Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На прага на световна война
"Посейдон" влиза на въоръжение
Ще го носи подводницата "Белгород"
Военен анализ на "Строго секретно"

Продължаваме да се движим в най-важната тематика на последните години – оръжейната, особено на най-новите оръжия на Русия.

Сред тях най-страшните са "Посейдон" и "Периметър". Именно те бяха в центъра на вниманието през последните 2-3 месеца.

Американските сателитни снимки на най-новото руско ядрено торпедо "Посейдон", тествано от Русия, предизвикаха отново истерия на Запад.

Както сме писали неведнъж, тези усъвършенствани оръжия имат потенциала да променят света. Руският ядрен безпилотен апарат "Посейдон" е с размерите на автобус – дълъг 20 метра.

Американското разузнаване го определи като "междуконтинентално автономно торпедо с атомна електроцентрала и ядрена бойна глава". Путин за първи път разкри съществуването на свръхсекретното торпедо през 2015 г. Оттогава "Посейдон" е на челно място в интереса на експертите, които смятат, че, съдейки по дизайна на торпедото, то ще работи под вода на много големи дълбочини и с висока скорост. Тези постижения означават, че "Посейдон", като нова категория стратегическо оръжие, потенциално ще промени характера на ядрените заплахи.

Сателитните снимки, направени от компанията за космически технологии Maxar Technologies през август, потвърдиха, че военният обект на който сателитът е снимал новото оръжие с размерите на автобус, е било посещавано неведнъж от специалния океанографски изследователски кораб "Академик Александров".

Обектът се намира на северния бряг на река Северна Двина, близо до вливането и в Бяло море.

Очаква се носители на "Посейдон” да бъдат и новите подводници.

Първата от тези подводници – К-329 "Белгород”, базира от другата страна на реката срещу новия пристан на обекта. Там са базирани и кораби със специална цел и подводници, използвани по време на първите изпитания на ядреното торпедо.

САЩ обръщат внимание на факта, че съдейки по развитието на руската секретна военна програма, на сегашния етап почти всичко е готово за приемането на "Посейдон” на въоръжение.

От сателитна снимка, направена от американците по-рано тази година се вижда ядрена подводница близо до кея. В предната й част се виждат два масивни канала за изстрелване на ядрени торпеда. USNI News информира, че това може да означава, че носителите на "Посейдон” могат да нанесат удар наведнъж с 6-8 ядрени подводни дронове. Изданието съобщава и за друго сателитно изображение, показващо кораба "Академик Александров”, който ще играе ролята на зареждащ кораб, благодарение на специално оборудваната си кърма, "която дава възможност за товарене на торпедния отсек на подводницата-носител "Посейдон”.

Подводницата "Белгород” е най-дългата атомна подводница в света, но основното й предимство е, че е първият редовен носител на морската многофункционална система "Посейдон”.

Следим тази тема от много години.

"Белгород” е наистина уникална ядрена подводница и е първата в света от 5-то поколение. Нейната особеност е в широкото използване на подводни безпилотници, като самата ядрена подводница не влиза в открит бой и се намира на разстояние.

Първоначално тя беше построена по проекта 949А и трябваше да носи крилати ракети З-700 "Гранит”, но през 1994 г. корпусът беше консервиран поради икономически проблеми.

Строителството беше възобновено през 2004 г. Първоначално подводницата трябваше да се превърне във водещия крайцер на проект 949АМ, но през 2012 г. тя беше пренасочена към специалния проект 09852.

И наскоро стана известно, че корабът с ядрен двигател е напълно готови започва морски изпитания.

Отличителна черта на проекта е неговата дължина. "Белгород” е най-дългата атомна подводница в света /изпреварвайки дори известната "Акула”/. Дължината ? е 184 метра, което е с 12 повече от гиганта на проект 941. Това решение беше необходимо, тъй като колосалните подводни торпеда "Посейдон” се базират в корпуса на "Белгород”.

Но подводницата е много по-функционална. Един от възможните режими на работа е лов за самолетоносачи или на големи морски ударни групи на противника.

В тази ситуация мощността на торпедото е много по-малка, но все пак е огромна – според различни оценки, до 2 мегатона. Това е повече от достатъчно, за да потопи всяко съединение. При подводна ядрена експлозия се появява такъв феномен, като силно радиоактивен облак, покриващ всичко наоколо. Радиацията там е ужасна и всичко, което попадне под този облак е извън играта.

И така, "Посейдон” може дълго време да проследява и да слуша движението на група кораби, като същевременно е на дълбочина около един километър и в точния момент започва да се движи към целта. И тук има своя особеност – скоростта на торпедото в този момент е около 200 км/ч. поради ефекта на супер кавитация, точно като торпедото "Шквал”. Групата няма да има време да реагира, като супер-торпедото може да стигне много далеч и много дълго. Обхватът му е неограничен поради наличието на ядрен реактор на борда.

