Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Су-57 получава хиперзвукова ракета

Появи се информация за най-новата ракета за Су-57. По-специално, това е ракетата "Ларва-МД". Су-57 в момента разполага само с дозвукови крилати ракети от типа Х-59МК2. Изработени по технологията "невидим", те имат висок обхват (около 500 км), но лесно могат да бъдат свалени.

При "Ларва-МД" първото нещо, което привлича вниманието, е префиксът "МД", който ни казва "малка далечина".

Ракетата е лека тактическа и най-важното – носи се във вътрешните отделения на Су-57. Това дава възможност за прикрит и мълниеносен удар по противника. Новата хиперзвукова ракета ще замени Х-31, която също е много мощна и опасна – максималният обсег достига 250 км, а скоростта й е почти 4000 км/ч.

"Ларва" трябва да надмине тези параметри. Вероятно обхватът на ракетата ще бъде около 300 километра, а скоростта, по открити данни, до 10 маха или почти 12 000 км/ч. Оказва се, че до максималното разстояние лети само една и половина минути – най-доброто качество на бойното поле.

"Ларва" се разработва с нов двигател – правоточен и работи по различен начин.

Така че в Русия вече са усвоили два типа хиперзвукови двигатели. Тези с директен поток се създават по специална програма и носят името "Продукт 70", който е инсталиран не само на "Ларва", но и на "Гремлин" – това е по-голяма ракета, предназначена за авиация на далечни разстояния, и Ту-22М3М в частност, и вече преминава летателни изпитания.

Но какви са предимствата на новостта, например, пред "Кинжал" и защо да създавате изцяло нов?

Ракетите, създадени с такъв двигател могат да летят доста ниско над земята. Наличието на въздух за този тип двигатели е изключително важно условие. В резултат на това такава ракета е много трудна за откриване поради две причини – тя лети ниско и лети много бързо, което означава, че ефективността се увеличава значително.

Друго предимство е приложението в бъдещето, т.е. скорост 25 маха (почти 30 000 км/час).

Работата по такъв двигател, от своя страна, стартира цяла верига от изследвания, по-специално материалознание и адитивни технологии, а това е развитието не само на отбранителния потенциал, но и на много други цивилни области, например машиностроенето.

Последното важно предимство на ракетата в процес на разработка е нейната универсалност. Факт е, че не само Су-57 ще я получи, но и всички останали. Това са Су-30СМ, Су-34, Су-35С, МиГ-35 и така нататък. Дори армейската авиация с помощта на Ка-52М или Ми28НМ. Но само Су-57 ще може да увеличи максимално потенциала на технологиите и тактиките на използване, благодарение на своята "невидимост".


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 313, Dec. 2021
Нови руски самолети за "Мъртва ръка" на "Страшния съд"
Русия ще произведе два нови самолета на "Страшния съд”, като мобилни командни центрове в случай на ядрена война. Те са п...
    Дон-2Н. Ракетен щит на Русия
В Софрино, близо до Москва, се издига снежнобяла пирамида на 40 метра височина, 140 метра дължина и 130 метра широчина. ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2022, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com