Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'22'21'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11
'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

На прага на световна война
"Циркон" – страх, "Авангард" – ужас
Хиперзвукът – на военната арена
Военен анализ на "Строго секретно"

Продължаваме да се движим в най-важната тематика на последните години, особено на 2021 г. – оръжейната, т.е. на най-новите оръжия на Русия – хиперзвуковите "Циркон", "Авангард", "Кинжал", "Сармат" и др., които оформят новите реалности на стратегическата арена между Русия и САЩ.

На 4 октомври от подводницата "Северодвинск" в потопено положение беше извършено изстрелване на хиперзвуковия "Циркон".

Това събитие беше очаквано с голямо внимание. Защото постави точка на "стария свят" във войната.

Може да се каже, че на 4 октомври с подводното изстрелване на "Циркон" за първи път за последните 500 години западното военно господство беше окончателно и безвъзвратно ликвидирано.

Русия е "цирконизирана", след като приключи активната фаза на концентрацията – хиперзвуковата, и ликвидира една епоха с превръщането на американските самолетоносачи, основната ударна сила на САЩ, в безполезно желязо и боклук.

За САЩ целият им флот, подхранван от десетилетия, се превръща в потенциално гробище.

Точно това се случи на 4 октомври, когато Русия извърши два последователни теста на хиперзвукова противокорабна ракета "Циркон". Два старта на ден беше важен знак, че всичко върви добре и че продуктът е работил надеждно.

Няколко дни по-рано "Цирконите" бяха изстреляни и от надводен носител – фрегатата "Адмирал Горшков". След тези тестове, следващият етап беше изстрелване на подводен носител. Ракетите трябваше да излетят от атомната подводница "Северодвинск" от проекта 885 – в началото на октомври от повърхността, а през ноември – от под водата. Освен това военните експерти веднага обърнаха внимание, че второто изстрелване стана не месец по-късно, а още на следващия ден. Това означава, че преминаването на предишния етап е било извършено безупречно, и че командването е решило да не чака напразно.

През всички следвоенни десетилетия САЩ имаха неоспоримо предимство пред СССР при самолетоносачите. Самолетоносачът дори не е кораб. Това е плаваща военна база, притежаваща огромно въздушно предимство далеч от крайбрежните летища и заобиколена от истинска глутница от надводни и подводни кораби.

Към "ерата на крайцерите" на САЩ се присъедини и "ерата на самолетоносачите".

Но това вече не е истина. "Циркон" стана основно оръжие срещу самолетоносачните групировки на САЩ.

През 2021 г. Русия изстреля десет ракети "Циркон" от надводни кораби. Ракетите 3М22 редовно удряха "в колчето", а през август разработчикът получи поръчка за първата голяма серийна партида. И на 4 октомври Руският флот изстреля "Циркон" от подводен носител в Баренцово море.

Ядрената подводница "Северодвинск" е една от най-добрите многофункционални подводници в света. Преди това нейните основни ударни средства бяха свръхзвуковите противокорабни ракети "Оникс" и "Калибър", които се оказаха ефективни в Сирия.

"Цирконът" се превърна в "черешката на тортата" на вече мощната и опасна подводница. Използването на хиперзвук от усъвършенствана и почти безшумна лодка от четвърто поколение дава неоспоримо предимство дори на един-единствен кораб, да не говорим за целия флот.

"Цирконът" прави безполезни и корабите за противоракетна отбрана на всеки самолетоносач. Сега светът се променя и бившият хегемон изведнъж се озова в ролята на изоставащи, с целия си колосален военен бюджет, способността да привлича всякакви специалисти и развитата система на индустриален шпионаж. Американците сериозно вярваха, че прекомерният военен бюджет може да реши всеки технически проблем. Но това отдавна не е така.

Появата на "Циркон беше анонсирана от Путин още през февруари 2019 г. Ракетата се ускорява до 10 Mach и е в състояние да измине 1000 километра.