Вторият сценарий е известен – задействане непосредствено край бреговете на потенциалния враг. Освен това мощността там е много по-висока и достига 100 мегатона. Там има и мощна ударна вълна и много по-голям радиоактивен облак. Според някои изчисления цунами може да проникне на 500 км в дълбините н територията на врага, а облакът – и по-нататък.

С всичко това "Посейдон” е възпиращо оръжие и използването му по предназначение е последният сценарий.

"Белгород” влезе в държавни изпитания през май 2021 г. В допълнение, към оръжието на Страшния съд – "Посейдон”, подводницата ще носи и дълбоководната ядрена станция АС 15.

Това означава, че въвеждането на "оръжието на Страшния съд” върви по план. Което пък е свързано с друг въпрос, на който сме се спирали в миналото – колко такива супер бомби ще са необходими, за да бъдат унищожени напълно САЩ.

Отговорът със сигурност ще ви изненада – само четири. С помощта на "Посейдон”, които не се откриват от спътниците и не се унищожават от никакви средства за отбрана, ще са доставени мегатонни заряди в района на западните и източните брегове на САЩ и до Мексиканския залив колкото е възможно по-близо до брега на САЩ, но извън шелфа, на дълбочина 2-3 километра. И едновременно са взривявани. В епицентъра вълната се издига на повече от километър височина. Тя ще помете всичко на Източното или Западното крайбрежие на 500-1000 км.

На западния бряг вълната ще отнесе цялата гъсто населена брегова линия до стотици километри в дълбочина.

В Мексиканския залив вълната ще отнесе цялата равнина на юга в САЩ и Флорида. Освен това вълната ще тръгне по коритата на Мисисипи и други реки почти до тяхното начало и ще помете всички градове в долините на реките в центъра на САЩ, където вълната от източния бряг няма да достигне.

В резултат на това голяма част от равнините в САЩ ще бъдат унищожени.

Какво е "Посейдон” - това е асиметрично оръжие, с което Русия умножава по нула всички геофизически и климатични оръжия на САЩ, за което бяха предупредени.

Асиметричното оръжие е оръжейна система, която трябва да нанесе на противника – например на САЩ, много по-големи унищожения, отколкото САЩ ще могат да нанесат на противника, например на Русия.

И най-вероятно това ще стане в сферата на геофизическото оръжие, отразяващо особеностите на територията на САЩ и Русия.

Каква е картината при САЩ. В крайбрежните райони с незначителна височина над морското равнище е разположена значителна част от населението – над 80 процента. Тук са и основните производствени мощности на САЩ. Даже относително слаба цунами с височина няколко десетки метра може да донесе катастрофални последици за САЩ.

Това означава, че от геофизична гледна точка САЩ са много уязвима страна. Остава да се определи с помощта на какви средства може да се инициират толкова мащабни геофизически процеси.

Доставката на ядрените заряди до мястото може да стане по различни начини, в това число именно с "Посейдон”.

Това означава, че асиметричното супероръжие на Русия може да изключи всякаква заплаха от голяма война срещу Русия даже в условията на превъзходство на противника при всички други видове въоръжения.

Това са области на геофизическа нестабилност, раждаща земетресения с огромна мощност. Въздействието върху тези точки с термоядрени боеприпаси може да предизвика бедствие, което ще унищожи крайбрежието на САЩ с огромна цунами с височина 400-600 метра, която ще се стовари върху континента, като ще унищожи всичко на дълбочина 500 километра.

Според оценките "Белгород” носи до 6 такива супер-торпеда, които могат да унищожат САЩ напълно.

Но не само "Посейдон” е на борда. Вторият в списъка е "Клавесин” 2Р-РМ. Това е малка безпилотна подводница, която е позиционирана като изследователска. Въпреки това, ако се използва в боен режим, "Клавесин” играе ролята на разузнавач, който изпреварва превозвача, търси врага и предава цялата информация на ядрената подводница и ако е необходимо, поема удара.

В момента Русия вече има поне две такива автономни подводници, една от които вероятно е базирана на "Белгород”.

В допълнение към всичко тя има неизвестен брой торпедни тръби, от които се изстрелват вече познатите "Калибри”, а в бъдеще и "Циркони” (да не забравяме и за обикновените торпеда). Резултатът е подводница, която може да се конкурира с ракетните крайцери.

В момента "Белгород” започна първите си морски изпитания, а влизането във флота се очаквав началото на 2022 г. След "Белгород” се очаква "Хабаровск”, а след това третият и четвъртият носител на "Посейдон”, но те вече са построени на базата на проекта 885 "Ясен”.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 312, Oct-Nov 2021
COVID-19 е био оръжие
Стига лъжи! COVID-19 е био оръжие, произведено в базата в Северна Каролина /САЩ/.Следим пандемията още от първите й дни,...
    За войната и спокойствието
Животът е постоянна битка. Спокойствието само го сънуваме.Август и септември би трябвало да бъдат спокойни летни месеци....

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2022, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com