Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Срещу разполаганите в Германия Dark Eagle, в Беларус ще се появят комплекси "Искандер"

Преди няколко месеца разполагането от САЩ на ядрени ударни самолети във Великобритания сигнализира на Европа, че планирането на ядрена война срещу Русия се ускорява.

На 5 октомври Държавният департамент на САЩ обяви, че арсеналът на ядрените оръжия на американската армия наброява 3 750 броя към 30 септември 2020 г.

Растат и арсеналите във въздушните бази в Kleine Brogel в Белгия, Buchel в Германия, Aviano и Ghedi в Италия, Volkel в Холандия и Incirlik в Турция.

В "Прогнозни разходи на ядрените сили на САЩ, 2021 до 2030 г." се предвижда, че "около 188 млрд. долара от общо 551 млрд. долара за периода 2021 – 2030 г. ще отидат за модернизиране на ядрените оръжия и системите за доставка. От тази сума 175 млрд. ще отидат за модернизиране на стратегическата ядрена триада, а 13 млрд. – за модернизация на тактическите ядрени оръжия и системите за доставка.

Това не включва финансирането на такива проекти като ударния самолет F-35, който ще струва около 1,6 трилиона долара.

Едновременно Вашингтон съобщи, че няма да откаже да разположи ударни системи близо до руските граници. Това беше определено от Москва като "поредно действие на театъра на абсурда".

Така се стигна до последната ескалация на 14 ноември. За първи път след Студената война в Германия беше възстановена американската ядрена артилерийска система, която ще бъде въоръжена с нови хиперзвукови оръжия с голям обсег – Dark Eagle.

Армията на САЩ официално върна 56-то артилерийско командване в Германия в Майнц-Кастел.

Командването ще управлява както хиперзвуковото оръжие Dark Eagle, което може да ускори до 4000 мили в час, така и системата за изстрелване и управление Typhon. И двете системи в момента са в процес на тестване и разработка.

Командването беше сформирано през 1942 г. и действаше в Европа по време на Втората световна война, участваше в битките в Северна Франция, Белгия. От началото на 60-те години на миналия век ролята на 56-то артилерийско командване се разширяваше значително.

През 2019 г., когато Договорът за средните и малки ракети рухна при Тръмп, дейността на 56-та артилерийска група беше възобновена.

Продължава и ядрената ескалация от СЩ към Европа с прехвърлянето на най-напредналите американски атакуващи F-22 Raptor от базата Тиндал /във Флорида/ на базата Лейкенхелт /в Англия/, откъдето ще летят на други изнесени позиции с новите US-ядрени бомби B61-12.

Според Пентагона B61-12 трябваше да влезе на въоръжение през 2018 г., като за нейното серийно производство бъдат предназначени над 18 милиарда долара.

B61-12 е пореден вариант на базовата B61, която се окачва към корпуса на американските щурмови самолети А-10, многофункционалните изтребители F-16, изтребителите от пето поколение F-22 и F-35, както и европейското Tornado. Средно тежи 320 кг, но може да варира в зависимост от модификацията на боеприпаса, който има едно уникално качество – времето на взрива му може да се управлява в зависимост от това къде трябва да стигне – над земята, на земята или дълбоко под земята.

САЩ, според различни източници, имат 700 бомби от серията B-61. Половината от тях се намират в Европа в пет страни – Германия /на базите на ВВС на САЩ Рамщайн в Райнфелд Пфалц и на базата в Бюхел/, Италия, Белгия, Холандия и на базата Инджирлик в Турция. По този начин и тези пет държави са ядрени, но за това не се говори.

Новата бомба B-61-12 ще се насочва. Вероятно ще използва термоядреният заряд от бомбата B61-4, отличаващ се с най-малка мощност в цялото семейство – 50 кг.

В края на ноември 2016 г. Държавният департамент на САЩ одобри предоставянето на 70 крилати ракети AGM-158 JASSM-ER с разширен обхват за Полша.