Първите тестове на "Циркон" започнаха през декември 2019 г. През май 2020 г. бе съобщено, че комплексът ще бъде тестван от надводни кораби проект 22 350 и многофункционалните ядрени подводници проект 885М. Планираше се ракетата да бъде въведена в експлоатация през 2021-2022 г.

Смята се, че "Циркон" е пряк наследник на противокорабната "Оникс" и при модернизацията на кораба в една пускова шахта на подводницата влизат три бройки. В резултат на това боеприпасите на кораба се увеличават от 24 на 72 ракети.

Все още не е напълно ясно какво представлява "Циркон". Външният вид и другите му характеристики са класифицирани. Но някои изводи могат да се направят от фрагментарна информация. Например, индийският BrahMos Aerospace Limited е съвместно руско-индийско предприятие, което произвежда ракета на базата на противокорабната ракетна система "Оникс" и много пъти е демонстрирал своята хиперзвукова версия.

Има и косвена информация, разкриваща детайлите на "Циркон". Например се появи информация как може да изглежда двигателят – въздушно-реактивен. Според дизайнера, никой друг тип – течен, реактивен или твърдогоривен, няма да осигури дълъг хиперзвуков полет.

Твърдото гориво не е подходящо, защото може да ускори, но е невъзможно да се лети с него дълго време. Такива двигатели се използват за балистични ракети, като "Булава" и "Топол". Но при хиперзвуковите ракети това е неприемливо.

В този случай е необходимо и специално гориво.

Течногоривният реактивен двигател съдържа окислител и гориво в отделни резервоари, които се смесват в горивната камера. Реактивният двигател се задвижва от едно гориво – керосин: керосин, децилин или бицилин. Окислителят е входящият кислород. Бицилинът е гориво, получено от вакуумно газово масло с използване на процеси на хидриране. Това течно гориво има много висока плътност, което дава възможност да се направи резервоар с по-малък обем.

Има и друга сложност. По време на полет със скорост над 6 Маха всяко превозно средство започва да се движи в плазмен облак и буквално гори като метеорит. За защитата му са необходими специални топлоустойчиви материали. Хиперзвуковите температури отнемат така наречения жертвен слой – покривният слой на апарата, който се консумира по време на полета. Следователно обвивката на ядрените бойни глави (влизащи в атмосферата със скорост до 10 км в секунда) е проектирана така че по-голямата й част да бъде "изядена" от хиперзвука, а вътрешният пълнеж ще остане. Но при хипервуковата машина не може да има жертвен слой.

По време на MAKS-2019 материалите бяха показани по необичаен начин. Оказа се, че основното ноу-хау на ракетчиците е ендопротеза на тазобедрената става, изработена от композит "въглерод-въглерод".

Според съобщението на компанията, този материал може да издържи температурите на горене до 2500 градуса и е подобен по свойствата си на човешката костна тъкан. Това е идеалният материал, който, за разлика от титания, се приема от човешкото тяло и не се нуждае от нови операции за неговото заместване.

Но защо протезата трябва да "издържи” температура на над 2000 градуса? Дали това е отговорът за "Циркон”?

"Циркон” ще бъде носен и от най-новата атомна подводница "Казан”.

Става дума за най-модерната и най-тиха подводница в света с най-огромния набор от оръжия, включващи дозвукови и хиперзвукови ракети с ядрена мощ – "Калибър”, "Циркон” и най-вероятно хиперторпедото "Посейдон”.

"Казан” трябваше да влезе на въоръжение през 2019 г., но беше забавена, за да бъде преоборудвана за ракетите "Циркон” или за "Посейдон”, наречена "убиец на цели държави”.

"Казан” ще действа срещу Източното крайбрежие на САЩ, т.е. в зоната, която досега беше считана за безопасно убежище на американския надводен и подводен флот.

"Казан” ще има и 8 универсални пускови установки, всяка от които има по 5 крилати ракети "Калибър” – общо 40. Само те са достатъчни за унищожението на най-важните цели на територията на САЩ.

