Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

BULGARIAN BUSINESS CLUB
Северен поток – 2 е готов. Сега какво?
Анализ на "Строго секретно"

Северен поток – 2 е готов. Какво означава това?

На първо място това означава, че втората нишка на Северен поток – 2 е положена. Сега са нужни около 2 месеца за различни тестове на вторите две нишки и целият комплекс Северен поток – 2 ще влезе в експлоатация. А заедно с него и енергийната война в Европа ще придобие нови качества.

Ще припомним, че повече от 6 години всеки, който не го мързеше да се изказва, се "грееше" със Северен поток – 2, т.е. пречеше с всички сили, начело със САЩ.

Но сега, след полагането на втората тръба на СП-2, над Запада се чува стон, който се засилва. Това е стонът на хората, които печелеха от статуквото, но сега се сблъскват с новите реалности.

Ние обаче нито за момент не се съмнявахме, че Северен поток – 2 ще бъде завършен. Не само защото сме преки участници в голямата енергийна картина в Европа още от средата на 70-те години, но и защото, все пак, в този свят трябва да има и малко разум – на първо място, че Германия се нуждае от този газ. А Германия е локомотивът на европейската интеграция, значи и Европа се нуждае от този газ. А щом Германия и Европа се нуждаят от този газ, САЩ трябва да им пречат, защото са техен основен икономически и търговски противник.

Заради това САЩ организираха превратът в Киев през 2014 г., за да поставят преграда на транзита на руския газ към Европа през Украйна и да използват това за геополитически шантаж спрямо Русия. По този начин новите тръбопроводи към Европа бяха ефективно блокирани, в това число и Южен поток, от един пожарникар в Банкя.

САЩ започнаха нова студена война и в енергетиката.

Последва обаче независимостта на Крим и Донбас, и новата оферта на Москва – Северен поток – 2. Просто и ясно. "Газпром" получи всички козове на преговорите за газовия транзит през Украйна.

Отношенията между САЩ и Германия се изостриха още при Тръмп и продължиха – при Байдън. И тук нещата не са сложни. Германия се нуждае от руския газ /друг няма на хоризонта/, иначе няма да може да се развива икономически и да тегли след себе си Европа. Приказките за някаква "зелена икономика" са си приказни. И даже да се тръгне в тази посока ще са необходими поне 25 години. А дотогава?

Разбира се, за САЩ е най-лесно да хвърлят Украйна "пов автобуса".

Отговорът на Москва беше направо шокиращ. В Москва знаят по-добре от Европа техните перспективи и нужди в енергетиката. И отговорът беше: внимавайте, Европа ще се нуждае не само от Северен поток – 2, но и от Северен поток – 3. Все пак трябва да се развивате и произвеждате, да се отоплявате през зимата, да излизате от ковидната криза.

И започна ценова паника. По принцип цените на газа не се бяха променяли от 2014 г. Обикновено пикът им е през лятото, когато се купуват количествата за зимата и се пълнят газохранилищата.

Това означава, че целият ЕС си остава огромен енергиен вносител, още повече, че офшорните газови залежи – на Норвегия и Нидерландия, се изчерпват много по-бързо от очакваното.

Сега Европа може да обвинява за глупостта само себе си. Газпром знае как да защитава интересите си и да си върне огромните инвестиции за газопроводите. И цените тръгнаха нагоре и надминаха 500 долара за 1000 кубометра.

Предложените транзитни мощности за следващите години от Полша и Украйна останаха неангажирани. Газпром не се нуждае от тях и ще изпълнява само поетите досега ангажименти за транзита през Украйна.

Освен това на газопровода Ямал – Европа се случиха някакви инциденти, започнаха и планирани профилактични работи. Скоро след Ямал – Европа ще бъде спряна и работата на първите нишки на Северен поток – 2 за една седмица, за техническо обслужване. И цените тръгнаха към небесата.

Напрегнатата физиономия на Ангела Меркел по време на прощалната й визита при Путин, когато обясняваше защо се е съгласила с Байдън да поеме задължения спрямо режима в Киев, обясняваше много. Германия я очакват сложни газови времена.

Голямата игра продължава – отоплителният сезон ще започне след един месец. Ситуацията с газа е сложна.

Доставчиците на втечнен газ от САЩ намаляват, тъй като газът в Азия е по-скъп. И в Латинска Америка цените са високи заради проблемите с хидроенергетиката, дължащи се на сушата. В Европа няма газ за запълване на газохранилищата. Но Русия има проблеми с тръбата Ямал – Европа. Заради това Газпром намали обемите на запълването на газохранилищата Хайдах в Австрия, Реден – в Германия, и Бергермеер – в Нидерландия.

Газпром увеличи добивът, но за него приоритет е напълването на собствените газохранилища. В Русия зимата е по-студена от Европа.

Цените в Европа растат и се изравниха с азиатските.

Печатаните от Тръмп и Байдън трилиони долари, които бродят по планетата, установяват рекорди на фондовите площадки. Сега тези пари са стовариха и върху суровинните площадки, за да поставят и на тях ценови рекорди. През 2020 г. САЩ само за един месец напечатаха толкова долари, колкото за всичките предишни 12 години.

Епохата на евтиния газ, когато цените в Европа падаха под 100 долара за 1000 кубометра, са в миналото. Сега цените са 500-550 долара за 1000 кубометра. САЩ могат да си печатат зелени хартийки, но Русия вече не ги приема. Китай – също.

Уравнението е ясно – при по-малко газ и цените ще растат и в крайна сметка за глупостта на политиците си ще заплатят редовите европейски потребители, в това число и в България.

Според прогнозите на Eesti Gaas цените за частните потребители от 1 септември ще се увеличат поне с 51 процента.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 311, Sept. 2021
Краят на световния туризъм
Настъпва най-лошата година за международните пътувания и туризъм.Мнозина се надяваха, че нещата ще се подобрят през 2021...
    Царят на идиотите
...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2021, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com