Така Полша стана първата държава извън САЩ, която ще получи тези нови американски крилати ракети въздух – земя.

През 2014 г. Полша подписа и договор за приспособяване на своите изтребители F-16 към версията HASSM-AGM 158, които са предназначени за унищожение на големи и важни наземни цели на разстояние до 370 км. 370 км е твърде голяма далечина за самозащита. Но Полша явно иска капацитет за стратегически конвенционален първи удар.

От друга страна, наземната версия на американските пускови установки МК-41 в страните от Източна Европа за противоракетите S-3 на ПРО на театъра на военните действия, могат да бъдат използвани и за крилат ракети Tomahawk, както с ядрена, така и с обикновена бойна глава.

Заради това Русия основателно предяви въпроси към САЩ, че нарушават Договора за средните и малки ракети, тъй като американците фактически създават район на разполагане на крилати ракети с наземно базиране със среден радиус на действие, което е грубо нарушение на договора.

САЩ отговориха с излизане от Договора за средните и малки ракети и с някакви обратни обвинения срещу Русия.

Това ще позволи на САЩ да разположат в Европа групировка от ядрени сили със среден радиус, позволяващ да се нанесе по Русия така нареченият обезглавяващ удар с унищожение на основните центрове на частите с междуконтиненталните ракети, другите ракети и летищата на стратегическата авиация.

На 14 ноември САЩ съобщиха, че това ще е хиперзвуковата Dark Eagle. Долетното време до целите на такива средни ракети възлиза само на 6-10 минути, което, отчитайки тяхната висока точност, не оставя време на руското ръководство да вземе адекватни ответни мерки.

Заради това появата на такива комплекси като руските "Искандер-М" и "Искандер-К" повишават възпиращото значение на руското тактическо ядрено оръжие. Така САЩ реанимират ядреното противостоене в Европа.

Заради това започна и процесът на предислоциране на военната структура на НАТО и даже на отделни формирования към границите на Русия, и на американски части от ФРГ към страните от Източна Европа, в това число и България.

Хиперзвуковите ракети летят с повече от пет пъти скоростта на звука в горните слоеве на атмосферата. Траекторията на хиперзвуковия планер му позволява да маневрира към целта и да заобикаля всички защити. В обсега им е и Москва и цялата Беларус.

В отговор президентът на Беларус Лукашенко заяви, че може да поиска от Русия комплексите "Искандер-М" не само за прикриване на западната посока от агресията на НАТО, но и южната.

Но защо Западът се страхува от "Искандер"?

"Искандер" е оперативно-тактически комплекс, въоръжен с ракети P-500, които практически са невъзможни за прихващане.

Основната цел на "Искандер" е да обезвреди основните сили на противника още в първите минути на войната чрез удари по летища, системи за противоракетна и противовъздушна отбрана, мостове, струпвания на техника и други важни обекти.

"Искандерите" създават така наречената "зона без достъп". Те ще действат срещу споменатите американски ракети в Германия и от Калининград.

"Искандер" в Беларус обезсмисля и влизането на Украйна в НТАО. Сега, от територията на Беларус, Украйна е изцяло под обстрел от "Искандер", чак до Карпатите. От границата на Беларус до Киев с само 50 км.

Ако към това добавим и "Искандерите" в Крим и на територията на самата Русия, тогава тяхното действие обхваща изцяло цяла Украйна от всички посоки. Всичко това означава, че всички бази, летища, техника и войници на НАТО, ще бъдат унищожени за броени минути от "Искандерите".

Всъщност подготовката за опити за преврат срещу Александър Лукашенко, който на 9 август 2021 г. спечели с огромна разлика президентските избори, започнаха още в края на 2019 г.

Не беше тайна, че протестите срещу Лукашенко се подготвяха още преди изборите със западни пари и се координираха от чужбина. Само през 2019 г. и началото на 2020 г. САЩ отделиха около 20 милиона долара чрез различни неправителствени организации за организиране на антиправителствените протести.