"Казан” е въоръжена и с хиперзвуковия "убиец на самолетоносачи” "Циркон”, т.е. ракетата, която ще "нулира” 11-те самолетоносача на САЩ за броени минути.

Тестът на "Циркон” беше извършен от борда на "Адмирал Горшков” по морска цел, разположена на 450 км. Средната скорост на полета на ракетата е била 9600 км/ч в секунда, максималната височина на полета е била 28 000 м. Унищожението на целта е отнело около 4,5 минути.

Ако вземем предвид обхвата на полета, който според различни източници е най-вероятно над 1000 км, тогава US-самолетоносачът просто няма да забележи приближаващата се заплаха. И ако само една ракета "Циркон” удари разрушител от клас Arleigh Burke, той буквално ще бъде разкъсан наполовина от огромната кинетична енергия на ракетата. Вместо да бъдат страховито възпиращо средство срещу Русия, американските ударни самолетоносачни групи ще бъдат принудени да стоят далеч от носителите на хиперзвуково оръжие.

А когато изстрелват "Циркон” от подводници, това ще изглежда като стрелба от близко разстояние.

Освен това повечето руски кораби и подводници вече ще могат да използват тези оръжия. Както малките корвети и фрегати, така и наземните и подводни крайцери с ядрено захранване са серийно оборудвани с универсални пускови установки за "Калибър”, "Оникс” и "Циркон”.

Балтийските и Черноморските флоти не се нуждаят от ракети с обсег 1000 километра, тъй като просто нямат къде да летят в малките вътрешни морета. Но в Тихия океан свръхзвуковите и хиперзвуковите ракети имат много пространство. Така например "Калибър” е два пъти по-голям от обхвата на американския "харпун” (600 км срещу 280) и три пъти по скорост – 3 Маха срещу 0,85. Няма защита и срещу "Циркон” с неговите девет маха и обхват от 1000 километра.

Хиперзвуковата ракета "Циркон” ще се превърне в основното оръжие на руските фрегати, крайцери и подводници, които са оборудвани с универсални пускови установки и 3С-14.

За да осигурят надеждно унищожение на целта от "Циркон”, дизайнерите са постигнали комбинация от две неща: висока скорост и непредсказуемост на полета на продукта. Ракетата достига девет пъти скоростта на звука или приблизително 2,65 км/сек.). Тя лети на височина 20-40 км, което дава намалено въздушно съпротивление при определена скорост. Максималният обхват от 1000 км й дава възможност да не влиза в зоната за противоракетна отбрана на целта. При приближаване към целта ракетата се спуска на височина няколко десетки метра над водната повърхност и се приближава към нея по същата лъкатушеща непредсказуема траектория. Вероятно на този етап скоростта намалява само до свръхзвукова, в противен случай не е ясно как окончателното прицелване се осъществява чрез йонизираната плазма на околния въздушен пашкул.

Това не изключва "външното” насочване, т.е. "Цирконите” работят в тясна връзка със системата за космическо електронно разузнаване "Лиана”. Разчитайки на най-новите разузнавателни спътници, тази система осигурява глобално проследяване на военната дейност, наблюдение на движението на морски и сухопътни формирования и дори на отделни танкове и превозни средства. А също и целево обозначение за високоточни оръжейни системи. Такива ракета също трябва да се комбинира с цяла гама продукти и възможности, които осигуряват нейния полет и прицелване, средства за противодействие на електронното разузнаване, както и средства за прихващане на комуникации и информация на противника като цяло.

За обозначаване на целта системата формира съответните радиотехнически изображения на вражеската техника, определя и предава нейните координати, скорост и посока на движение и характеристики. След това ятото "Циркони” гарантирано ще унищожи самолетоносачната групировка на противника, включително основната цел – самолетоносачът.

Както става ясно от някои публикации, хоризонталният радар "контейнер” може да обслужва "Цирконите”. Той вижда всичко, включително "невидимите” самолети, така че групата на самолетоносачите като цяло е "забава” за нея.

