай и Русия.

Думите на Байдън по-скоро са от онзи период, когато Хилъри Клинтън наричаше Путин "алфа-самец", сравнявайки го, може би, с Бил Клинтън. Което е истина. Но Путин, все пак, е лидерът на най-голямата по територия държава, на най-силната във военно отношение държава, на държавата с най-голямото бяло население на планетата, на държавата, която е основен защитник на християнството. а Китай е най-древната цивилизация на планетата.

Така че преднамерените обиди на Байдън са по-скоро опит да се върне международната сцена към 2014 г. с поредните санкции, с ученията на НАТО срещу Русия, с анонса на Лондон за нарастване на ядрените му оръжия, с изострянето на ситуацията около Сирия, Иран и Донбас, заедно със съчиненията на Скрипал и Навални намеси в изборите на САЩ, фрагментиране на интернет и т.н.

Сега и най-аполитичните хора разбират, че това е сериозно и за дълго, въпреки че тази ситуация можеше да се предвиди още през 2014 г.

Всъщност целият екип на Байдън е от онова време – герантокрация, в сравнение с която екипът на Брежнев от времето на СССР, определян като "динозаври" изглежда като младежи.

Вижте възрастта им:

  • президент на САЩ Джо Байдън – 78 години;
  • временен президент на Сената Чак Грасли – 87 години;
  • спикер на Камарата на представителите Нанси Пелоси – 80 години;
  • специален посланик на президента на САЩ по климата Джон Кери – 77 години;
  • министър на селското стопанство Том Уилсак – 70 години;
  • министър на отбраната Клойд Остин – 67 години;
  • посланик на САЩ в ООН Линда Томас – 69 години, и т.н.

Всъщност, това е екипът на Хилъри Клинтън и даже на Буш и Чейни /в това число Антони Блинкен и Джейк Съливан/. Всичките са от една конюшня.

Това дава и отговор на въпроса кой сега управлява САЩ. Те са обратно на сцената с лозунга America is back – Америка се връща, който е по-опасен и от лозунга на Тръмп – America First – Америка първа.

"Америка се връща" с нова студена война срещу Русия , Китай, Иран и КНДР.

Но САЩ не могат по никакъв начин да намерят консенсус за възстановяване на еднополюсния световен ред, което не им пречи да се опитват да върнат света към времето на втория мандат на Буш - младши. Не е възможно.

Още повече, че това става в момент, когато Русия и Китай демонстрират решимост за защиат на своите интереси.

Отношенията между САЩ и Русия са в такава задънена улица, че оттам дълго време няма да могат да се измъкнат.

Това означава, че лична среща между Байдън и Путин няма да е възможна в близко време. Може и да си говорят он-лайн, но лична среща с цел предотвратяване на ядрената война скоро няма да има, а може и въобще да няма през мандата на Байдън.

Такива срещи без конкретен дневен ред нямат смисъл.

А това означава, че Третата световна война ще продължи да седи на прага на човечеството.

Днес светът е в почти същата ситуация, както в навечерието на Втората световна война. Големите войни започват, когато противоречията са неразрешими. Сега сме в поредна криза на света и неговото прегрупиране.

Така че в момента голямата картина е в хаотично движение. Но, както казват китайците, "ако хаосът чука на вратата ти, го пусни. Може би ще подреди всичко по местата им".

Може би заради това, след като призова Байдън на он-лайн дебат, Путин замина за почивка в уикенда в тайгата в Сибир. Заедно със Сергей Шойгу.

Шойгу е министър на отбраната на Русия.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 306, April 2021
САЩ и Русия удължиха договора за "големите ракети"
На 3 февруари 2021 г. стана едно събитие, което е най-важно за световната сигурност – Русия и САЩ официално продължиха д...
    "Все още – не". Not Yet
В предишния брой на "Строго секретно" предупредихме, че трябва да преодоляваме някои нарастващи трудности, които могат д...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com