Тези пари се използваха за формиране на "независими блогъри" и информационни акаунти в социалните мрежи, за подготовка на активисти за лични акции. Много от тях бяха обучени в Литва и Украйна от американски инструктори за ненасилствените протести.

САЩ взеха под непосредствено ръководство и кандидата за президент Светлана Тихановская и други опозиционни активисти.

С една дума, това е поредната схватка в конфликта между Русия и САЩ, а в по-широк контекст – между Изтока и Запада.

Защо Беларус и какво е нейното значение за геополитическата ситуация в Европа и Евразия.

Нещата са ясни. Беларус е единственото парче от бившия СССР, където голяма част от икономиката все още е в държавни ръце. Централизираната икономическа структура позволява на страната да се развива интензивно, въпреки кризата на Запада.

Що се отнася до външната политика, Беларус се сближава с Русия, което доведе до създаването на Съюзната държава, а след това и до присъединяването на Беларус към Евразийския икономически съюз.

Беларус е важен военен съюзник на Русия. Там се намират важни военни съоръжения на руските въоръжени сили. Радарът "Волга" и комуникационният център "Антей" са от голямо значение за руската стратегия за ядрена отбрана. Радарът фиксира старта на американски ракети, а комуникационният център се използва за връзка с руските подводници в световния океан.

През Беларус минават важни военни артерии Изток - Запад още от времето на СССР, както и газопроводът към Европа.

През лятото на 2021 г. САЩ опитаха в Беларус почти пълно повторение на украинския сценарий от 2014 г. и на цветните революции в много страни, като Югославия, Киргизстан, България, Венецуела и Боливия.

Русия, Китай, Венецуела и повечето от страните от ОНД признаха резултатите от изборите. САЩ и ЕС не признаха резултатите.

В рамките на традиционната англосаксонска ционистка политика протестите в Беларус бяха и опит за затваряне на "санитарния кордон" около Русия чрез появата на бази на НАТО само на 500 км от руската столица.

Контактите на Лукашенко със Сирия, Иран и Венецуела също предизвикват недоволство сред глобалните елити. През последните години Беларус активно развива връзките с Китай, и икономическата и военно-политическа сфера. Страната заема важно място в инициативата "Пояс и път", служейки като важна връзка между китайските инфраструктурни проекти в Евразия и Европа.

Москва никога няма да предаде Беларус на Запада. Съществуват геополитически причини, според които загубата на Беларус ще означава поражението на Руската федерация в конфронтацията с глобалния Запад, водещо до унищожаването на Русия и на руския народ.

Още причини.

1. Военно-стратегически.

В допълнение към загубата от Русия на елементи на ПРО и на предприятия на военно-промишления комплекс в Беларус, НАТО ще се доближи до Москва само на 400 км. Това обкръжение ще е много по-ефективно от флота на НАТО в Крим. Сега времето за долитане на ядрените ракети до Кремъл се изчислява до 5 минути. Ако ракетите се появят на границата на Русия времето ще бъде 1-2 минути.

2. Политически и идеологически.

Заобиколил Русия с "цветни режими", окупирал другите две руски (всъщност) държави, Западът ще получи решителна опора за "окончателното решение на руския въпрос не само в Беларус и Украйна, но и в Русия.

3. Икономически и логистични.

След това Беларус ще бъде деиндустриализирана и криминализирана, ще прекъснат търговските връзки с Русия. Глобалистите ще нанесат удар върху руската икономика, ще отрежат Европа както от руските сухопътни нефтопроводи и газопроводи, така и от китайския "Път на коприната". Спиране на "Северен поток – 2", иницииране на конфликт между Русия и Турция, спиране на "Турски поток" и т.н.

Поради горните причини Русия няма да предаде Беларус никога на Запада.