И накрая, след като външни и вътрешни системи за насочване водят "Циркон” до вражеския кораб, бойната глава с тегло до 450 кг остава само да експлодира на нивото на ватерлинията на самолетоносача, така че плаващата въздушна база прави последния си полет – но до дъното.

"Циркон” преодолява всички системи за ПВО на съвременните американски самолетоносачи с вероятност 84%. А рояк от такива ракети от 8 бройки, водени от сменяем (в случай на сваляне или повреда) "лидер”, гарантирано ще унищожи всеки вражески самолетоносач.

Това означава, че проектирането на сила, за която САЩ създадоха цели 11 самолетоносачни групировки, приключи.

Наред с "Циркон” вниманието през 2021 г. беше насочено и към хиперзвуковия "Авангард”, летящ с 34 000 км/час, носен от най-новата руска мждуконтинентална балистична ракета "Сармат”.

На "Сармат” и нейните характеристики се спираме подробно на стр. 12-13. Тук ще посочим основно характеристики като носител на "Авангард”.

"Сармат” е 200 тона страх, "Авангард” е 34 000 км/час ужас.

На теория руската междуконтинентална балистична ракета "Сармат” вече трябваше да е на въоръжение. Сега е дошъл моментът. Според министъра на отбраната Сергей Шойгу, изпитанията ще приключат тази година, а от 2022 г. "Сарматите” ще поемат бойно дежурство.

"Сармат” има къс полетен етап с тегло 200 тона, който затруднява прихващането му чрез противоракетна отбрана. Но основната изненада се крие вътре.

Става дума за хиперзвуковите бойни глави. Сега, с появата на най-новите 200-тонни "Сармати”, способни да доставят 10-15 бойни глави (всяка с тегло един тон) на разстояние до 18 хиляди километра, ситуацията се променя радикално.

Смъртността на "Сармат” с хиперзвуковите "Авангард” ще бъде ненадмината в продължение на много години. Тези ракети ще станат основата на руския ядрен щит за 30-40 години.

"Авангард” развива скорост до 28 Маха (приблизително 7,5 км/сек.). Устройството лети по много сложна траектория.

Първият полк руски хиперзвукови ракети "Авангард" влезе на въоръжение на 27 декември 2019 г. Ракетите летят 27 пъти по-бързо от скоростта на звука, с което Русия изпреварва всички държави с няколко "обиколки".

В момента нито една друга държава не разполага с хиперзвуково оръжие, камо ли с хиперзвуково оръжие с континентален обсег.

Доста по-рано - на 24 ноември 2019 г., Министерството на отбраната на Русия демонстрира хиперзвуковия планиращ крилат боен блок "Авангард" на екип от американски инспектори, като част от мерките за прозрачност според Договора за ядреното оръжие СНВ-3 със САЩ. И на тях беше съобщено, че новото оръжие ще влезе на бойно дежурство през декември 2019 г. Което се случи точно на 27 декември. Шах и мат.

Ще припомним, че "Авангард" изминава 34 000 км/час със скорост 8,6 км/сек. Това означава, че от декември 2019 г. САЩ са тотално уязвими от руски изпреварващ насрещен или ответен удар и нямат никаква отбрана срещу тази/тези технологии.

Но презентацията на "Авангард" стана още по-рано. На 27 декември 2018 г. в присъствието на Путин, в Националния център за управление на отбраната /така наречената Нова Ставка/, беше извършен изпитателен пуск на междуконтинентална балистична ракета с комплекса "Авангард" с хиперзвуков планиращ крилат боен блок.

По време на полета, хиперзвуковият блок е извършвал вертикално и хоризонтално управляемо маневриране и в определеното време е поразил условната цел на бойното поле на полигона.

"В Русия се появи нов вид стратегическо оръжие" – каза Путин.

За онези, които разбираха какво се случваше в тези моменти, беше ясно, че Путин можеше да направи и друго изявление, а именно, че "Авангард" сложи край на Третата световна война с победа на Русия.

Защо?

