Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

BULGARIAN BUSINESS CLUB
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Май вече не останаха складове
06.2021

Ще започна по-отдалеч.

В миналото няколко пъти писах, че през периода 1977 – 1983 г. бях кореспондент на официоза "Работническо дело" за Централна Европа – в ЧССР, Австрия и Полша.

Някои от международните ми отличия са именно от ЧССР, като например юбилейни медали за 40-та годишнина от края на Втората световна война, когато Прага беше освободена от Съветската армия, именно на 9 май 1945 г., /а не на 8 май/, и именно от Съветската армия, /а не от украинските власовци/.

Тогава преминахме с група колеги – от Изток и Запад, по маршрута на Съветската армия в Европа и посетихме оръжейния складов комплекс в района на Врбетице, на границата на Чехия и Словакия. Това беше обект на Спецназа на Варшавския договор по Западното направление и на него, и други складове, имаше складирано съветско и чехословашко оръжие /ЧССР беше един от най-големите производители на оръжия в света/, което би стигнало за 2-3 нови световни войни.

Друго отличие, също ценно за мен, идваше от ЦК на ЧКП и от Отечествения фронт на ЧССР, и се дължеше на моите срещи в Прага през 1981 г. /и преди това в Южен Йемен/ с Илич Рамирес Санчес /Карлос, Чакала/, който на Запад беше определян като "най-големият международен терорист", работещ за СССР и КГБ, а според мен /моята теза беше приета по-късно/ той работеше за израелския Моссад, който, конкретно за ЧССР, му беше възложил задачата да събира информация за тренировъчните лагери на палестинците в Чехословакия и за оръжейната й промишленост, в това число и за оръжейните складове.

Трябваше да се помогне на приятелите в Прага, и споменатото високо държавно отличие на ЧССР ми връчиха от ЦК на ЧКП. Но това е друга тема, на която ще се спра в бъдеще.

Що се отнася до оръжейната тематика, често разговаряхме и със създателя на българския оръжейно-промишлено комплекс ген. Марин Стайков, /с когото бяхме приятели/, както и със съпругата му Елена Лагадинова. Става дума за периода 1984-1990 г., когато бях кореспондент на "Работническо дело" за цяла Африка и обсъждахме политическата и военна обстановка в "някои африкански държави".

Защо се връщам към онези години? Защото Врбетице и оръжените складове още по онова време беше интересно за САЩ и НАТО.

И така, сегашният скандал избухна на 17 април 2021 г., но се отнасяше за взривяването на складовете на Врбетице на 14 октомври и 3-и декември 2014 г. в това беше забъркан и българският оръжеен търговец Гебрев, който е държал н атези складове оръжие и го е разпродавал на трети страни в това число Украйна, заради което му вривили складовете през 2014 г. – става дума за прословутите шпиони на ГРУ

Петров /Мишкин/ и Боширов /Чепига/, а през 2015 г. се опитали да го отровят с рукола. На първия склад – 16, е имало около 60 тона боеприпаси, а на втория – 12, около 100 тона.

Междувременно Петров и Боширов отровиха и Скрипал в Англия, и взривиха складове и в Украйна.

Абе, страшна работа.

Но скандалът с взривовете във Врбетице от 2014 г. избухна 7 години по-късно на 17 април 2021 г., в същия ден, в който ФСБ на Русия съобщи за осуетен държавен преврат за убийството на президента на Беларус Александър Лукашенко, като заговорниците са били консултирани от САЩ.

В същия ден Прага изпъди 18 руски дипломати. Причината – изявлението на премиера на Чехия Андрей Бабиш за причастността на руските спецслужби във взривовете на въпросните складове във Врбетице през… 2014 г., от които въпросният Гебрев, е изнасял оръжие за Украйна, за да може да воюва срещу Донецк и Луганск. Или нещо подобно. Ако може нещо въобще да се разбере от това съчинение на информационните далавераджии от английския Bеllingcat Гебрев има претенции към чешката страна за липси от складовете във Врбетице, в които е държал оръжие през 2014 г. Липсите са били установени след взривовете.

От някои източници става ясно, че са изчезнали 1000 ръчни противотанкови гранатомети РПГ-7, 800 автомати, 500 картечници, 100 пистолета и други дреболии. Българите подозират, че са изчезнали след взривовете във Врбетице. Или че са били откраднати преди тях и може да са се оказали в терористите в Близкия Изток.

По едно време стана ясно, че в същите складове са съхранявани и противопехотни мини, които са абсолютно забранени с международни споразумения и сурово наказвани , и че BG-оръжейникът май е искал да ги продаде на украинците, които са имали дефицит от мини на фронта срещу Донецк и Луганск. Но чехите се сетиха, че мирише на затвор и заявиха, че мините не са били истински и че взривът им е бил изваден, т.е. искали са да пробутат на украинците негодни боеприпаси.

Разбира се, ако се погледнат количествата на липсите на Гебрев във Врбетице, описани по-горе, те са направо смешни и жалки на фона на световната оръжейна търговия. Но, въпреки че оръжието не е голямо по обем, ако е било извозено след взривовете, щеше да бъде забелязано, защото за това са нужни десетки камиони. А и някой все пак щеше да забележи това.

Значи, всичко е било извозено преди взривовете и не е имало никаква кражба. Имало е черни сделки с оръжие, което BG-търговец са продавал на онези, които са считани за бандити и терористи. А взривовете са били организирани след това, за да заличат следите.

По подобен начин се действаше и в Украйна.

Според чешкото радио на 15 октомври 2014 г. складовете са били натоварени и наемните бригади, които са подготвяли транспортирането са получили указания всички да си вземат отпуск, като в склада е останал един единствен човек – собственикът на компанията Петр Бернатик – младши.

За всеки случай преди няколко седмици българската страна обвини Петров и Боширов за взривовете на складовете в България през 2011 г., 2015 г. и 2020 г.

Междувременно се оказа, че Чехия и България са продали на терористите във войните в Сирия и Йемен оръжие за над 2 милиарда евро, което, ужким, било предназначено за Грузия и Украйна, ама стигнало до Ал-Кайда и Ислямска държава чрез посредници, т.е. службите на САЩ и Саудитска Арабия.

Интересно какви складове сега ще взривяват.

Продължение – в следващия брой.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 308, June 2021
Кой ни е подслушвал, кога и защо
Възползвайки се от започналото слизане на мафията от сцената, за което имаме съществен принос, главният редактор на "Стр...
    Я, колко професори без работа
Според неофициални данни България е на първо място в Европа по професори и доценти на човек от населението.Направената п...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2022, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com