Лукашенко каза: "Ние сме в състояние да удържим ситуацията не само в Беларус, но и по периметъра в нашите граници. Можете да бъдете сигурни в нашата надеждност за защита на нашето общо Отечество – от Брест до Владивосток".

На 30 ноември Александър Лукашенко обяви възможността за разполагане на руско ядрено оръжие в Беларус и, че ще направи съответното предложение на ВладимирПутин. Но това - уточни ръководителят на Беларус – ще стане при условие, че подобни системи на НАТО са в Полша.

Защо в Полша? Факт е, че на 19 ноември (в контекста на смяна на ръководството на Германия, където се намира основният ядрен арсенал на НАТО в Европа), генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че ако Берлин откаже да приеме нови ядрени оръжия на САЩ на своя територия, алиансът ще ги разположи "на изток". Тоест на територията на Полша.

Освен това на границата с Полша и Литва избухна неочаквана "мигрантска криза". Хиляди бежанци от страни в Близкия Изток – кюрди от Ирак, които избраха Беларус за транзитна държава, се опитват да пробият през Беларус и Западна Европа.

Както споменахме, Пентагонът започна подготовката за разполагането на своите ядрени ракети със среден обсег на действие в Европа и възстанови 56-то командване на полевата артилерия на САЩ, базирано в Майнц – Кастел, което отговаряше за ядреното възпиране на НАТО по време на Студената война и беше премахнато след разпадането на Съветския съюз.

Това ще са американски хиперзвукови ракети Dark Eagle, както и наземни версии на круизния Tomahawk на ВМС на САЩ с ядрена бойна глава. Ако САЩ поставят ракети със среден обсег на действие в Европа и пускови установки в Румъния и Полша с Томахавки с ядрени бойни глави, то на територията на Беларус това може да се появят и наземните комплекси "Калибър". Възможно е поставянето на бомбардировачи като МиГ-31 с "Кинжали" на борда.

Американските хиперзвукови ракети в Европа, както и крилати ракети с ядрени бойни глави на практика няма да оставят на Москва време да "изрази загриженост" и да вземе многоетапни решения, ако възникне въоръжен конфликт с блока на НАТО на западната граница. Калининградска област, а сега и Беларус, може да бъдат атакувани. Като цяло Москва и Минск вече очертаха набор от реципрочни стъпки.

Първо. Преди дни беше подписан актуализиран вариант на Военната доктрина на съюзната държава. Според някои запознати с темата експерти, обединената регионална групировка на въоръжените сили на РФ и РБ скоро ще премине към разработване на съвместно използване на тактическо ядрено оръжие в отговор на агресията на НАТО.

Второ. "Искандер-М", способен да носи ядрена бойна глава, може да се появи на територията на Беларус.

Трето. Въздушно-космическите сили на Русия и ВВС на Република Беларус ще извършват редовно съвместни въздушни патрули по западните граници на съюзната държава. За целта ще бъдат използвани стратегически ракетоносачи Ту-160 "Бял лебед", както и далечни бомбардировачи Ту-22М3, способни да носят съответно ракети с въздушно изстрелване Х-22 и Х-55. Също така като носители на ядрено оръжие могат да се използват многоцелеви изтребители от поколението 4+ Су-30СМ, които се доставят от Русия на Беларус.

Такива дейности ще изискват отварянето на специални складове за тактически ядрени оръжия в Беларус, което де факто ще превърне Беларус в "ядрена сила". Юридически, разбира се, няма да има такъв статут като Германия, където се съхраняват американски атомни бомби.


You have read 1 of your 15 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 314, Jan-Feb 2022
Петте сценария на войната на САЩ - НАТО - ЕС срещу Русия
Какъв е планът за война на САЩ - НАТО – ЕС срещу Русия, какви са петте сценария на Центъра за анализ на европейските пол...
    С "Нудоль" Русия показа, че е готова за космическата война
Още от 2021 г. започнахме да анализираме това, което се случи в края на ноември 2021 г. т.е. дали това е началото на ком...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com