Защото "Авангард" и останалите демонстрирани преди и след това нови хиперзвукови оръжия на Русия поставиха както неведнъж писахме, началото на ерата на новата хиперзвукова геополитика, в която:

  • хиперзвуковите оръжия елиминират веднъж завинаги англосаксонско-ционистката "класическа" геополитика;
  • това е край на американската военна доктрина за така наречения "бърз глобален удар", който от 27 декември 2018 г. официално вече не може да бъде нито бърз, нито глобален, нито удар;
  • направо е нулирана американската противоракетна отбрана в САЩ и Европа и нейния потенциал за изпреварващ обезглавяващ удар;
  • дава възможност именно на Русия да нанесе бърз глобален и обезглавяващ удар не само срещу САЩ и НАТО, но във всяка точка на планетата;
  • внася напълно нови и тепърва изяснявани драматични промени в глобалното позициониране на силите и неговите центрове със затихващи функции на САЩ и НАТО. И Китай вече въведе няколко хиперзвукови вида оръжие и др.

Това беше отговорът на Русия на излизането на САЩ през 2001 г. от Договора за противоракетната отбрана от 1972 г., който беше основата на ядреното стратегическо равновесие на планетата, и на съобщеното неотдавна излизане на САЩ от Договора за съкращаване на средните и малки ракети от 1987 г., с което Пентагонът иска да излезе на ударни позиции на границите на Русия и да превърне Европа в бойно поле на новата голяма война.

И именно в този момент от генералния щаб показаха изстрелването на новия хиперглидер "Авангард", който, от неговата шахта на Домбаровский, долетя със скорост 27 Маха, т.е. 27 пъти скоростта на звука, до целта на полигона на Камчатка.

Тъй като от доста време следим оръжейната тематика, ще ви издадем една тайна – в Русия никога не се съобщава за предстоящо въвеждане на ново оръжие на въоръжение, ако то вече не е било въведено, и никога не се извършва изпитателен опит с това оръжие, особено с такова хиперзвуково чудовище, ако преди това не са били извършени успешно няколко такива опити.

И ще припомним, че няколко дни преди 27 декември 2019 г. "някъде в Хабаровския край "някаква бомба" или "метеорит", или "друго нещо", отнесе върха на един местен вулкан, като, извън практиката на руските медии бяха показани снимки от този затънтен край, унищожените няколко квадратни километра и огромните маси свлечени в руслото на местната река и т.н. За всеки случай беше изпратена и група за "радиационна проверка", която съобщи, че "няма... радиация".

С една дума – дали унищожението на този вулкан в Хабаровския край беше предишният опит с "Авангард", като даже в Ставката бяха изненадани от онова, което тази нова хиперзвукова бойна част може да извърши.

А какво може?

Да поразсъждаваме защо именно "Авангард" е сигнал за края на Третата световна война, не само защото нищо не може да ги спре, но и защото всяка противоракетна отбрана става ненужна и напълно безпомощна. И как сега САЩ ще защитават с Брус Уилис цялата галактика, ако не могат да защитят самите себе си.

Става дума за боен хиперзвуков планиращ блок, движещ се с около 34 000 км/час. Сами можете да изчислите за колко време ще долети до САЩ, Англия или Канада, и защо американците вече могат да се простят с илюзиите за някакъв бърз глобален удар. Такова нещо вече не съществува срещу хиперзвуковите оръжия на Русия и Китай.

Хиперпредставлението обаче тепърва започва. Този път шокът е наистина зашеметяващ и наистина исторически.

Какво представляват днешните междуконтинентални балистични ракети? Всичките летят по балистични траектория, чиято висша точка е примерно 1000-1500 км изминават разстояние от 7 000 - 15 000 км.

Към целта лети така нареченият "автобус" или платформата, на която се намират бойните блокове. В нужния момент "автобусът" ги изстрелва и те летят вече по своя полет като бойните блокове падат към целта със скорост 5-7 км/сек. През атмосферата преминават за около 20 секунди, като забавят скоростта и се нагряват. Нагряват се силно. Защитата на атомната бомба, намираща се вътре в бойния блок е приоритет.

Какво става при "Авангард"? Той е доста по-голям в сравнение с обикновените бойни блокове. Има собствена система за управление и лети не в Космоса, а в атмосферата в голяма част от полета си.

Това означава, че той е изстрелван на старта в обикновена балистична междуконтинентална ракета – "Топол", "Сармат", "Стилет", само че на борда например на "Сармат", вместо 10 бойни блока по 500-800 килотона има 13 планиращи бойни блока "Авангард", който е голям по размери.

Носещата ракета се издига на 1300 км на висшата точка. "Авангардите” се отделят от нейния "автобус" и с рязка маневра падат надолу в атмосферата до височина от около 40-50 км. И там – в атмосферата, вече летят до целта 3000 или 10 000 км не 20 секунди, а примерно 5 или 10 минути, и силно се нагряват, евентуално до 2000 градуса.

Защо в атмосферата? Защото заради евентуалните лазерни оръжия на САЩ руските бойни блокове ще летят в атмосферата, където лазерите няма да ги спрат или унищожат.

Освен това руснаците винаги пускат бойните си блокове със съпътстващи лъжливи цели.

Това означава, че "Авангард" просто е невидим за ПРО на САЩ – сега и в бъдеще, и е неунищожим. Как да бъде открито това плазмено кълбо, летящо с хиперзвукова скорост? Няма начин, нито може да бъде засечено, нито унищожено.

Добре, да кажем, че американците успеят да направят противоракета срещу хиперзвука на Русия. Но в бойни условия срещу бойните блокове лъжливите цели ще е нужно огромно количество ракети-прехващачи. Русия има на наземни и подводни носители около 1500 бойни блока. Значи, за да бъдат прехванати ще са необходими 15 000 ракети-прехващачи, ако се предвидят по 10 прехващачи на всеки боен брой, т.е., за да бъдат прехванати 1500 бойни блока на Русия, ще са необходими хиляди американски ракети, прехващачи. Такова нещо икономиката на САЩ, която е в дълбока криза, не може да издържи.

С наличните бойни блокове на стратегическите си ядрени сили Русия ще може да нанесе по САЩ не един и не два ядрени удара, а няколко, като всички прехващащи бази на САЩ на тяхна територия или Европа ще бъдат предварително унищожени с удар например от "Искандер".

Това означава, че "Авангард", независимо дали е хиперзвуков боен блок или планираща или маневрираща бойна глава, променя хода на историята.

"Авангард", като геополитическо оръжие е обезглавяване на англосаксонско-ционистката "анаконда", т.е. на геополитиката на Запада за удушаване на Русия.

Тук се крие и тайната на названието на "Авангард" – той разчиства пътя на всички други руски ракети, които ще достигнат целите без проблеми. "Авангард" не е балистична ракета, той е преди всичко хиперзвуков управляващ боен блок, който може да бъде носен от различни носители. Като ракета той не може да бъде съкратен и не попада под някакви действащи договори.

ПРО на САЩ търпи тотален крах. Базите в Източна Европа губят всякакъв смисъл. В това число и в България.

Обобщавайки, "Авангард" сложи край на Третата световна война. На 27 декември 2018 г. стана технологична революция в ракетостроенето. Тя стана в Русия.

С хиперзвука Русия обезоръжи световния полицай САЩ.

И ако някога напишат, че Третата световна война приключи на 27 декември 2019 г. с въвеждането на хиперзвуковия маневриращ боен блок "Авангард", ще бъдат напълно прави.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 313, Dec. 2021
САЩ на война срещу Русия в Украйна
САЩ са тръгнали на война срещу Русия в Украйна с чужди ръце и чужда кръв.Искат да принудят Русия да се намеси.Независимо...
    Ла палма: започва вулканична зима
На 11 септември 2021 г. започна нов етап на геофизическата война на планетата, който може да завърши с вулканична зима.А...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2022, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com